Веригите срязани, окупацията на Ректората падна

Студентите се чувствали предадени от народа
Обновена: 28 яну 2014 17:07 | 28 яну 2014 08:07, Камелия Цветанова
292
Веригите срязани, окупацията на Ректората падна
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратена. Студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение, съобщи БТА.

Рано тази сутрин човек от охраната сряза веригите на вратите, с което сложи край на втората окупация. Около десетина студенти напуснаха сградата и обявиха, че се чувствали предадени от народа и се заканиха действията им да имат продължение. Как обаче не стана ясно.

"Не искаме да превръщаме преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната", обявиха те пред bTV.

На излизане те бяха посрещнати от полицаи, които записаха данни от личните им карти. Студентите обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

Окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството. Въпреки че т. нар. ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията  и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Вчера окупаторите не пуснаха в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи на подготовката на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма смисъл от протести, окупации, нерви - Емиграция му e майката, всички проблеми се решават наведнъж. Тука става само за носталгични по комунизма пенсионери и диваци от племето роми
171
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези фъфлещи и *** окупатори незабавно да бъдат изключени от университета. защото иначе всики,който не се е подготвил за сесията ще намери пет *** и пак ще окупират. А Бойко като ги харесва,да си ги осинови. На раданчо дайте възможност да ви обясни ситуацията,съобразно неговите блянове.
170
8
 
18
 
! Отговори
9999 преди 10 години
Чак са били предадени от народа ,тези наркомани които се нагъзиха на Бойко трябва първо да се видят на какво приличат и после да говорят.
169
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незаконно е да окупираяш университета, а е занонно да ни крадат вече 24 години-***!
168
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв ти университет, жива чалгаджийница!
167
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Balgaria ostana bez mladi a vie oshte gi podkrepqte sled 2o god vie pensionerite kato umrete i nie nqma da se varnem da ostane Balgaria na *** i na arabite4ervenite pensioneri e... ni m....ta
166
2
 
22
 
! Отговори
чико преди 10 години
Местото на протеста е на улицата на площада но не и в университета.Всеки има право да стачкува да протестира но без да нарушава правата на другите да ползват своите законни права а тук става въпрос да се учат за което си плащат.Засегналите могат да съдят тези които не са ги допуснали до университета.
165
5
 
24
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Тия *** сами си *** живота. Защо просто не си изкараха сесията и после като толкова много не им харесва режима на Орешарски да стягат куфарите и да емигрират (както правят по-голямата част от българите). Вземаш си дипломата записваш магистратура в чужбина и се махаш. Всеки има право на избор разбира се - хора, които са добре устроени тук няма за какво да заминават. Но щом толкова твърдиш, че си зле - Терминал 1 и 2. Не съсипваш сесията на всички студенти, защото си превъртял.
164
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Balgarin tova nejno sazdanie kak shte napravi revolucia golem smqh
163
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rabotete za 300 lv daje sa vi mnogo a onya ukrainec deto imal glasove zad sebe si izto4va haznata hic ne mu dreme evala na nego,sega emitiraha vtora emisia obligacii za 400 miliona pak vie shte gi plashtate ,etaka prodaljavayte v sashtiya duh podkrepqyte gi dokato po4nete da umirate ot glad ina4e vie nqma da razberete
162
4
 
27
 
! Отговори
azar преди 10 години
Mътувайки сутринта за работа, слушах по Бтв разговор с представител на протестиращите. Предполагам, че беше млад човек и затова съм повече от възмутен от наглото му поведение, граничещо с шизофрения. За мен тези няколко "окупатори", или поне част от тях, страдат от психическо заболяване, чийто симптоми напомнят Хитлер.
161
3
 
20
 
! Отговори
ачо преди 10 години
това не беше окупация - просто едни момчета бяха изпуснали първия тираж и направиха шоу за да си заслужат хонорарчентата...
160
11
 
1
 
! Отговори
Нас червеното знаме преди 10 години
Гоце, направо да се принесат в жертва на червения бог Кетцакоатъл тире Маркс тире Ленин, като ритуално им се извадят и изядат капиталистическите им тире империалистически сърчица. Това да очакват всички врагове на червения пог и неговия пророк Станишко. А и с кръвта им да не боядиса нов флаг на революцията.
159
0
 
13
 
! Отговори
към окупаторите преди 10 години
Вашите поръчители, ако не им стига акъла вие нямахте ли си, та да размислите, че не е харно "друг да ти вързва гащите"?
158
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОБЯВА: Наемам украинци за антиправитествени протести,окупации на сгради и др. антиправителствени улични действия. Тел: @@@@@@@@@@ ....P.S. Обявата не се отнася за български Фейсбук-патриоти,Туитър-патриоти,патриоти на маса и епилирани патриоти от мъжки пол....
157
3
 
30
 
! Отговори
Гоце преди 10 години
Сега да си понесат отговорността - глоби и/или затвор. Да се научат на ред! Да се изключат от университета, ако това изобщо са студенти, защото са по - скоро безработни гамени. Жалко, че няма как да ги впрегнат в малко обществено полезен труд - в озеленяването или в чистотата. Да се научат на работа.
156
4
 
21
 
! Отговори
до 170 преди 10 години
Смени плочата, пич. И недей да обобщаваш "българина". По същата логика няколко хиляди студенти трябва да робуват на претенциите и лиготиите на трима окупатори, а? Само, че зад "украинеца" има определен брой гласове, а зад тези три *** няма никой. И нали бяха "30-50" човека, виж как ви лъжат и ви правят на балъци. Трима *** излязоха, взеха им данните и се прибраха при майките си на топло. Чак лъжат - били между 30-50 души, биели ги...горкичките. Ето това е робско, пич. Ти си роб на глупост
155
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми,повечето от т.нар. окупатори, но всъщност онанатори учат някакви извънземни специалности дето после ще се чудят какво са завършили и какво ще работят.Иеята е мама и тати да се хвалят, че синът/дъщерята учат ЗА СТУДЕНТИ - хахахахахаКакво очаквате от таквиз люде?Те са обременени по рождение...
154
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Psihikata na balgarina e robska vij gi koy gi komandva ediniya ukrainec drugiya tur4in a tretiya Volen4o melez nishto ne stava ot vas otsega natatuk i bezplatno da rabotite hak vi e
153
2
 
25
 
! Отговори
до 168 преди 10 години
кое е "жалко и безмислено" - да учиш в университет, да се трепеш, за да си изхраниш семейството ли? Според Вашето висене 200 дена в центъра на София и целодневните окупации са показател, че нито работите, нито нищо, но предполагам това ви е работата - "професионални протестиращи". Ето това е жалко и безмислено.