Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут

Това е военно престъпление, заяви Киев
26 фев 2024 11:11, Елка Василева
125
Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в "Телеграм" украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно", каза той. "Подобна екзекуция е военно престъпление", добави Лубинец.

Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили, подчерта той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме при превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войната трябва да спре незабавно! Супер първобитно е да измират хора за земя! Земята е там и никой не може да я вземе със себе си. Но измират много хора, което е непоносимо, когато е противоестествено.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашизоидна бандеровка от 3-та отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ смяташе, че да се бие срещу руснаците е забавно. Но забавлението изведнъж приключи, когато руските войски се заеха сериозно с работата: щурмоваци, артилерия и авиация. Животът й никога няма да бъде същият, въпреки че успя да скочи в последният "влак" и да избяга от Авдеевка. Украинки, замислете се.
74
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
А от обратната страна, колко руски пленници са убити от украинците?
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В околностите на Авдеевка са идентифицирани 881 украински войници, за чиято неотдавнашна смърт се съобщава в социалните мрежи. От тях 444 са на възраст от 48 до 51 години. Останалите са на възраст от 16 до 70 години, като повечето са над 40 годишни. Голяма част от тях са новобранци, преминали кратко обучение и това няма да свърши, докато Украйна готви нови вълни на тотална мобилизация.
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
План Б за Украйна. Владимир Зеленски каза, че Украйна няма "план Б", ако Съединените щати не отпуснат многомилиардна военна помощ. Но Давид Арахамия, ръководител на фракцията "Слуга на народа", изрази, че има план Б. Той заяви, че недостигът на боеприпаси и военно оборудване ще бъде заменен с жива сила. Добър Ви ден русофоби!
71
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
НАЧАЛНИК НА УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ БУДАЛАНОВ: ЛЪЖИИИИИИ И ПАК ЛЪЖИ НА УКРАИНСКАТА УПРАВА НАЧЕЛО СЪС ПРЕДАТЕЛЯ ЗЕЛЕНСКИ! САМО ПУТИН КАЗВА ИСТИНАТА УРАААААААА :D
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укрите да не очакват миски по бельо, ми това е война ве,ама още не могат да го проумеят :)))
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски и еврейската му банда разоряват ЕС. Присъщо за евреите е да източват пари откъдето могат и по какъвто начин могат за да забогатеят. Така и тази банда евреи от Украйна източва ЕС и го води към разорение, без да се интересува от това, че унищожават някакъв си народ населяващ територията на така наречената държава Украйна. Още повече че този народ са гои, така евреите наричат другите същества, които са низко стоящи на тяхната богоизбраност.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бате дай някой долар и евро за снаряди те лошите руснаци виж ,кво правят
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Буча е фалш )))
66
1
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Хора, трябва да се научите да четете между редовете. Да не приемате всичко казано от когото и да е за чиста монета. Украинците имат интерес да публикуват такива фалшиви новини, за да не се предават в плен. А тези хора за доста, цифрата, която цитира Зеленски за уж убитите и цифра на дезертиралите. Аз гледах клип пък, в който украинците се изтеглят/бягат назад към друг окоп, а там типично заградителен отряд ги разстрелва. Може да са ги объркали за руски войници, но ... факта си е факт.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярвам вярвам на всичко, което ми казват рептилите.
64
1
 
7
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
"Тази битка ще бъде дълга и ще изисква допълнителна помощ. В един момент кранът ще спре - може би скоро и това ще спре помощта и ще подпечата съдбата на Украйна."
63
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Най-доброто, което Украйна може да направи сега, е да се бори с Русия и да постигне споразумение чрез преговори, което ще й позволи да запази своя суверенитет, териториална цялост и сигурност от повторна специална операция. "Дори това положение сега може да изглежда нереалистично", се казва в статията. Конфликтите в Близкия изток, напрежението в Тайван и умората на американските политици от финансирането на войни на други континенти са сред аргументите, че нов пакет от помощи от 60 милиарда няма да реши проблемите на режима в Киев.
62
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Украйна няма шанс да спечели дори с подкрепата на Съединените щати - The Hill. "Две години по-късно реалноста е такава, че Украйна няма начин да победи, поне в смисъл да изтласка ВС на РФ обратно към линиите контролирани от тях през 2021 г. След като украинските войски изоставиха Авдиевка след най-тежките боеве в цялата война (най-значителните загуби или постижения за двете страни за девет месеца), почти всички предимства отидоха в Русия. Украйна е изтощена и числено превъзхождана и се опитва с всички сили да събере нови войски.
61
1
 
6
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
какво очакват. Да гръмна стотина(примерно) от техните и като ми дойдат до з.адника, да хвърля пушкалото, да кажа - ми нека да сме приятели, аз ще си се прибирам и те да ме прегърнат, нахранят и да ми купят билет за влака ли? Друг е въпроса, че едва ли са били случайни новобранци и едва ли украинците (пък и който е да е друг) процедира другояче по време на война.
60
1
 
17
 
! Отговори
Смешно е преди 2 месеца
украинците да говорят за военни престъпления.Руснаците срещу тях да тичат пак не могат да се изравнят със зверствата, които укрите вършат вече 10 години.Тоя Лубинец не е зле да прегледа клипове на които украински войници прострелват коленете на пленени руснаци в украинския ТИЛ, не на линията на военните действия.Или клипа в който накараха руски войник да се обади на майка си и го гръмнаха още докато каже Здравей, мамо, така че майка му да чуе изстрела.Те ще ми говорят за военни престъпления.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По повод две години от началото на войната Зефюрерът завел пристигналите в Киев фашизоиди от Италия, Канада, Белгия и Урсулата, като представител на ЕС на гробището и им казал: "Вижте какво гробище имам, направих го сам."
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При война е, ти ли да оцелееш или противника, няма тън мън и конкурси за красота :)))
57
0
 
6
 
! Отговори
Шефрет преди 2 месеца
Е па другият път няма безмилостно ,а по милост и ще ги гръмнат. Изстрел в тила)