Русия може да забрани доставките на уран за САЩ

Ще бъде в отговор на американски закон, приет на 11 декември
15 дек 2023 07:38, Александър Попов
74
Русия може да забрани доставките на уран за САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският износител на уранови продукти АО "Техснабекспорт" е уведомил своите клиенти в САЩ за вероятната забрана на Русия за износ на ядрено гориво в отговор на подобен закон, приет от американските власти на 11 декември. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По данни на агенцията са били уведомени електроснабдителните предприятия Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp. и Dominion Energy Inc. Bloomberg отбелязва, че руските власти все още не са взели окончателно решение за ограничаване на износа.

След като бъде прието, се очаква то да влезе в сила след 90 дни. Източниците на Блумбърг разполагат и с информация, че забраната може да бъде отложена до 2028 г., а ембаргото да продължи до 2040 г.

На 11 декември Камарата на представителите на САЩ одобри забрана за внос на руски нискообогатен уран. Законът може да бъде приет въпреки факта, че инициативата беше блокирана в горната камара на Конгреса - Сената, отбелязва Bloomberg. Ако бъде приет и от двете камари, законът ще бъде подписан от президента Джо Байдън.

През 2022 г. САЩ намалиха закупуването на уранова суровина от Русия с 24% на годишна база до 4,78 млн. паунда U3O8-еквивалент. Цените на урана през 2022 г. се повишиха до най-високите си стойности от 2016 г. насам, след което потребителите в САЩ намалиха покупките с 13 %. Русия остава лидер в доставките на услуги за обогатяване на уран за американските атомни електроцентрали, но поради геополитическите рискове западните купувачи се опитват да се откажат от руските доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: УранРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
0
 
! Отговори
КОЛЬО ЧАКАЛА преди 4 месеца
А. КОГА РУСИЯ. ЩЕ. ВЪРНЕ СТОТИЦИТЕ. ХИЛЯДИТОНОВЕ СУРОВИНА, ЗА ДОБИВ. НА. УРАНВ. РАЙОНА. НА. ХАСКОВКА ОБЛАСТ, ИЗВЛИЧАНИ. ПРЕЗ СЕДЕМДЕСЕТТЕ. ГОДИНИ СПОМОЩА. НА. ВЕЛИКАТА БКП.КОГА, КОГА???????????
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нелогично е и за двете страни търговията с уран да продължи.
65
1
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 4 месеца
Американците направо да си затварят реакторите, и без това средната им възраст е 40+. Не бяха пускали ядрен реактор в експлоатация от 29 години !!!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 65. По същество върху ядрената бомба работят повечето нациски учени. Те просто са я доработи е САЩ. Американците са прагматични ако можеш да ми донесеш пари и власт няма значение колко човека си убил. Как са се борили в дивия запад с престъпниците, обявяваш награда за главата на някой и другите престъпници тръгват да го преследват.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 68. Ти сигурен ли си че като си гласувал гласът ти е отишъл за партията за която си гласувал.
62
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 67 "Тази новина е лоша за нашето правителство..." - що да влошат за правителството? На 2 Април 85% бяха про'с'таците гласували да слугуват на ЕС и НАТО. Правителството само ги слуша.
61
1
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Тази новина е лоша за нашето правителство ,което иска да внася атомно гориво от САЩ за АЕЦ Козлодуй. Тоест ,пак руско ,но през американски фирми ,съответно на няколко пъти по-висока цена.
60
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Бегло но запознат Основните формули за ядрената бомба или по-точно бомбата имплозивен тип ФАТ-БОЙ хвърлен над Нагазаки още 1944-45 година стават достояние на КГБ. Но защото САЩ смята тези формули на компютър го правят бързо. СССР компове няма по това време. Формулите са усъвършенствани и опростени за да могат "живи калкулатори" да пресметнат параметрите. За това и СССР бомба има различия и като мощност и като конструкция от тази на САЩ.
59
0
 
3
 
! Отговори
Бегло но запознат преди 4 месеца
САЩ завеждат СЪДЕБНО ДЕЛО срещу юдеоеврейската фамилия Розенберг че са ОТКРАДНАЛИ ядреното оръжие на САЩ и са го подарили на СССР като те отричат абсолютно всички обвинения...........По същото време един ГЕРМАНЕЦ като нон-стоп говорилня непрекъснато повтаря че ТОЙ е откраднал ядреното оръжие на САЩ и го е подарил на СССР и Сталин
58
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия стана държавата с най-много забрани и законодателни рестрикции за наказания . Това иначе казано е Хунта! Въпреки че никога няма да си признае, Русия е станала световен пандиз,даже южните емигранти бягат оттам презглава към Северната граница с Финландия,само и само да не остават в блатата..
57
10
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 4 месеца
Янките откога опряха да внасят иран точно от рашистите нямат ли си там достатъчно
56
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Правете разлика между рафиниране за атомно оръжие и рафиниране за граждански цели. САЩ нямат технология за рафиниране на граждански Уран - Всичко е Внос. Хилядите тонове закупени от РФ през 90те осигуриха САЩ индустрия за десетилетия с Безумно евтин Уран. САЩ замрази а по-късно демонтира(много скъпа цена за поддръжка) цивилните си рафинерии За Уран. Няколко опита - неуспешни бяха правени за възстановяване на производствотао.
55
5
 
9
 
! Отговори
Хм.... преди 4 месеца
До от ЮАР Германия ПЪРВА поставя основите на разработките за ядрено оръжие но за щастие на всички това става в края на войната. САЩ ЗАБАВЯТ С НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЮРНБЕРГСКИЯ ПРОЦЕС за да евакуират в САЩ голяма част от германските учени работили по този проект. И това е исторически факт. Останалите ги измъква СССР. Всички ракетни проекти на САЩ и Русия от това време са дело на пленените германски инжинери. До 1975 повечето от тях са умрели от старост а СССР и САЩ закъсват с ракетните си програми.ФАКТ
54
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Малко ФАКТИ И ИСТОРИЯ. След разпада на СССР Сащ решават да закупят целия запас на РФ от обогатен уран и плутонии за да се ограничи възможноста на РФ да произвежда нови оръжия и атомни централи. Изкупени са ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ОБОГАТЕН УРАН И ПУТОНИИ. РФ остава с пръст в устата - бррр. Сещате се кой подписва - ЕЛЦИН... След Ерата на ЕЛЦИН на разгром РОСАТОМ започва почти от Нулата. Сега е ЛИДЕР като изгражда 30% от всички Атомни централи в света. А САЩ заради закупените запаси загуби своите технологии
53
3
 
7
 
! Отговори
Уестинхаус преди 4 месеца
Бааа го и заплахата . И ся ние кво ? Да минаваме на въглища ли ? Ама то и те от Русия идват.... а дано Сенатът ни да откаже всякаква помощ за Украйна и така да покажем на Путин че сме приятелска държава .... че иначе афроамериканците във гетата ако им спре топлото и ще почнат да палят коли и магазини по стар Афроамерикански обичай и ще започнат да линчуват бели хора.
52
12
 
1
 
! Отговори
КРАЯТ на човеците преди 4 месеца
Ако Владимир Путин се откаже от Християнството и приеме Исляма има вероятност да извърши САМОУБИЙСТВЕН ИСЛЯМОДЖИХАДИСТКИ ЯДРЕН АТЕНТАТ при който ще бъде унищожено абсолютно цялото човечество и не забравяйте примерно че Ким Чен Ун и много други също са потенциални ядрени ИСЛЯМОДЖИХАДИСТКИ самоубийци....Тъдъдън
51
12
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен54Проектът Манхатан няма нищо общо с Германия. Четете малко повече. Всички технологии за обогатяване на урана, за получаване на плутоний и за направа на бомбите са изцяло Американски. Това струва на Америка над 2 милиарда тогавашни долара. Единствено самолетът Б-29 суперфортрес струва толкова за разработката. А и Германия през ВСВ няма никакъв шанс срещу Щатите, които тогава имат над 50% от световното производство и са далеч над Оста по тотала на произвеждани оръжия.
50
4
 
14
 
! Отговори
Русия преди 4 месеца
Трябва да забрани на ФАЩИСАНИТЕ ДА ДИШАТ,ТАКА КАКТО ТЕ ПРАВЯТ С ДРУГИТЕ!!!
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До юар... Да, ама откраднати от Германия... Даже и разработките, включително и инженерите..
48
21
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
Нямали били Американците технологии за урана - вие давате ли си сметка какъв нонсенс е това. Америка не само създава първите атомни бомби, но и първите реактори в света. Проектът Манхатън през 1944 дава работа на около половин милион души - правят се десетки реактори за добив на плутоний, правят се огромни мощности за обогатяване на уран и пр. Да се твърди, че Русия била лидер в атомната област е глупост. Всички тия технологии са в основите си Американски. Руските са копия от шпионаж.