Пране на пари, тероризъм - митничари разкриха схеми за 18 млн. евро

В България са разкрити случаи на недекларирани 600 хил. евро
6
Пране на пари, тероризъм - митничари разкриха схеми за 18 млн. евро
Снимка: Агенция "Митници"

Голяма митническа операция разкри незаконно движение на парични средства в размер на 18 милиона евро, потенциално свързани с изпиране на пари, престъпна дейност и финансиране на тероризма, съобщи агенция "Митници".

Операция BELENOS доведе до разкриване на около 400 случая на незаконни, придружени и непридружени, парични потоци, най-вече във въздушния транспорт - 77,6 на сто, автомобилния транспорт - 18 на сто, морския транспорт - три на сто и пощенските пратки - 0,6 на сто. Митническите власти откриха най-малко 64 случая, при които са установени потенциални връзки с изпиране на пари за около три милиона евро и други 20 случая на потенциални връзки със санкциите срещу Русия, произхождащи от нейната агресия срещу Украйна, на стойност около 180 хил. евро. В още 34 случая, за суми под 10 хил. евро са възникнали съмнения за връзка с престъпна дейност. В случаите са замесени близо 420 физически лица.

Други нарушения, установени от митническите власти, са 6,5 килограма екстази, четири килограма метаамфетамин и фалшиви банкноти в размер на 25 500 евро.

Започнати са повече от 330 административни или съдебни разследвания въз основа на постигнатите резултати по време на операция BELENOS. Проверките продължават.

В България, по време на операцията са констатирани седем случая, при които не е било изпълнено задължението за деклариране на парични средства в размер на над 600 хил. евро. В три други случая за сумата от 2,2 млн. евро са установени съмнителни данни и е извършена допълнителна проверка.

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) изигра ключова роля в тази съвместна митническа операция, като предостави финансова, аналитична, техническа и логистична подкрепа, включително използването на приложението за виртуално координиране на операции (VOCU), за да се даде възможност за сигурен обмен на информация по време на операцията, съобщават още от агенция "Митници".

Операция BELENOS беше ръководена от френските митнически власти в сътрудничество с испанските митнически власти и Европол и с подкрепата на Европейската комисия. Операцията целеше да контролира движението на придружени и непридружени (изпращани с товари, поща или куриер) парични средства, на стойност 10 хил. евро или повече, влизащи или напускащи ЕС, в съответствие с Регламент (ЕС) 2018/1672. Освен това някои участващи държави извършваха проверки въз основа на анализ на риска върху движението на парични средства в рамките на ЕС в съответствие с тяхното национално законодателство и политики, пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: митниципари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно някой не е искал да си плати и са го "разкрили"..Пълна пародия
5
0
 
6
 
! Отговори
Хе хе преди 5 месеца
18 млн?!? Айде, Бе. Далаверите в митниците са за десетки милиарди :) :) :)
4
0
 
3
 
! Отговори
hard преди 5 месеца
Е, и? След 20 годинт ще има ли поне един осьден ?
3
1
 
2
 
! Отговори
руско преди 5 месеца
помаците са сьс предимство ъаповед на СОКОЛА
2
0
 
2
 
! Отговори
МВР вижте се преди 5 месеца
Дали казаха на полицаите, че към 2023 са на нивото на Джипси и по зле, ходели на "Химическо Чистене" егати моралистите - Аятоласи от Иран !?
1
1
 
3
 
! Отговори
МВР са помаци преди 5 месеца
Тероризма е в град Бобов дол и МВР неразбират вече 3 години, абе помаци с пагони що не си......