Въпреки войната приходите на оръжейните компании бележат спад

Нямат производствен капацитет да отговорят на повишеното търсене
4 дек 2023 11:33, Елка Василева
19
Въпреки войната приходите на оръжейните компании бележат спад
Снимка: архив, БГНЕС

Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света са се свили въпреки войната в Украйна и усилията на редица европейски държави да увеличат разходите си за отбрана, показва доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира СИПРИ (SIPRI), цитиран от ДПА.

Според доклада общите приходи за 2022 г. на всичките 100 компании са намалели с 3,5% в сравнение с предходната година и възлизат на 597 милиарда долара.

Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и изостреното напрежение в други части на света доведоха до рязко повишаване на търсенето на оръжия и военно оборудване. В доклада на СИПРИ обаче се констатира, че оръжейните компании понастоящем не разполагат с производствен капацитет да отговорят на това търсене.

"Много оръжейни компании се сблъскаха с пречки при адаптирането си към производство на оръжия за високо интензивни военни действия", отбелязва Люси Беро-Судро, директор на отдела за изследвания в областта на въоръженията в института. Наред с това обаче тя подчертава, че оръжейните компании са получили значително повече поръчки - особено за боеприпаси, и вероятно ще имат значително повече приходи и печалби през следващите години.

Най-голям "принос" за спада на приходите имат компаниите в САЩ и Русия, се посочва в доклада. По данни на СИПРИ американските компании са отчели общи приходи от 302 млрд. долара, което е със 7,9% по-малко от предходната година.

Според стокхолмския институт данните за руските оръжейни компании са крайно ограничени и само две руски компании са включени в доклада за 2022 г. Тези две компании обаче отчитат спад на приходите с 12%.

За разлика от тях четирите германски компании, включени в списъка на СИПРИ - "Райнметал" (Rheinmetall), "ТисенКруп" (ThyssenKrupp), Хенсолд (Hensoldt) Hensoldt и "Дил" (Diehl), отчитат средно общо увеличение от 1,1%.

По данни на СИПРИ приходите на 100-те най-големи оръжейни производители в света през 2022 г. остават значително по-големи от тези през 2015 г.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Велес преди 4 месеца
..."Въпреки войната приходите на оръжейните компании бележат спад. Нямат производствен капацитет да отговорят на повишеното търсене"...- Еее. па те такоа животно нема...
16
0
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 месеца
Лъжат бря не вярвайти. И там има с лева ръка,у деснио джоб. И там шменти-капели.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпреки войната приходите на оръжейните компании бележат спад" - явно имат много добри счетоводители, може и на загуба да ги изкарат
14
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
*** наглите че и реклама си правят!
13
1
 
5
 
! Отговори
то сигурно затова ЕС преди 4 месеца
направи фонд за мир, където се събират пари за оръжие. Ясно е, че "лидерите" на "свободния свят" няма да допуснат унижението от това да признаят провала в Украйна, с което сме обречени да наливаме десетки милиарди в тоя фонд, за да се обогатяват определени личности отвъд океана, докато улиците ни са разбити, пенсионерите ни стоят на студено, живото-спасяващи лекарства са в дефицит, енергетиката ни отива в частни ръце... Не зная дали господ или народа, но като дойде време за разплата ще е епично!
12
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Живи да ги оплачеш производителите на оръжие
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците ги използват за да им пробутат старите оръжия за да се появи нужда от производство за нови оръжия които да заместят старите. Изобщо не знам защо украинците сами се унижават така като приемат всякакво старо оръжие.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За другите незнам ама наще заводи сигурно са с оборот × 10. В нашият град има за взривове и части за бомби, работят денонощно от година минимум няма спирачка.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аааа Ким има производствен капацитет . Имал 9 завода за снаряди и щял да прати . Плащанията в сателити и други играчки .
8
0
 
5
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
С оръжия даром приходи не се правят, приходи се правят с поръчки платени КЕШ или разни 6алъци платили авансово нато българското марионетно правителство. Тия подаяния за Украйна не носят печалба на НИКОГО.
7
0
 
4
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
В доклада на СИПРИ обаче се констатира, че оръжейните компании понастоящем не разполагат с производствен капацитет да отговорят на това търсене... Ми, да го повишат! Тия приходи да не седят кеш у килера?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аууу горките... бързо да организират още една война някъде по света, защото собствениците на тези компании няма да могат да си купят яхти за по 100-200 милиона тази година...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кой ще Ви повярва?
4
3
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
По-голямата част от американската военна помощ за Украйна се изразходва в самите САЩ за производство на нови оръжия или замяна на изпратени такива от запасите на Пентагона, съобщава The Washington Post.От одобрените от Конгреса на САЩ 68 милиарда долара около 90% всъщност са "отишли за американците, подчертават от редакцията.Отбелязва се, че САЩ произвеждат много големи оръжейни системи за Украйна. Тези процеси се извършват на 117 производствени линии в 31 щата и 71 града в САЩ.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зелята оккъка войната и бизнеса и сега ше го думнат за назидание на другите !
2
5
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
купете още имения и яхти на наркомана и бандата му та дано се увеличатпечалбите ви няма наяждане всичко е за сметка на избитите младежи исемеиствата им межд съд за всички виновни в подпалването на този огън
1
2
 
8
 
! Отговори
инфлацията е преди 4 месеца
виновна . остарялото въоръжение е скъпо . за най-новото няма достатъчно матерял и инженери . търгашите печелят от пране на пари и заобикаляне на ембарго .