Русия може да забрани доставките на уран за САЩ

Ще бъде в отговор на американски закон, приет на 11 декември
15 дек 2023 07:38, Александър Попов
74
Русия може да забрани доставките на уран за САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският износител на уранови продукти АО "Техснабекспорт" е уведомил своите клиенти в САЩ за вероятната забрана на Русия за износ на ядрено гориво в отговор на подобен закон, приет от американските власти на 11 декември. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По данни на агенцията са били уведомени електроснабдителните предприятия Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp. и Dominion Energy Inc. Bloomberg отбелязва, че руските власти все още не са взели окончателно решение за ограничаване на износа.

След като бъде прието, се очаква то да влезе в сила след 90 дни. Източниците на Блумбърг разполагат и с информация, че забраната може да бъде отложена до 2028 г., а ембаргото да продължи до 2040 г.

На 11 декември Камарата на представителите на САЩ одобри забрана за внос на руски нискообогатен уран. Законът може да бъде приет въпреки факта, че инициативата беше блокирана в горната камара на Конгреса - Сената, отбелязва Bloomberg. Ако бъде приет и от двете камари, законът ще бъде подписан от президента Джо Байдън.

През 2022 г. САЩ намалиха закупуването на уранова суровина от Русия с 24% на годишна база до 4,78 млн. паунда U3O8-еквивалент. Цените на урана през 2022 г. се повишиха до най-високите си стойности от 2016 г. насам, след което потребителите в САЩ намалиха покупките с 13 %. Русия остава лидер в доставките на услуги за обогатяване на уран за американските атомни електроцентрали, но поради геополитическите рискове западните купувачи се опитват да се откажат от руските доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: УранРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
21
 
! Отговори
Не регистриран преди 4 месеца
САЩ купуват уран от Русия.В Африка за сега приключиха.Казахтан купува руско въоръжение Турция също руските С400.А ние сме Найроби за покупка на планове(чертежи)
46
4
 
26
 
! Отговори
Кака Мара преди 4 месеца
Крайно време е Путин да обърне дебелия край. Не знам докога ще ги милва с мекия брус...
45
1
 
8
 
! Отговори
Късна инфорация преди 4 месеца
Вече е спряна продажбата.Има няма месец.
44
1
 
24
 
! Отговори
да преди 4 месеца
ето как хитрите янки си въртят търговията с русия, а натискат нас да слагаме санкции...питам -такива ли са вашите американски братя, бе, дже-ндъри?...братушките никога няма да правят такива номера с нас!
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Казахстан, Канада, Южна Африка, Бразилия, Китай, Украйна, Австралия, Танзания, Монголия, русия - в този ред са страните по уранови резерви" - Глупаво е да се говори за уранови резерви. АЕЦ не работят с уранови резерви, а с обогатен уран. Ако не улавяш разликата, е безполезно да се разговаря.
42
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 40 извинявай, не ти бях разбрал правилно поста.
41
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Край - съсипа ги. Руски фантазьори
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия е световен лидер в доставките на обогатен уран, защото руските технологий са най-ефективните, а американските атомни електроцентрали не могат да ползват свои технологий за обогатяване на уран, защото ги нямат.
39
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 40 Не знам какво се натягаш, но към гласуваното решение има уейвър, че ако им трябва, САЩ могат да продължат да купуват руски уран.
38
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 19 "Казахстан, Канада, Южна Африка, Бразилия, Китай, Украйна, Австралия, Танзания, Монголия, русия - в този ред са страните по уранови резерви." - аз пък си мислех, че по РЕЗЕРВИ, списъкът е Австралия, Казахстан, Русия... И даже Нигер е малко по-надолу в списъка.
37
7
 
11
 
! Отговори
АКО БЪДЕ ПРИЕТ преди 4 месеца
До ПЕШЕВ ---- чети бе женндо, то за такива като теб е написано: "На 11 декември Камарата на представителите на САЩ одобри забрана за внос на руски нискообогатен уран. Законът може да бъде приет въпреки факта, че инициативата беше блокирана в горната камара на Конгреса - Сената.. АКО БЪДЕ ПРИЕТ и от двете камари, законът ЩЕ БЪДЕ подписан от президента Джо Байдън." ------ панимайш? Да не стане така, че Путин да разпише вместо Джо-дименцията и да им отиде блъфа?
36
18
 
3
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 4 месеца
Днееес ама сте големи *** :))) "Русия може да забрани износа на уран" , но по долу американците са забранили вноса на уран от рашистан на 11 декември :))) Но иначе руснаците забраняват ...
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може, ама нема, щото им трябват $.
34
10
 
2
 
! Отговори
Шогун Пикнята преди 4 месеца
Санкт Етърбург на червения селянин Тодор Живков излезе близнак на суперзвездата ТОШО ФАШИСТА...........Свети Етър излезе Южний Скорпиънс ВЕТЪР ....... Ден на предградията на Габрово бил 7 СЕПТЕМВРИ в чест на ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ на селянина от Правец Тодор Живков........Някой го снимал Тодор Христов Живков докато пренасял отрязаната глава на Свети Етър от Велико Търново до предградието на Габрово
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен "..развитите държави купуват ресурсите от не развитите за да си запазят своите" ------------ е па рАсия няма нищо против да им ПРОДАВА, и без това има предостатъчно.. само дето "развитите" не са свикнали да плащат, а да колонизират и крадат! Е този път удариха на камък! Явно са мислили, че и с руснаците ще минат само с дънки и банани.. е не минаха.. сега или ще плащат, или назад към каменната ера.
32
2
 
26
 
! Отговори
ХАХА преди 4 месеца
Схванахте ли .........САЩ купуват от Русия евтино и го продават на нас за АЕЦ скъпо........за това не можем да си купим от Русия, щото ще ни е по-изгодно..............робите са за да ги използват.......
31
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще забрани, но САЩ вече ги изпревари - забрани внос на Уран от Русия.
30
1
 
10
 
! Отговори
т преди 4 месеца
хмм, уж война пък си търгуват
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 30. От тях поне купуват, а от нас вземат.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен "САЩ имат 93 работещи ядрени реактора, русия 37." ------------ колко новопостроени атомни реактора имат сащ за последните 30 години?