По 30 години затвор за високопоставени шефове на мафията

Днес бе краят на едно от най-големите дела срещу италианската мафия "Ндрангета"
20 ное 2023 19:40, Красимир Ангелов
20
По 30 години затвор за високопоставени шефове на мафията
Снимка: БГНЕС

Съдът в Италия постанови дълги присъди в края на едно от най-големите дела срещу италианската мафия "Ндрангета", действаща в областта Калабрия, в южната част на страната, предаде Ройтерс.

Обвиняеми по делото бяха над 330 души. Срещу някои от тях бяха повдигнати обвинения, че са членове на мафията, а срещу други, че са техни предполагаеми съучастници, включително високо платени професионалисти.

Сред предявените обвинения бяха такива за изнудване, наркотрафик и кражби, а делото продължи почти три години.

Още по темата
Италианската новинарска агенция АНСА съобщи, че прочитането на присъдите е отнело на съдиите един час и четиридесет минути. Най-тежките присъди получиха Саверио Рационале и Доменико Бонавота, двама местни лидери на калабрийската мафия, които бяха осъдени на по 30 години затвор.

Сред признатите за виновни бе и Джанкарло Пители – адвокат и бивш политик от участващата в управляващата коалиция партия "Форца Италия" – който бе осъден на 11 години затвор за участие в сговор с мафията и предаване на информация.

Прокуратурата обаче не успя да представи достатъчно доказателства в редица случаи и повече от 100 обвиняеми бяха освободени от наказателна отговорност. Днешното решение може да бъде обжалвано както от прокуратурата, така и от обвиняемите.

Прокуратурата смята "Ндрангета" за най-могъщата мафиотска група в страната, която засенчва дори по-известната мафия "Коза ностра", действаща в Сицилия. Прокуратурата казва, че влиянието на "Ндрангета" се простира в цяла Европа и извън нея, отбелязва Ройтерс.

Последният път, в който в Италия едновременно пред съда бяха изправени стотици хора, обвинени, че са мафиоти, беше през 1986 г. в Палермо в дело, което представляваше повратна точка в борбата срещу "Коза ностра" и което беляза началото на резкия упадък на тази мафиотска организация.

Това дело имаше огромно значение, тъй като взимаше на прицел редица мафиотски фамилии. Днешното дело взема на прицел основно една мафиотска фамилия от "Ндрангета" – клана Манкузо, а голяма част от ръководството на мафиотската организация остана незасегнато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 5 месеца
Прокуратурата на Италия счита "Ндрангета" за най-могъщата мафиотска група в страната" Нашата най- могъща мафиотска група се намира в НС ,които ги обслужват всички правораздавателни и правоохранителни органи и в изпълнение на техните поръчки от всякакъв характер ,действат ,като ОПГ от мафиотски тип. За това няма справедливо наказани и въдворени в специализирани заведения със строг режим ,защото служители в мафията ,няма как да предявяват обвинения на своите мафиотски шефове - "политици "!
13
0
 
3
 
! Отговори
Риторично : преди 5 месеца
А у нас кога ще осъдят управлеяващата вече 34 години м*а*ф*и*я?!?!? Ще ги чакат да се споминат от старост или да се избият помежду си?!?!? Или Посолството ще реши кой кога и къде...
12
0
 
3
 
! Отговори
от: Пицария Верди преди 5 месеца
Всеизвестно е че във всяка държава съществува Мафия,която е наричана ,,индърграунд във почти всички държави по света.Във България му викат по-меко ,,сенчестия бизнес",а на главатарите ,,сиви кардинали управляващи държавата.Фрапиращото е че България има Мафия,но си няма държава.Това е най-уникалното за България.На практика няма държава,защото ,,сивите кардинали",във болшинството си някакви дядки със тежки пагони командват всички видове контрабандни канали,и цели икономически отрасли.Българоубийци
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Начи тези мафиоти са в Шенген, а за нас не може?
10
0
 
6
 
! Отговори
Булгарфиот преди 5 месеца
Тие тука управляваме държава от 30 години, а ония аматьори ги осъждат! Хехе
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези като са съсипали толкова човешки живота не е ли редно да получат смъртна присъда. Нещо в цял свят е съсипано правосъдието. Щом си убил човек, трябва да отговаряш със собствения си живот.
8
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 месеца
нашите се стелят убиват по между си ! защото плащат на пркоратурата и политици ! няма кой да ги пипне докато не ги гръмнат разбира се !
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тук мафията управлява, подхвърли подкуп на Иванчева и владее и общината
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 3 - Въртят бизнеса, ако има вероятност да излязат скоро. Да си чувал лафа "вождове мнгоо, индианци малко" - нещо такова. Не можеш ли да излезеш, освен ако нямаш силан рода навън, ще останеш на помощи от по-нови членове. Нещо като "респект за старите кy4eта, но нищо повече.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имам познати в Италия. Всичките приказки за упадака на мафията, са като през 40-те, 50-те, и 60-те, когато на практика правителстовто е отричало същестуването ѝ.
4
0
 
10
 
! Отговори
За тия преди 5 месеца
Където питат у нас кога, отговорът е никога. Мафията в България си има държава, така че....
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А у нас - кога???
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да и ? Те шефовете на мафията лежат в 5 до 7 звездни затвори и от там си въртят бизнеса .
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Борисов, Пеевски? Кога и у нас за тях щя има затвор?