Петгодишните деца задължително на детска градина

От ГЕРБ настояват да се запази тази мярка
5 окт 2013 14:08, Петя Славова
87
Петгодишните деца задължително на детска градина
Милена Дамянова. Снимка: БТА

От ГЕРБ настояват да продължи наложената от тях през 2010 г. мярка за задължително посещение на детска градина от петгодишните деца, както и да бъде приет внесеният от партията законопроект за училищно и предучилищно образование. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

Тя отбеляза също, че е необходимо да бъде продължена политиката на ГЕРБ за целенасочено подпомагане на общините от държавата за откриване на нови места в детските градини, както и на нови детски градини, пише БТА. През миналата година кабинетът "Борисов" е отпуснал 30 млн. лв. за разкриване на места и на нови детски градини, сега е в ход на кабинета "Орешарски", посочи Дамянова.

По думите й ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище, увеличава равнопоставеността между децата и намалява цената, която като общество плащаме под формата на изгубен талант и публични разходи за социалната, здравната и правосъдната системи.

Задължителното посещаване на детска градина от петгодишните е мярка с изключително силен позитивен ефект върху хиляди деца и техните семейства. С тази мярка правителството на ГЕРБ е инвестирало близо 500 млн. лв. повече в предучилищно образование, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че тази марка означава увеличаване на единния разходен стандарт за децата в детските градини с 240 лева. допълнително, които се поемат от държавата, осигуряваща и учебните помагала, част от храната и транспорта на децата.

Въпреки, че министърът на образованието и науката Анелия Клисарова одобрява мярката, председателят на парламентарната комисия по образование и наука обяви че тази мярка трябва да се преосмисли, три години след като тя работи успешно и след направени инвестиции в милиони от държавния бюджет, коментира Дамянова. Тя посочи, че само за една година обхватът на децата между 4 и 7 години се е увеличил със 7,4 процента и вече сме достигнали близо 83 процента обхват, като по препоръка на Съветана Европа до 2020 г. трябва да достигнем 95 процента, а БСП е решила да спре тази мярка.

Спираш мярка, която е работеща, но не е въведена от теб самия, коментира Дамянова и посочи, че стотици деца ще останат без необходимите грижи, ако бъдат затворени предучилищните групи, като само в София ще бъдат над 730.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
24
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 10 години
Това заяви на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.*** , *** И ТЪПИРИ.ГгАРАНТИРАНО ОТ гЕРБ
28
2
 
27
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 10 години
10-те правила за водене на война,6 -5 век пр.н.е.-Сун Дзъ:1. Разрушавай всичко, което е добро в държавата на врага ти.2. Осмивай боговете на противника си.3. Подронвай авторитета на ръководителите, когато е възможно ги въвличай в тъмни сделки и в подходящия момент ги разобличавай.4. Разпространявай конфликти и разединеност между гражданите.5. Подклаждай младежта срещу възрастните.6. Пречѝ по всякакъв начин на работата на държавните служители.7. Инфилтрирай навсякъде доносници и8. Пречѝ
27
4
 
22
 
! Отговори
Беласица преди 10 години
Няма какво да ги чакат от 5 години, направо от родилния дом в забавачката.
26
12
 
24
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Абе сека година реват хората,че немало места в детешките градинки,па сега кат им викат,че места за секо ша има и даже требе на градинка задлъжително да оди-пак недоволни бе...то угодия никога нема ама кво толкоз лошо видеха,че дяцата место да ги водат бабите из улиците ша си бъдат на градинка и ша си дигат сами гащите и налузват обущата,ша рисуват,ша пеят и ша смятат и са смеят ама най-важното между дяца ша бъдат та да свикват са погаждат от малки с другите бе...
25
3
 
20
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Не я гледайте в очите, ще се превърнете в камък !!
24
10
 
18
 
! Отговори
Потресен преди 10 години
А с каква наглост ще ни го налагат?! Децата първо трябва да се научат на ценности иобноски, цял живот ще се поддават на влияние от външния свят, приятели и познати, трябва си и време с родителите. Грозно е, но истината е, че тези глупости ги измислиха, за да намалят безработицата и да пробутата работа на някакви лелки и евентуално да замажат очите на заетите родители, които и без това нямат време за децата си. Нека те си ги дават да им ги гледат, ако искат!
23
6
 
19
 
! Отговори
Потресен преди 10 години
В по-големите държави може и да функционират тези детски градини, но тук децата ще ги изсипят в една група с по-напреднали 7-годишни, с *** и турчета, може и да се социализират, но със сигурност ще се комплексират от много неща и ще е трудно психически да се справят, да не говорим за умствен прогрес - колкото по-интелигентно е едно дете, толкова повече изостава то в една такава група. По-добре на частна детска градина или някакво платено обучение, но са безбожно скъпи.
22
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Милена Дамянова ако може да си блъсне главата в стената ще съм много доволен.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да стане задължително, като нчма достатъчно места
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
неприятна жена
19
9
 
23
 
! Отговори
P преди 10 години
Гадна герберска м*рша.Тая дали има деца и ако има дали по старата форма на обучение не са станали хора че претендира за промяна на системата на обучение.А ако няма деца коя е тя че ще налага на хората как да отгледат и изучат децата си.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а за двегодишнште защо няма ясли. после няма да има за тях и детски градини. ако мама и тати не работят,за да ги гледат,кой ще плаща данъци и детските на ***.
17
3
 
28
 
! Отговори
#$%& преди 10 години
Чудя се тая уфсъ дали има деца и как точно ще се отрази добре на едно дете да бъде максимално време далеч от своите родители? ? Много малко деца са готови за какъвто и да било образователан процес на такава възраст ..
16
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако слушаме тази КОБРА,която никога не е била учителка,децата трябва да се записват още за училише след като бъде доказано зачеването в утробата на майката!
15
4
 
32
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Да не забравяме и факта, че струпването на много деца на едно място създава рискове от епидемии - много пъти здрави деца като отидат на детска градина и развиват хронични болести, които после са им проблем цял живот - да не говорим, че ги тъпчат с какви ли не ваксини за щяло и нещяло - отворете си слепите очи - целта им е да имат роби - роби, които не се различват от стадото - каквото и да ви говорят - това е.
14
3
 
28
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
всъщност слугите на колонизаторите подготвят роби на новия световен ред- това е - не се заблуждавайте - бсп, герб - едно и също са и бсп и герб - целта е да се създаде една маса от хора - без големи разлики - една маса от ***, наркомани, крадци, прелюбодейци, всякакви *** - колкото по-малко знаят за Бог - толкова по-лесна плячка ще станат на антихрист - това е цялата работа -за колко деца се е грижила тая дето била нам каква - дамянова? Никой няма да се грижи по-добре за децата от майката
13
2
 
19
 
! Отговори
Наталия преди 10 години
Напълно съм съгласна с коментара на tt2, за съжаление детска градина и училище вече са изкривени понятия, психират децата още от най-ранна детска възраст, за да могат по-лесно да ги манипулират. Плюс това далеч не всичко в детската градина е безплатно. Имам деца на 4 и 5 години и онзи ден бях на родителска, пардон, дарителска среща и олекнах с по 50-60 лв. на калпак. Стига хвърляхте прах в очите на хората, не ядем доматитте с колците, а и всички ме наясно какво се случва в детските градини......
12
3
 
24
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
абе *** - като искате да учите турчетата и *** на български език - вземайте тях - българчетата знаят български.
11
10
 
8
 
! Отговори
ДДТ преди 10 години
Само в Детски градини за деца от 5-7 години ще можем да научим БГ-турчета и БГ *** да говорят български език, което ще е един ТРАМПЛИН към ОБРАЗОВАТЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ! Липсата на тези градини е звеното което КЪСА тези хора и ги прави необразовани.
10
2
 
26
 
! Отговори
@#$% преди 10 години
То няма къде, ама задължително ай сиктир бе! Аз решавам дали моето дете ще посещава или не каквато и да било държавна структура ..