Вузовете и те с оценки. От 0 до 10

Акредитациите ще важат за 6 г., реши парламентът
Обновена: 28 юли 2011 15:00 | 28 юли 2011 15:00,
33
Вузовете и те с оценки. От 0 до 10
Софийски университет "Св. Климент Охридски". Снимка: Булфото

Оценяването при институционална и програмна акредитация ще се извършва по десетобалната система, с оценки от 0 до 10 решиха депутатите, като приеха на второ четене промените в Закона за висшето образование.

Сега оценяването се прави по четирибална скала, с оценки "много добра", "добра", "задоволителна" и "незадоволителна".

Депутатите записаха в закона, че акредитацията на вузовете „отличници“, получили оценка 9 и 10, ще важи 6 години – толкова, колкото е и сега за училищата с оценка "много добра" или "добра".

Вносителят беше предложил тя да важи 8 г., но народните представители подкрепиха предложението на Лютви Местан от ДПС.

Той обясни, че осемгодишният срок ще "изяде" самата идея за акредитация, защото това са почти три бакалавърски цикъла. Мнението му беше подкрепено и от министъра на образованието Сергей Игнатов.

На противоположната позиция беше председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков от "Атака", който посочи, че схемата е предложена от Агенцията за акредитация, за да поощри "отличниците".

Парламентът прие още, че критерият "научна дейност" да има най-голяма относителна тежест за акредитацията на университетите.

Депутатите не приеха предложението член на академичен състав да може да участва в акредитацията само на едно висше училище. Така в закона остава сегашният текст, който дава право да се участва в акредитацията на не повече от два ВУЗ-а.

Любен Корнезов от левицата поиска да отпадне ограничителната промяната. Той посочи, че такова ограничение е противоконституционно и Конституционният съд вече се е произнесъл по темата.

„Всеки гражданин може да има един основен трудов договор и втори допълнителен, защо преподавателят да няма такова право“, попита той.

Още по темата

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък заяви, че "скитащите" по университетите професори подбиват цената си, докато ако училищата се конкурират за един преподавател, ще се повиши и заплащането му.

Той коментира, че явно няма стратегия за развитие на висшето образование, тъй като иначе Игнатов не би отстъпвал от позициите си.

Сергей Игнатов отговори с обяснението, че миналата година е бил най-яростният радетел на такава промяна, но е смекчил позицията си, за да не пострадат студентите.

Костов определи мотива, че студентите имат семейства и финансови проблеми, за популизъм.

Образователният министър пък заяви, че ще предложи на Агенцията по акредитация да промени критериите си, като например да се дават повече точки за преподавател с основен договор и по-малко, ако става дума за втори договор.

В Закона за висшето образование депутатите записаха още, че българските висши училища могат да разкриват свои звена в чужбина, както и че отпада таванът на таксите за платените магистратури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
впечатление преди 12 години
Неграмотност се шири в българското училище.Директорите на училищата се хвалят с по-високи дипломи ,с повече приети студенти, а в действителност оценките не са реални ,масово се преписва на матура,секции с успех над 5,50.Няма наказани квестори. Ученици които не могат да боравят с рационални числа ,завършват финанси в УНСС,други дипломирани инженери в ТУ -Варна и много други примери подобни,а зрелостници знаещи но не могат да преписват получават по- ниски оценки от зрелостните изпити.
31
0
 
5
 
! Отговори
хахахах преди 12 години
никога няма да продължа образованието си в тази помия ще си давам парите в чужбина с усмивка на лицето
30
2
 
9
 
! Отговори
bahura преди 12 години
Трябва да се промени скалата. Щото на Шуменски Университет как да деш повече от -7 или на Винса повече от -3?!?!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимник13 преди 12 години
28 мисля, че трябва да добавиш и ВИАС или днескашното УАСГ.Иначе то е ясно как и какъв принцип ще бъдат давани тея оценки.
28
3
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
И в момента УНСС, СУ и ТУ са малко по-малко зле от другите :) :)
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно време имаше 3 свестни университета в София, Софийския, ВМЕИ и УНСС. И се знаеше, че човек завърши ли ги значи става за нещо!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дойде време местата за студенти да са повече от учениците от випуска.. Трябва да се въведат единни изпити за влизане във ВУЗ и студенти да стават само хора с оценка над 5, пък ако ще и да са 100 човека...
25
3
 
6
 
! Отговори
Lelia преди 12 години
Има простичко решение, това го беше казал някой ректор - Платено висше образование и спиране на държавните субсидии към университетите, студентите си плащат таксите чрез държавно-гарантираните кредити, а държавата ще опрощава кредитите на завършилите с висок успех и реализиралите се в България . Това ще изведе висшите училища в една истинска конкуретна среда, което ще доведе до повишаване на качеството на българското образование, което в момента е ужасно, а и бюджета ще се облекчи...
24
2
 
4
 
! Отговори
Suck Justice преди 12 години
Taka e! Vseki vtori okasanjak stana Jurist v tva BG. A koi sha va hrani be pishman-zakonodateli, magistrat-cheta i advokatcheta s kupeni DIPLOMKI ?!
23
0
 
14
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Де що има юрист -некъдърник , *** , селски тарикат , *** , да се знае , че най-вероятно е завършил ЮЗУ . Тва , да вземеш 4 изпита за един ден го нямат за нищо , както някой друг да се яви вместо тебе на изпит , да си купиш за 15-20 кинта , готов проект го нямат за нищо ! Пък ако някой се напъне , може да завърши и само за един месец !
22
2
 
9
 
! Отговори
Студент преди 12 години
до 22, с 5:20 оценка от изпита (22,80 от 24 макс )влязох компютри в ТУ. Няма значение колко е голям университет, навсякъде е еднакво зле обучението
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой спомня ли си времената , когато " висшист " звучеше наистина гордо , а като кажеха за някой , че е с две висши образования , това означаваше изключително умен и даровит човек ! А сега почти всяко село и паланка си направи свой собствен " университет" , от където излизат неграмотни " висшишчета " , неразбрали , как са приети и как са завършили ! Докато не се въстанови доверието в истинските университети и качеството , което гарантираха , ще си бъдем все същата *** държавица !
20
1
 
11
 
! Отговори
Студент преди 12 години
Трябва външно оценяване и санкции за слаби резултати, само тогава ще имаме хубаво Висше. Аз 4 год учих само глупости в един от "топ" университетите в най-желаната специалност
19
3
 
9
 
! Отговори
э преди 12 години
Това ли е големият проблем на България - университетите?Не ви пречи мафията, некадърната управа и т.н., университетите ви пречат.Ами да се закрият, то "глагол нива не копай" (Петко Славейков). После обаче поетът е продължил: "Ама кой копай? - Който глагол не знай".То това е за равнището на българина, който си е останал същият селянин от времето на Петко Рачов Славейков, да може да го разбере.
18
1
 
10
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
"Има много по-добър критерий - реализация и заплати на студентите завършили университета" Пример:Ако 2-*** души се дипломират едновременно в даден университет (напр. във Варна), единият остане на работа там, а другият се върне да живее и работи в Силистра - дали критерият "реализация и заплата" ще е меродавен.
17
1
 
5
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
А за какво служи тази акредитация? Говореше се, че рейтинговата класация ще е ориентир за кандидат-студентите и в този смисъл има логика, оценяването да включва и мнението на студентите.Отделен въпрос е, че образователните центрове в БГ никнат като кафенета и лющят дипломи до откат, така че само който не е кандидатствал, той не е завършил.Много е интересен моментът с Пернишкия университет - къде се вписва в схемата?...
16
3
 
7
 
! Отговори
darcas преди 12 години
До Томас - нормално е като човек, който си плаща за нещо, независимо дали е образование, туристически услуги, картофи, или др, да има възможност да си каже мнението, дали е доволен от предоставената стока/услуга. Не казвам, че оценката на акредитацията трябва да е изцяло от студентите, но поне 50% трябва да е на тези, които плащат. Останалата част от оценката може да се дава от други фактори.
15
0
 
11
 
! Отговори
До Томас преди 12 години
За реализацията на юристите от ЮЗУ ли става дума.Ако това е критерий, пази Боже.
14
3
 
11
 
! Отговори
a преди 12 години
И аз съмсъгласен, че 2/3 от университетите трябва да се закрият !При повечето важи правилото - "Диплома на разсрочено плащане" Имам колеги, които бяха "Редовно обучение", но бяха редовно на работа. Днес му се обаждат, че утре е на изпит и хоп на другия ден изкарал шестица.Става въпрос на НБУ - могат да започнат от него....
13
6
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ВладкоИма много по-добър критерий - реализация и заплати на студентите завършили университета - всичко това със статиите и цитиранията е бошлав работа - масово се пишат статии на килограм, само за да се отчита дейност, същото се прави и с цитиранията.