Русия струпва сили край северната част на Харковска област

Съсредоточила е настъплението си в източната част на Украйна
30 май 2024 13:42, Елка Василева
62
Русия струпва сили край северната част на Харковска област
Снимка: архив, БГНЕС

Русия концентрира сили край северната част на украинската Харковска област, откъдето по-рано този месец започна настъпление, но все още няма достатъчно бойци, за да осъществи мащабна офанзива в района, съобщи главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

Украйна съобщи, че е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили на 10 май започнаха настъпление през границата, което разкри нов фронт във войната. Това накара Киев да изтегли сили от други части на линията на бойно съприкосновение.

Още по темата
Генерал-полковник Сирски заяви, че Русия продължава да изпраща допълнителни полкове и бригади от други райони и от тренировъчни полигони, за да увеличи присъствието си по двете основни направления на атака в северната част на Харковска област.

Това включва района между селата Стрилеча и Липци и околността на граничния град Вовчанск, където в момента се водят улични боеве.

„Тези сили в момента са недостатъчни за широкомащабно настъпление и пробив на отбраната ни“, заяви Сирски в социалната мрежа „Телеграм“.

Той заяви, че „създаването на запас от боеприпаси“ от Украйна също е намалило настъпателните способности на руските сили.

Думите му предполагат, че острият недостиг на артилерийски снаряди на Киев е облекчен, откакто след месеци забавяне през април САЩ най-сетне одобриха голям пакет помощ за Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви вчера, че доставяните американски оръжия помагат за стабилизирането на украинската фронтова линия.

Русия е съсредоточила настъплението си предимно в източната част на Украйна, където силите ѝ бавно напредват, след като през февруари превзеха град Авдеевка в Донецка област.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Пак казвам преди 1 месец
Идеално.Нека се съберат русофашистите на *** и ако може да е на по-нагъстичко.Сега както Украйна получи правото да стреля с западно оръжие по цели в Московия голям смях ще падне.HIMERS чакат
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последни издихания на руснаците...
46
5
 
5
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Като гледам снимката вече бих си помислил,че са унищожени?Друго щеше да е,ако заглавието бе Украйна получи помощ и един лъскав танк Леопард на снимката от 1990 година да има.
45
3
 
5
 
! Отговори
Аре бе преди 1 месец
До ПетърТакива като теб трябва да им се начупят гадните пръсчета,за да не пишат повече глупости
44
5
 
9
 
! Отговори
а стабилизираха ли? преди 1 месец
"Украйна съобщи, че е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област," А всъщност руснаците си оправят логистиката и търпрливо чакат урките да се оголят от южното направление, после ще тръгнат от юг, после ще пак почакат "стабилизатията" на урките и пак ще оподкарат от север и така нататък....
43
5
 
13
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Русия не забавно трябва да удари центъра на Киев с 1 ядрена бомба и този цирк да приключва.
42
1
 
10
 
! Отговори
И като допълнение преди 1 месец
До Анонимен 47: И като допълнение: колко големи загуби е претърпяла руската армия, докато за загуби на украинската армия изобщо не си струва да се говори.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настъпва бавно,, защото вермахта е минирал всичко. Вчера по тукашната телевизия казаха че обучават земеделците как да разминират ,за да могат да сеят.
40
4
 
21
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
Руската армия бавно, но сигурно напредва към Харков. А резервите на украинската армия се изчерпват. Това е война на изтощение която Русия ще спечели.
39
17
 
4
 
! Отговори
АБЕ, КВО ДА ГОВОРИМЕ преди 1 месец
...нали и ние ги бихме през ПСВ, тия руски фукари...!!!??.
38
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече не са ми интересни ТИЯ военни руски простотии--- видяхме ги кви са загубеняци.
37
12
 
7
 
! Отговори
Само питаме: преди 1 месец
КАТО СТРУПВАТ СИЛИ, ИМА ЛИ И КАМИОНИ ДА ИЗВОЗВАТ ПОСЛЕ ЛЕША ОТ ТЕХНИТЕ АТАКИ...???!
36
14
 
8
 
! Отговори
Руский мусор преди 1 месец
Некадърници руснаци. Вече 3 год се бият в Украйна. И контролират едва 17%от страната. И то при съотношение 10към 1. Жалка картинка.
35
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинци предайте се и ще живеете. Запада ви менти.
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада се обърка много. Не че Русия е безгрешна но има капацитет а Запада е гола вода.
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците не се напъват твърде да завземат територии, а украинците вече не искат да се бият за запада. Вероятно за половин-една година /максимум/ руснаците ще изтрепят нацистите на Зеленски, а заедно с украинците - и доброволците от западните легиони. След това ще има обединена Русия, пък атлантиците ще гледат умно. След това Китай ще си вземе Тайван и хегемонът съвсем ще сдаде хегемонията. И така.
32
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия разполага с много мъже доброволци от старата школа. Из между тях има дори украинци...
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът направи всичко възможно преговорите с Москва да станат практически невъзможни. Дори обяви, че ще арестува Путин, ако го мерне някъде. Така че тази война ще е до дупка, милимои. Мирните преговори са мираж. На Путин Лондон, Париж, Берлин не му трябват, но ще се принуди да ги изравни със земята, ако трябва да настъпи мир. Западът създаде безизходица.
30
1
 
17
 
! Отговори
Толкова ли нямаше преди 1 месец
една снимка на руска техника някаква, та пуснахте тия изгорели бусове? :D И какво като ги струпва? Хвалят се, че стрелят по радарни установки навътре в РФ, а не могат да стрелят по струпаната на границата техника?
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 32 - Тунгуския метеорит падна преди 100 години, бре! С толкова си изостанал! Ся чакаме Лондонския метеорит да цопне в тамошното мочурище ))