Повече от един милиард души в света страдат от затлъстяване

През 2022 г. са засегнати повече от 160 млн. деца и юноши
1 мар 2024 18:30, Елка Василева
41
Повече от един милиард души в света страдат от затлъстяване
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от един милиард души в света - включително деца и юноши, страдат от затлъстяване, съобщиха АФП и Ройтерс, позовавайки се на изследване. Състоянието засяга все повече хора извън богатите държави.

На 4 март се отбелязва Световният ден в борбата със затлъстяването.

Между 1990 и 2022 г. процентът на затлъстелите деца и тийнейджъри се е учетворил. Сред възрастните процентът се е удвоил, установи изследване на британски екип, осъществено съвместно със Световната здравна организация (СЗО) и публикувано в сп. "Лансет".

Епидемията от затлъстяване прогресира по-бързо от очакваното, отбеляза на пресконференция Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО.

Смяташе се, че затлъстяването ще засегне един милиард души през 2030 г., каза Маджид Езати от Импириъл колидж в Лондон, който е и един от водещите автори на цитираното изследване.

Изследването се основава на данни на близо 200 млн. души от 190 държави. Според изчисленията около 880 млн. възрастни страдат от затлъстяване през 2022 г. - 504 млн. жени и 374 млн. мъже. През 1990 г. затлъстели са били 195 млн. души.

От 1990 г. процентът на затлъстелите хора се е утроил при мъжете (от 4,8 през 1990 г. на 14 процента през 2022 г.) и е нараснал повече от два пъти при жените (от 8,8 на 18,5 процента). През 2022 г. засегнати са повече от 160 млн. деца и юноши - 94 млн. момчета и 65 млн. момичета. Преди 30 години те са били общо 31 млн. души.

Затлъстяването е хронично и мултисистемно заболяване, което води до ръст на смъртността и до други патологии, сред които заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет, някои видове рак. По време  на пандемията от КОВИД-19 затлъстяването беше отчетено като рисков фактор.    

Държави, които не биват определяни като бедни или развиващи се - в подрегионите Полинезия и Микронезия, Карибските острови, Близкия изток, Северна Африка, отчитат по-висок процент затлъстяване в сравнение с някои европейски държави. "В миналото имаше тенденция да смятаме, че затлъстяването е проблем на богатите, но това е световен проблем", каза Франческо Бранка. Той отбеляза бързата промяна, и то не към добро, в храненето в по-бедните страни.

Обратната тенденция се забелязва в някои южноевропейски държави, особено сред жените - Испания и Франция са пример за намаляването на броя на затлъстелите хора. За съжаление в по-голямата част от държавите по-голяма част от населението е засегнато от затлъстяване, отколкото от поднормено тегло. Поднорменото тегло остава голям проблем в някои азиатски и субсахарски региони в Африка. То е свързано с висока смъртност сред жените и малките деца и е фактор за разпространението на инфекциозни болести.

Недостатъчно хранене и лошо качество на храната са двоен фактор за по-бедните държави, които се сблъскват едновременно със затлъстяване и с недостиг на храна. Част от населението няма достъп до необходимия брой калории, а храненето на друга част е с лошо качество.

Това ново изследване подчертава важността на превенцията на затлъстяването още от раждането - хранене, физическа активност, адекватни грижи, обяви Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. Той призова за сътрудничество с частния сектор, който би трябвало да бъде отговорен за последствията, които имат неговите продукти за здравето. Според СЗО не са предприети достатъчно действия като данък върху подсладените напитки, субсидиране на храните, които са полезни за здравето, ограничаване на продажбата на вредни храни, най-вече сред децата, насърчаване на физическата активност.

Борбата със затлъстяването навлиза в нова фаза - лекарствата за диабет вече се използват за ограничаване и намаляване на телесното тегло. "Тези лекарства са важни, но не са решение", каза Франческо Бранка. "Важно е да се отчитат ефектите от дългосрочната им употреба, както и страничните им ефекти."
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затлъстяването е директен проблем на метаболичния синдром. Не са 1 милиард, а 5! Останалите 4 още не са го разбрали. Това е геноцид на хранителната и фарма мафия с/у хората. Идва най-вече от захарта и като цяло рафинираната "храна".
31
1
 
3
 
! Отговори
Прасе в космос сос преди 1 месец
То затова земята потъва ..... ХАХАХАХХА :D
30
0
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
По- лошото от това ,че над 80% от населението на Земята е олицетворение на ЗЛОТО!
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва да са един милиард.. На света му трябват не повече от 50 милиона от нашия вид, иначе останалите останалите видове страдат много. Ерата на хуманизма свърши, нека спрем да се грижим за хората и обърнем внимание на природата.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За последните 100г., средната продължителност на живота се е увеличила почти ДВА ПЪТИ. Хубаво е като се казва едното, да се казва и другото. Дебелите американци са едни от най-дълголетните в света. Слабичките инуити и сомалийци едва доживяват до 30г. и то от скоро. Само до преди десетилетие, средната им продължителност на живота беше 27-29г.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Държави, които не биват определяни като бедни или развиващи се - в подрегионите Полинезия и Микронезия, Карибските острови, Близкия изток, Северна Африка, отчитат по-висок процент затлъстяване в сравнение с някои европейски държави." - елементарно! Възприели са западния начин на хранене и най-вече бруталното количество захари под най-различна форма.
26
1
 
3
 
! Отговори
пулс преди 1 месец
Според медицински сайтове цитирам "Нормалният пулс в покой за хора над 18 години варира от 60 до 100 удара в минута. Най-често пулсът в покой се измерва сутрин след събуждане от сън". При спортуващи е по-нисък. При аеробните упражнения трябва да бъде по-висок от нормалния. Но както писах се определя по формула според възраст и физически данни. При по-нисък или по-висок пулс по време на аеробиката, липотропният ефект не е толкова силен и добре изразен.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28Колко е нормалният пулс?
24
1
 
4
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
по-малко калории (съответно храна) и аеробни упражнения. Каквито са някои видове бягане (на писта или бягаща пътека), карането на колело. Аеробните упражнения вкарват повече кислород в кръвта и тялото. А кислородът окислява и топи мазнините. Има си формула. По време на тези аеробни упражнения пулсът ви трябва да е в границите от- до-. Изчислено по тази формула. Тогава липотропният ефект от аеробните упражнения е най-силен и ефективен.
23
2
 
10
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Не е нужно да си много кльощав!Винаги съм гледала простото правило-ръстът в сантиметри минус сто и толкова!Надвишиш ли го с пет-шест кг.-ограничаваш яденето,докато ги свалиш!Никакви чудодейни диети и рецепти-това са измами за печелене на пари!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чак пък да страдат.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От храната е, пълна с Е-та, ГМО продукти и консерванти, а като подправки и тежки метали в зърното от Украйна. ЕС се грижи да не отслабнете докато гладувате.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парадокс е,че един от тези затлъстели управлява полугладен народ! Някъде между Русия и Южна Корея..
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще отидат малко при Риши в Англия да поотслабнат от работа.
18
6
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Няма достатъчно захар, за мозъчните клетки на русофилите. Това е много голям проблем.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете свинското и ракията, пържените картофи и бирата. Яжте печени ядеци и пиите оцет.
16
2
 
4
 
! Отговори
шопар глиганов преди 1 месец
Доката д///белият слабее, слабичкият ке пукне от глад! -)))
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е кво да правиме, кой няма насищане да се на....а . То няма угодия.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко милиарда страдат от недохранване?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм с инсулинова резистентност и не мога да отслабна