Донорска ситуация в "Пирогов" дава шанс за живот на поляк

Това е двадесетата донорска ситуация в страната
22 ное 2023 12:35, Александър Попов
8
Донорска ситуация в "Пирогов" дава шанс за живот на поляк
Снимка: БГНЕС

Донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатори д-р Христо Христов и д-р Кирил Пенчев, даде шанс за живот на полски пациент, очакващ трансплантация в Централната клинична болница, Варшава. Това става възможно след като на 19 ноември близките на изпаднала в мозъчна смърт 79-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органите и да дадат живот на други хора.

Поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е предоставен на Полския координационен център на трансплантациите, Варшава по линия на Международен обмен на органи в Европейския съюз.

При експлантацията на органа лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са подпомагали полския медицински екип. Чрез даряване на роговици и кости, ще бъдат спасени и подобрени животи на пациенти в България.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи.

От началото на годината до момента, реализираните донорски ситуации в страната са 20.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Да попитам: преди 5 месеца
Има ли в сраната ни поне един единствен нуждаещ се БЪЛГАРИН,който да е получил необходимия му орган от чужбина??? Много често четем,че органи от БЪЛГАРИ заминават навънка,защото тук нямало подходящи чакащи?! А списъците с чакащи са огромни! Кой решава за подходящите или неподходящи?! Мирише на нещо много гадно и гнило!!! Май,че ни използват за резервни части за богати чичковци!!!
6
1
 
2
 
! Отговори
Сигурен съм, че има преди 5 месеца
и някоя българска пияндура нужда от черен дроб, ама пусти пари няма как по друг начин да се протъргуват! Щом е чуждо българин широко отваря бузките, и щом са ескулапови търговци (наречени лекари) няма друго решение!
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите са създадени да дават, те никога няма да получат!
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
79 годишен черен дроб не бих си сложил
3
5
 
6
 
! Отговори
А за българите преди 5 месеца
късата клечка!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нито е хубаво че има хора с увредени органи, нито че има такива от които да се взимат органи. Не знам защо го пробутвате като нещо хубаво.
1
8
 
19
 
! Отговори
Нас преди 5 месеца
Кога ще започне да дава шанс за живот и на Българи?