Как да разпознаем сиренето менте?

То е с малък срок на годност, разпада се във вода
27 фев 2024 22:30, Петър Бойчев
51
Как да разпознаем сиренето менте?
Снимка БГНЕС

12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 г. Това са данни, представени от Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ, пред bTV. Как обаче да разпознаем кои са те на щанда в магазина?

В българското законодателство съществува наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която регламентира съдържанието и начина на етикетиране. Това помага на потребителите да се ориентира за съдържанието на щанда в магазина.  

"Потребителят трудно с категоричност би различило имитиращия продукт от сиренето на външен вид. Имитиращите продукти са с по-малък срок на годност от млечния. Най-добре е да закупуваме опакован имитиращ продукт, ако искаме такъв", каза Викьова

Производителите на имитиращи продукти нямат право да използват думата "млечен" в описанието на продукта, както и такова описание, което показва, че храната има свойства или характеристики на мляко и млечен продукт.

При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, върху етикета задължително се поставя "Имитиращ продукт" и ясно обозначение на съставката, използвана като заместител на млечните съставки.

Производителят е задължен да изписва и количеството на съставката заместител.

Как да разпознаем млечния от имитиращия продукт в магазина. При предлагане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в обектите за дистрибуция (търговия) на храни трябва да се спазват следните изисквания:

- Продуктите да са предварително поставени от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект;

- Продуктите да са поставени на отделни щандове или на обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти

- Щандовете им  да са ясно обозначени с надпис "Имитиращи продукти".

Друг метод да се уверим, че купуваме качествен продукт, е внимателно да разгледаме текстурата му. Имитиращите продукти са с изключително гладка повърхност, докато едно истинско сирене, например, трябва да е зърнесто. Накиснем ли го във вода, то няма да се разпадне, за разлика от имитиращия продукт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
12
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
На щанда - ясно! Каквото написали сте длъжен да вярваш! Не е вярно, че ментето се разваля бързо! Напротив! Поради консерванти и неестествен произход трае вечно, както и подобните ,,сисели млека" ,,бира" и всичко. Истинското силене пожълтява, ащото има масълце! А как да разбера в баничката и салатата точно от кое истинско сирене са ми поставили и калкулирали в цената?
15
5
 
13
 
! Отговори
Мандо преди 2 месеца
Плодовете на европейския съюз ....цивилизования свят ! Как да разпознаем сирене менте ? По време на комунизма нямало нищо в магазините е сега имате голени лъскави пълни магазини със сърене менте и колбаси менте изобщо от пиле млеко в буквалния смисъл
14
2
 
4
 
! Отговори
тъпомер преди 2 месеца
Като бях млад сам си произвеждах сирене като забравя да си го къпя,ама поне беше от истинско мляко,наподобяваше на козе мляко,как смърдеше.Та къде казвате че има истинско мислех че е в червената книга.
13
3
 
5
 
! Отговори
Хаахх преди 2 месеца
Е нали едно време сиренето се е разваляло на 3-тия ден .хахаха
12
2
 
5
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 2 месеца
Не купувам нищо българско
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз вече си ги забраних млечните продукти и тези в които има сухо мляко и се чувствам много по-добре.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо държавата да забрани ментетата, тя насърчава производството им, като единственото "наказание" за производителя е да не пише че е от мляко. Какво да говорим повече.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, това сирене Кърнаре добро ли е?
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е държавата, защо човек с всичко трябва да се бори сам, а толкова институции да получават пари за нулева работа. Всеки те кара ти да работиш и да си в негово удобство. Хайде стига вече, махайте имитациите и това което не е по стандарт го заличавате. Имитиращия продукт е вреден за здравето и няма място по витрините.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1989 година Какво да му гледам , има си БДС
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като си представиш че с тия продукти хранят и деца производителя на, такива ментета, трябва да лежи в, затвора дълги години
5
1
 
22
 
! Отговори
асдаа преди 2 месеца
Няма адекватни наказания за престъпниците дето ни хранят с ***. Държавата нехае защото е в престъпен сговор с тези мошеници. Ако евентуално хванат си плащат някаква смешна глоба и пак продължават. Трябва да е - при първа измама, спиране на бизнеса за 6 месеца и глоба колкото оборота за 6 месеца. Втора измама - спиране на бизнеса за година + глоба колкото е оборота за година. Трета измама - конфискуване на всички активи на фирмата както и 50% от имуществото и банковите сметки мошеника.
4
6
 
1
 
! Отговори
Венцислав Величков преди 2 месеца
Както всичките работи в цялата ни държава.Уважаеми дами и господа в град Ловеч пилше ви един нормален млад човек които винаги е бил използван само когато ви трябва.В тоя град съм бил унижаван от дете в буквалния и преносния смисъл господа това време с подигравките на някои хора мина и замина подчертавам ще се напиша с истинското си име не ми пука и не ме интересува знам кои съм с какво се занимавам и какво правя само аз.Вашето мнение да ми се подиграете за труда с простотиите ви не ме интересува
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лесно, не се купува българско, че всички лъжат тук.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Муахахахаха...истинското сирене е с малък срок на годност, както и истинското кисело мляко веее, разбирачииии! Онова другото трае по месец и нищо му няма защото бъкано с консерванти. Да ва у разбирачите да ва...
1
3
 
18
 
! Отговори
Да бе. преди 2 месеца
Където на етикета пише българско сирене е 100 процента менте. Вече няма такова.