Кулеба отговори на папа Франциск: Никога няма да издигаме други знамена

Украйна обеща да не се отказва от територията си
10 мар 2024 17:25, Нели Христова
163
Кулеба отговори на папа Франциск: Никога няма да издигаме други знамена
Снимка: БГНЕС

Украйна отхвърли призива на папа Франциск да преговаря с Русия две години след инвазията си, като се зарече "никога" да не се предаде, след като понтификът заяви, че Киев трябва "да има смелостта да вдигне бялото знаме", предаде АФП.

Католическият лидер разпали гнева в Киев, след като в интервю, публикувано на 9 март, заяви, че Украйна трябва да преговаря с Русия, която завзе големи части от територията ѝ по време на войната.

"Нашето знаме е жълто-синьо. Това е знамето, с което живеем, умираме и побеждаваме. Никога няма да издигаме други знамена", заяви в социалните мрежи външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба.

Докато се сражава с по-големия си съсед, Украйна обеща да не се отказва от територията си.

Папата разпали гнева, като каза: "Когато виждаш, че си победен, че нещата не се получават, да имаш смелостта да преговаряш."

Кулеба призова понтифекса да застане "на страната на доброто", а не да поставя враждуващите страни "на една и съща основа и да нарича това "преговори".

Изглежда, че той спомена и за някои от членовете на Католическата църква, сътрудничили на нацистките сили по време на Втората световна война:

"В същото време, когато става въпрос за бялото знаме, ние познаваме тази стратегия на Ватикана от първата половина на 20-ти век", каза Кулеба.

"Призовавам да не повтаряме грешките от миналото и да подкрепим Украйна и нейния народ в справедливата им борба за живот", добави той.

Той също така благодари на папа Франциск за неговите "постоянни молитви за мир" и заяви, че Киев се надява духовникът да посети Украйна.

"Продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа понтификът ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи над един милион украински католици, над пет милиона гръко-католици и всички украинци", каза Кулеба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Украйна накрая ще остане без никакви територии, както вървят нещата...Всяко нещо има своите граници, когато те се преминат това нещо се превръща в нещо друго - Русия е глезела достатъчно Украйна, подарявайки ѝ територии "за добро поведение"...Е, уяли са се яко и днес си въобразяват, че това са техни територии - нещо като евреите и "техния" Израел, значи...зелето с бабината си еврейска кръв работи също като Израел - САЩ им подари присъствие там и те си въобразяват, че са собственици...Л.уди!
143
0
 
1
 
! Отговори
На снимката се вижда преди 1 месец
Не може да се сбърка Окраинската нациска мутра!! Не е ясно с какъв акъл Европа иска тези индивиди в ЕС и НАТО. Това е като да си сложиш таралеж в гащите. За всички е по добре да са част от Русия - мирни и озаптени.
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че какъв е Папата на украинците.Те се ценят ,Хесус Малверде!
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудя се тия *** как още не са канонизирали Ленин за светец....човекът, благодарение на който те съществуват като нация и народ. Както отдавна трябваше да направят и "македонците" със Сталин, Тито, Георги Димитров. А сега на едните Путин им е виновен, а на другите "шовинистите ***". Когато си "заченат в епруветка" винаги търсиш външен враг, за да оправдаеш собствената си незначителност.
140
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Само накрая да не развеят кафявото знаме ....
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Покулеба се, но после отговори.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна майна
137
0
 
5
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Такива като Кулеба, Зеленски и свитата им са много смели. Ама смели от дивана със заграбените милиони и семейства в пълна сигурност. Дреме им, че народа мре и страда. Ще се бият до последния обикновен украинец. Това е сделката им със Сащ. После ще се избягат в САЩ, защото ще остане Украйна, но в украинците ще искат да ги линчуват. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голяма част от Украйна ще си замине. Накрая ще изгубят и излаз на Черно море. Да се сърдят на Б.Джонсън и на Байдън
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истински папа от 11 век насам няма.
135
2
 
15
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Ми,Папата е реалист и мисли за живота на хората.
134
1
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 1 месец
Колко е чистото уукраинско население в Украйна. От 40 милиона народ, 17 милиона са чисти Руснаци, оше толкова смесени бракове, остават само 6 милиона украинци, предимно нв Западна Украйна, коит насилствено обявяват , че отаналите 34 милиона също са украинци. Но няма как да стане.Срещу насилието на Западняците се противопостави мощна сила, която обърка сметките на Западняците.
133
1
 
6
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 месец
Вие ги издигнахте, но сега ще ви ги подменят гнусни фашисти
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече е на залязване
131
2
 
4
 
! Отговори
Ко рече тоя?? преди 1 месец
Бях в Лвов (Украйна), миналата година по време на "опустошителната" война и видях един изключително хубав град, усмихнати хора, купони по улиците, смях в кръчмите! Бях три дни в компанията на една украинка и не чух да падат бомби, от пълните магазини купувах сирена и червено вино и вечер с нея се гушкахме и слушахме джаз! Лвов и украинките са страхотни!!
130
2
 
18
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 месец
Тоя украински Хари Потър е един от най-корумпираните в администрацията на Зеленски. ЗАЩО да иска войната да свърши? Получава процент от всяка изпратена от Запада парична помощ. Не случайно Зеленски на срещата в Берлин съвсем без никакви скрупули си призна че от близо 400 милиарда евро помощи за войната срещу Русия са били похарчени само ПОЛОВИНАТА. Другата половина са били изразходвани за лични и административни разходи на семейството му и на членове на кабинета. ЗАТОВА ЗАПАДА НЕ ИСКА ДА ДАВА...
129
4
 
17
 
! Отговори
И преди 1 месец
Един укра каза, че тяхното знаме е в синьо и жълто и други няма да издигат. Само нашите лизен-близен гордо са забучили укровско знаме над общината и слагат билбордове незнайно с чии пари. Ами те такива и укрите будят мерзост, защото утре ще се продадат другаде.
128
1
 
1
 
! Отговори
Внимание опасност! преди 1 месец
КГБ ви записва!
127
9
 
8
 
! Отговори
Да се оплаче в ООН преди 1 месец
Украйна беше нападната 2014 г без повод, даде невинни жертви и е в правото си да иска възмездие .
126
1
 
4
 
! Отговори
Не се предавай преди 1 месец
Е, ако се наложи....
125
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна беше нападната 2014 г без повод, даде невинни жертви и е в правото си да иска възмездие .