БФС уверява: Оставката на Борислав Михайлов е факт

Уставът на БФС е спазен напълно, посочиха от съюза
8 дек 2023 09:56, Нели Христова
11
БФС уверява: Оставката на Борислав Михайлов е факт
Снимка: БГНЕС

От Българския футболен съюз излязоха със съобщение по повод коментарите около предстоящия конгрес, който ще се проведе на 15 март догодина. От БФС уверяват, че оставката на Борислав Михайлов е факт.

Ето какво гласи съобщението на футболната централа:

"Във връзка със странната полемика около насрочения Извънреден конгрес на 15.03.2024 г. и множеството некоректни внушения и интерпретации на Устава на съюза, БФС държи да подчертае следните факти:

Има депозирана оставка от Президента на БФС. Оставката се гласува от Конгреса - той е органът, който избира и освобождава президента.

Уставът на БФС в чл.47 ал.2 предвижда, че „при подаване на оставка, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна – от друг вицепрезидент, избран от ИК, до провеждането на конгрес".

Изпълнителният комитет констатира, че президентът Михайлов е подал оставка и, след отказ на първия вицепрезидент Костадинов, избира вицепрезидента Михаил Касабов да изпълнява правомощията му до провеждането на конгрес.

Нито в Устава на БФС /чл.47/, нито в ЗЮЛНЦ, или друг нормативен акт /Закон за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел/ няма изискване изпълняващият правомощията вицепрезидент на бъде вписан в Търговския регистър. Причината е, че това обстоятелство не е от категорията на онези, които задължително се вписват в ТР. Изпълняващият правомощията на президент се легитимира пред третите лица – министерства, учреждения и т.н. с извлечение от решението на ИК, с което е избран за замества президента.

Уставът на БФС е спазен напълно, тъй като Михаил Касабов е надлежно оправомощен от Изпълнителния комитет, а не от Борислав Михайлов, съответно правата на Михаил Касабов са възложени от ИК.

По отношение на потенциалните жалби – никой не може да отнема правото на футболен клуб, член на БФС, да обжалва решенията на Общото събрание, ако счита, че са допуснати нарушения. Първи по този път тръгнаха лицата, обжалвали избора на Борислав Михайлов и Изпълкома на конгреса от 12.10.2021 г., вкарали казуса в съда с твърдение, че е трябвало да има балотаж. Няма нито едно решение на СГС или САС, в което да пише за нарушение при избора поради липса на балотаж.

За да спрат спекулациите и внушенията – има законен път за смяна на ръководството на Българския футболен съюз, който е: подадена оставка и насрочен конгрес, на който клубовете-членове на сдружението освобождават и избират президента и членовете на Изпълнителния комитет. Друг ред все още не е измислен".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди малко по ТВ слушах един кандидат / от 2 години/за президент който каза, че конгреса трябва да промени правилата и като го избере никой да не може да оспорва.
8
0
 
2
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 2 месеца
Костадинов като, защо не пое временно постаа Касабов. Тоя цел живот се крие, някога Любо Пенев му го каза, че е неграмотен.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мошеници
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бербатов заради парите се отказа от националния отбор на България сега за пари президент иска да става?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От както перуката е шеф, от 2005 година, нямаме нито една загуба на световно или европейско, просто защото не сме се класирали. Та толкова за перуката..
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Утре ще го направят треньор на националния, и така още 15 години...
3
9
 
5
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 месеца
Принудиха Боби Михаилов да подаде оставка , защото пиел ??? Ама вие сериозно ли ? Аз по-големи съмнения ще имам към някой който не слага какпа алкохол в устата, облича се като манекенка и се обезкосмява като принцеса ... Да ви е честита новата Барби и интимния и приятел Стенли дето шъ поведат националния ни отбор към нови висини.... Славков и Михайлов били пияници и крадци ..... Още нищо не сте видели. Барбаронката ша ви разкаже играта, наивници заблудени. Амин.
2
3
 
7
 
! Отговори
Позор..!! преди 2 месеца
Отиде си пиян-залян...
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боби си отиде като герой, Бербатов и Стенли идат като крадци.