Защита от видове настинки след преболeдуван COVID-19

Учени очакват нова епидемия от коронавирус
13 юни 2024 14:03, Елка Василева
13
Защита от видове настинки след преболeдуван COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Ако сте боледували от COVID-19, може да имате известна защита срещу някои версии на обикновената настинка, съобщава АП.

Ново проучване показва, че предишни инфекции с COVID-19 намаляват риска от настинка, причинена от по-леки „братовчеди“ на коронавируса. Откритието вероятно ще даде ключ към разработването на по-ефикасни ваксини срещу COVID -19.

„Смятаме, че в бъдеще ще има нова епидемия от коронавирус“, казва д-р Маниш Сагар, научен ръководител на изследването, публикувано в сряда в списание Science Translational Medicine. „Ваксините потенциално биха могли да бъдат подобрени, ако успеем да възпроизведем някои от имунните отговори, които се осигуряват от естествената инфекция“, обяснява ученият.

В проучването са разгледани PCR тестове за COVID -19 от повече от 4900 души, които са потърсили медицинска помощ между ноември 2020 г. и октомври 2021 г.

След като взели предвид фактори като възраст, пол и съществуващи заболявания, Сагар и колегите му установили, че при хората, които преди това са били заразени с COVID -19, има около 50% по-малка вероятност да се разболеят от симптоматична настинка, причинена от коронавирус, в сравнение с хората, които по това време са били напълно ваксинирани и все още не са се сблъсквали с COVID-19.

Няколко вируса причиняват настинки, като се смята, че коронавирусите са отговорни за около 1 от 5 настинки.

Изследователите свързват защитата срещу простудни заболявания с клетъчните реакции на два специфични вирусни протеина, което води до убиване на коронавируса. Тези протеини засега не се използват в повечето ваксини, но изследователите предлагат да бъдат добавени в бъдеще.

„Нашите проучвания показват, че това могат да бъдат нови стратегии за по-добри ваксини, които да се справят не само с настоящите коронавируси, но и с всички потенциални бъдещи, които могат да се появят“, казва д-р Сагар от Медицинския център в Бостън.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от За да се разбираме
Съвети за щастлива връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОВИД 19 е БИОИНЖЕНЕРНА ХИМЕРА СГЛОБЕНА ОТ НЯКОЛКО СМЪРТОНОСНИ ВИРУСА, МЕЖДУ КОИТО СА ХИВ, ХЕПАТИТ и др. ПРОДУКТ НА ПРОГРАМА ГЕЙМ ЪФ ФАНКШЪН В ИНСТИТУТА В СЕВЕРНА КАРОЛИНА. В ИНТЕРВЮ ПРЕЗ 2006 РАЛФ БАРИК ЗАЯВИ, ЧЕ ВАКСИНА ПРОТИВ ТОЗИ ВИРУС НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА, ВСЕКИ ПОДОБЕН ОПИТ БИ СЪЗДАЛ НА ПРАКТИКА НОВ ПРЕНОСИТЕЛ НА ВИРУСА. КОЙТО СИ СПОМНЯ, ВАКСИНИТЕ НИ ГИ ПОСТВЯХА ПОДКОЖНО ! НО ТЕЗИ УЖ ВАКСИНИ ГИ БИЯТ НАДЪЛБОКО МУСКУЛНО, ЗА ДА ПРОНИКНАТ СЪС СИГУРНОСТ В КРЪВТА ! МИСЛЕТЕ, ХОРА !
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ковид 19 е ЦАР ВОЙНА ! КОМБИНАЦИЯ ОТ СМЪРТОНОСНИ ВИРУСИ С ЦЕЛ : ПО БЪРЗО ДА УБИВА ОТ ХИВ вируса ! ПРИЧИНЯВА : СКОРОТЕЧЕН РАК, ВНЕЗАПНА СМЪРТ, СКОРОТЕЧНА ДЕМЕНЦИЯ, ИНСУЛТ, ИНФАРКТ и ВСИЧКО ДРУГО, КОЕТО МОЖЕТЕ ИЛИ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ ! ПРЕПОРЪКА : ЗА ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ 50 грама ВИТАМИН С венозно на 2 СЕДМИЦИ, ИЛИ 10 ГРАМА ВСЕКИ ДЕН ДО ПОДОБРЕНИЕ ! ИЛИ 1.5 грама НА ПРАХ през 4 часа ! БЕШЕ ИЗПИТАНО В УХАН ! КОЗАТА САМА ПРОИЗВЕЖДА 100 грама ВИТАМИН С на ден И Е НАЙ ИЗДЪРЖЛИВОТО ЖИВОТНО В СВЕТА.
9
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 4 седмици
Не може да се отрече фактът, че истерията от ковида изчезна веднага след започването на войната и се замени успешно с истерията за войната. Но сега се чудят каква да е новата истерия, защото войната не върви според очакванията на кукловодите.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А пък моя позната първият път изкара ковид почти без симптоми, само дето зарази сума ти народ, а вторият път, след една година, така тежко го изкара,е даже в болница се наложи да влезе.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
след като изкаах ковид вече нищо не ме лови - ни настинка, ни грип, ни дирария, ни глаоболия, дори и не се къпя и не мириша, абае напрао съ родих
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След прекаран Ковид не ме лови вече настинка и грип. Ясно е че Ковид няма да бъде върнат от неговите създатели докато трае войната. Властите не искат Ковид Майдан, на хората им писна.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С половин уста "евентуално " преболедувалите го били защитени, а новите ваксини да използвали нови вирусни протеини т.е играят си на котка и мишка с природата, засега обаче губят. За сметка на нови "пандемии" разбира се. Политически решения на здравни въпроси, добре за фарма концерните и някои световни лидери, добре и за инфлацията и дълговоте на държавите, да мислят хората.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"..установили, че при хората, които преди това са били заразени с COVID -19, има около 50% по-малка вероятност да се разболеят от симптоматична настинка, причинена от коронавирус, в сравнение с хората, които по това време са били напълно ваксинирани и все още не са се сблъсквали с COVID-19." , Тия учени явно не са гледали телевизия ,по време на "пандемията" говореха точно обратното .....
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Явно от Китай готвят ако Тръмп спечели изборите в Сащ да бъде пусната новата така наречена епидемия.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
хайде плос7оземци налазвайте с антириториката си
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
:)):)):))