Петгодишните деца задължително на детска градина

От ГЕРБ настояват да се запази тази мярка
5 окт 2013 14:08, Петя Славова
87
Петгодишните деца задължително на детска градина
Милена Дамянова. Снимка: БТА

От ГЕРБ настояват да продължи наложената от тях през 2010 г. мярка за задължително посещение на детска градина от петгодишните деца, както и да бъде приет внесеният от партията законопроект за училищно и предучилищно образование. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

Тя отбеляза също, че е необходимо да бъде продължена политиката на ГЕРБ за целенасочено подпомагане на общините от държавата за откриване на нови места в детските градини, както и на нови детски градини, пише БТА. През миналата година кабинетът "Борисов" е отпуснал 30 млн. лв. за разкриване на места и на нови детски градини, сега е в ход на кабинета "Орешарски", посочи Дамянова.

По думите й ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище, увеличава равнопоставеността между децата и намалява цената, която като общество плащаме под формата на изгубен талант и публични разходи за социалната, здравната и правосъдната системи.

Задължителното посещаване на детска градина от петгодишните е мярка с изключително силен позитивен ефект върху хиляди деца и техните семейства. С тази мярка правителството на ГЕРБ е инвестирало близо 500 млн. лв. повече в предучилищно образование, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че тази марка означава увеличаване на единния разходен стандарт за децата в детските градини с 240 лева. допълнително, които се поемат от държавата, осигуряваща и учебните помагала, част от храната и транспорта на децата.

Въпреки, че министърът на образованието и науката Анелия Клисарова одобрява мярката, председателят на парламентарната комисия по образование и наука обяви че тази мярка трябва да се преосмисли, три години след като тя работи успешно и след направени инвестиции в милиони от държавния бюджет, коментира Дамянова. Тя посочи, че само за една година обхватът на децата между 4 и 7 години се е увеличил със 7,4 процента и вече сме достигнали близо 83 процента обхват, като по препоръка на Съветана Европа до 2020 г. трябва да достигнем 95 процента, а БСП е решила да спре тази мярка.

Спираш мярка, която е работеща, но не е въведена от теб самия, коментира Дамянова и посочи, че стотици деца ще останат без необходимите грижи, ако бъдат затворени предучилищните групи, като само в София ще бъдат над 730.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
14
 
10
 
! Отговори
... преди 10 години
И тука сте се събрали една камара и*иоти, които си мислят че нещата са бели и черни - "Тъмни балкански субекти" без грам мозък в главите си. Като чета коментарите ми е жал за вас, страната и детето ми, което ще расте сред вашите деца. Деца, които възпитавате по ваш образ и подобие. СРАМОТА!!! И не, не съм от ГЕРБ и изобщо не ме интересува политиката. Аз съм един "*** програмист"...
48
3
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
И накрая те всички заедно тръгват на 7 на училище, обаче едни са много напред, други страшно назад. И знаете ли какво се случва с изостаналите? Получават комплекси, които им остават за цял живот... И друго - едно е да продължи детето да прави нещо, което си е правило винаги, макар и по по-различен начин. То е свикнало да го прави, като част от ежедневието и съвсем друго е да го "накараш" да го прави, в разрез с изградените до момента навици. Децата мразят промените, те ги изнервят...
47
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българчетата знаят български.Да ходят на детска градина циганчетата и другите етноси за да научат българския.Но нашите дица им трябват за да им промият мозъците и да се грижат за циганчетата в детската градина.
46
3
 
5
 
! Отговори
ани преди 10 години
До 37 Елена Не всички в България са роми!!!?
45
12
 
15
 
! Отговори
... преди 10 години
Чета коментарите тука и виждам злоба, адска злоба на изпростял български народ. Защо бе хора? Ако има нещо смислено, което тия са свършили, това е тази мярка. Знаете ли колко много майки в България отбиват номера с децата си. А знаете ли че няма средно положение в България, както няма и средна класа. Има грижливи майки, които образоват и учат децата си още преди училище, за да могат да им дадат летящ старт. Има и майки, които просто отбиват номера между епизодите на турските сериали....
44
7
 
13
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
В момента образованиет ни е на кръстопът. Тая иска тази безпътица да почне да се преподава от 5г. възраст. С нищо не е доказано, че това увеличава интеграцията на малцинствата и увеличава трудовата заетост след това. Коментиращите са прави - това освен да възпитава *** на ясла, за друго не става. Ама като й гледаш убийствения изглед на тая мисирка, мислИ, колко мИсли светлото детско бъдеще. Вещица!
43
1
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
do 40
42
1
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
Dosta glupavo mislene e che vseki, koito kritikuva mqrkata da e 'platen draskach'. Spored teb izkazvane na poziciq trqbva da e suprovedeno ot paruchen stimul.
41
5
 
8
 
! Отговори
ани преди 10 години
Те дали са добре? Пет годишно дете ,как може.
40
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** искат да промиват мозъците на децата и да ги развращават
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се! Нали трябва да стават послушни еднакви данъкоплатци.И не ми говорете за социализирането на малцинствата. Просто ми обяснете що е то ДЕМОКРАЦИЯТА?
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много учени ще станем, няма що! Оставете децата да са наиграят.
37
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До критично коментиращите:Или сте *** или сте платени драскачи, но най вероятно ЧИПА ви е дефектен, което обяснява наличието на първите две ваши характерни особенности.
36
2
 
19
 
! Отговори
baba ti преди 10 години
зимай ги от родилното направо
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В германия вече с закон ги учат от пет годишни да се ***!Тъй,че - не бойте се деца!Светло робско бъдеще!
34
14
 
11
 
! Отговори
Елена преди 10 години
До Потресен:Я, пак помисли!Учителка съм в "*** училише"-1- 4 клас.В 1 клас поемам деца без базови познания(некомуникативни,поради непознаване на български език,света около тях,липса на хигиенни навици.......т.н.)Как да постигна резултати,като почвам от нула.Такива деца ще се социализират и ще бъдат на равен старт,ако от 5 годишни се задължат да посещават подготвителни групи(сега ромката и е все тая какво става с детето и,важни са детските надбавки)Така няма да се чудя от къде да подхвана.
33
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бай ТъпчоИ ще маршируват в стил "Макаренко" или "Хитлерюгент". Само Миленчето да измисли песничките и скандиранията и да запише в градинките нейните дечица, племенничета и да не пропусне в групичката да включи и дечицата на съпартийците си! Аз ще ползвам старата услуга, наречене майчина и бабина...
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бъдещите червенотиквеничета - има да скачат по улици и площади... Има да врещят като луди - ИЗБОРИ - ИСКАМЕ СИ СОЦИАЛИЗЪМА - БОЙКО-БОЙКО- БСП-БСП...........Това е бъдещето на популацията ви!Всичко се повтаря - а на туземна територия - е непреходно!
31
13
 
7
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До РОДИТЕЛКое му е лошото на това. Българска простотия, винаги критикуваме, без да се замислим положително ли е или не. После се чудим защо децата ни растат неграмотни. Заради нас, родителите растат калпави, факт, независимо дали ни харесва или не.
30
8
 
21
 
! Отговори
Daskala преди 10 години
О, лудото Миленче пак се изходи по въпроса.