»ман€р намери редки средновековни монети

“е са от 11 век
3 дек 2023 19:40, —тела —то€нова
12
»ман€р намери редки средновековни монети
—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

¬ ѕолша иман€р от ¬арминско-ћазурски€ регион намери редки средновековни монети, които са на хил€да години, съобщи Nauka w Polsce.

ћестни€т историк яцек ƒроздовски откри 13 сребърни денарии с помощта на метален детектор близо до град »лава. Ќаходката веднага е прехвърлена в музе€ на град ќструда. ≈ксперти са установили, че иман€рът се е натъкнал на денарии от 11 век, сечени по време на управлението на кн€з —амбор I през 13 век. „ћонетите б€ха на хълм, на дълбочина около 15 сантиметра. ѕодобна находка е гол€ма р€дкост в наши€ район. јз, разбира се, съм много щастлив и горд“, каза ƒроздовски.

ћузейни€т специалист Ћукаш Ўчепански каза, че макар находката да е р€дкост, т€ се вписва добре в разбирането на учените за истори€та на региона. Ќа тази територи€ през 11-12 век има мрежа от пруски селища, жителите на които могат да използват денарии в търгови€та.

ƒенари€т първоначално е древноримска монета, ко€то започва да се сече през 3 век пр.н.е. —лед разпадането на –имската импери€ през 5 век сл. н. е. много владетели на така наречените варварски кралства започват да секат свои собствени денарии, като вземат за основа римски, гръцки и византийски монети.

ѕо-рано мистериозен буркан със злато беше открит близо до полски€ град Ўчечин. Ќа дълбочина 15-20 сантиметра иман€рите откриха ръжд€сала делва със 70 златни монети.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


12
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
11
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"иман€р от ¬арминско-ћазурски€ регион" -> "ћестни€т историк яцек ƒроздовски откри 13 сребърни денарии" «начи на историците им викат иман€ри вече :)))))
10
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
“ова на снимката не са денари а византииски коруби
9
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
3 век преди н.е,кои години по-точно,защото ще се има много претенденти,че при т€х първо са се секли денариите и от т€х се по€вило наименованоето.
8
0
 
10
 
! ќтговори
–умънец преди 2 месеца
» при нас нали сме в ≈вропа да търсиш с апарат ти тр€бва само едно разрешение от кмета или музе€( вади се бързо )на даденото населено м€сто в което ще търсиш и без да е на археологическите обекти и после каквото намериш носиш в музе€ и те го преглеждат казват какво могат да куп€т и към какво имат интерес а останалото ти го връщат.ѕлащат по добре от разни аукционни къщи на запад и при вас ли е така нали заедно ще влезем в Ўенген?
7
0
 
22
 
! ќтговори
дедо “ашунко преди 2 месеца
"–ъжд€сала делва"? √лината не ръжд€сва.
6
0
 
22
 
! ќтговори
Fil преди 2 месеца
" редки средновековни монети на хил€ди години" , казвате? јз казвам - да ви с е * а на дипломите.
5
0
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒенарии са се наричали последно н€колко века по-рано. “е загубват това качество по много причини в това число и постепенното намал€ване на теглото с което се секат. ѕървите денарии са тежали 4.55 грама(прототипът е бил 6.81гр). —лед това постепенно стават все по-леки. ѕо времето което тук е споменато, отдавна не съществува денарий. ƒенари€т, със своето олекване, първоначално е бил преименуван на нов денарий...а после просто на "пени", с което наименованието денарий изчезва напълно
4
5
 
11
 
! ќтговори
Ѕай »лийчо преди 2 месеца
“уй капачки за буркани ли са бр€?!
3
0
 
29
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
–азпадането на ко€ импери€ през 5 век?? ѕрощавайте, но източната част на –имската импери€ е завлад€на 1453 с падането на  онстантинопол. ”точн€вайте се за какво говорите, че има хора които за запознати с истори€та на ≈вропейски€ континент. » за ваша информаци€ сеченето на денарии е прекратено през 4 век. √ерманските племена наследници на западен –им не са имали такава парична единица. ****ти невежи!!
2
0
 
43
 
! ќтговори
ћј“≈ћј“»  преди 2 месеца
денарии от 11 век, сечени по време на управлението на кн€з —амбор I през 13 век!ƒенарии от 11 век сечени през 13! јбе € ходете в първи клас!
1
7
 
35
 
! ќтговори
Ќ€ман€р преди 2 месеца
јз открих в алиекспрес македонски златни долари останали от инките в македонска америка на около 12128 години , 3 месеца и 12 дни и чакам да ги достав€т!