С таблети и лаптопи ще учат децата в школата у нас

До две години и преподаваните уроци стават мултимедийни
Обновена: 10 май 2015 08:32 | 10 май 2015 07:30,
122
С таблети и лаптопи ще учат децата в школата у нас
Снимка: Архив Reuters

До две години българското училище може да стане високотехнологично. Това предвижда Министерството на образованието в план за внедряване на IT технологиите в клас, съобщи Нова телевизия.

Идеята е все повече таблетите и лаптопите да станат част от образователната ни система. За целта ще започне и изграждането на национална електронна платформа, в която ще бъдат свързани всички училища. В нея ще се съдържат и голяма част от уроците, които често ще бъдат дори мултимедийни. Плановете са до 2017-а поне част от този план да е готов. За това ще са нужни около 560 милиона лева. В някои училища у нас обаче интерактивното образование вече отдавна е на фокус.

От 24 ученици в един от класовете в 137-мо училище в столицата само четири деца нямат таблет у дома. Освен това в клас модерните технологии вече отдавна са част от уроците им. С иновативните технологии реално часовете стават много по-интересни и вълнуващи за учениците.

"Вместо да пишем на ръка, ние пишем на таблет и когато вече всичко е готово го показваме пред целия клас", обясни ученикът Стилиян.

В тези уроци  децата не седят тихо, а аз не им казвам непрекъснато да запазят тишина, коментира началният учител Десислава Миленкова.

В час по български език в трети клас децата учат видовете изречения, но всичко минава като игра през таблета, а след това написаното от децата излиза на интерактивна дъска.

"Не стоим само пред учебниците, а се и забавляваме", разказа ученичката Ванина.

137-мо училище в София засега е по-скоро изключение. Масово в учебните заведения има компютри, но те се ползват само в конкретни часове. Целта е до няколко години да има таблети или лаптопи за всички, дори и в най-отдалечените райони. Така ще се олекотят поне малко и раниците на децата. Още тази есен, пилотно, системата ще бъде тествана в няколко учебни заведения в страната. Ще бъдат обучени и всички учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 8 години
Честит ни празник!
79
0
 
2
 
! Отговори
В.Христов преди 8 години
Категорично,Против!!!След 10 години ще искат таблет ,за са си напишат името!!!
78
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Другари министри от образованието, вие само себе си гледате в този таблетен гешефт, - не може ли вместо таблети да се раздава на всеки ученик жици и джелязо?
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таблетите ще бъдат изхвърлени от самите учители след 1-2 седмици употреба. Ще бъдат забранени, както са забранени смартфоните. Спрете далаверата за половин милиард лева.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта е да се вземат парите, а после ще забранят всичи таблети, когато дойдат последствията и вредите. Но парите вече ще са взети и дадени за яхти, коли, а не за китайски ***.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таблетите и лаптопите нищо няма да оправят. Трябват качествени хора с характер. Падението на страната беше предизвестено преди 25 години, когато с *** ентусиазъм смятахме, че смяната на собствеността сама по себе си ще подобри обществото. А то трябвало да се започне с хората, разбирай образованието.
74
0
 
0
 
! Отговори
до 91 преди 8 години
До Анонимен и какво като отиде на ''среща от някой от сайтовете'':))) пак трябва да е интересен /щом е безинтересен тип -на колкото и срещи да ходи ,все тая .Пък на живо не е като да пишеш писъмца ,вижда се в-с-и-ч-к-о,не може си скрие шкембето .Та този да е доволен ,че има коя да го трае ..
73
2
 
13
 
! Отговори
jeffry преди 8 години
Забранете таблетите и всякаква подобна техника. Научете децата да пишат и да се изразяват правилно. Научете ги на изразни средства..... Тинейджърите, а и немалко дипломирани висшисти не могат да говорят. Нямат никакъв изказ, да не говорим какво могат да напишат..... Жалко, че отново се правят предложения от люде дошли от къра......
72
0
 
10
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Всичко е до комисионните, дами и господа-бъдете сигурни, че никой не го интересува състоянието на образователната система....а и другото интересно нещо е, че стартовата заплата, регламентирана от министерството, е 530 лева преди данъци и осигуровки....абе с трици маймуни ловиме.
71
0
 
10
 
! Отговори
Тъпейщина преди 8 години
С таблетите и лаптопите ще ги научите да четат. Може дори перфектно. Но кой ще ги научи да пишат грамотно и красиво. Защото сега със завъртулки професори стават. Нъл тъй.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименточно тъка
69
1
 
8
 
! Отговори
Калина Станкова преди 8 години
Идеята е децата да учат от книгите . Това е бъдещето на децата . А съвременните техники и технологии доусъвършенстват детското развитие . Те подпомагат допълнително учебният процес . Но в никакъв случай не са задължителни . Децата трябва да се усъвършенстват от книгите .
68
3
 
11
 
! Отговори
дж преди 8 години
Тия гробaри ще ни зaтрият!Червенa тиквенa нaпaсaт крaдливa!
67
3
 
21
 
! Отговори
edin преди 8 години
А нещо за физкултурните салони?И там ли виртуално ще се обучават?
66
0
 
30
 
! Отговори
:) преди 8 години
Не е важно от таблет ли четеш, от хартия или от папирус. Важното е какво четеш, кой ти помага да го разбереш и кой си ти. А иначе, цялата работа се върти около това "За това ще са нужни около 560 милиона лева."...Представете си какви хубави комисионни ще вземат другарите от ГЕРБ, РБ, БСП и т.н. Поне 100 милиона ще изчезнат в тази далавера, а може и много повече.
65
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето когато се е писало върху глинени плочки, сигурно така са се противили и срещу хартията, както сега някои се противят срещу електронното обучение.Е... това е бъдещето, и ние живеем в него. Това което е било, не може винаги да бъде.Светът се развива - и това е супер!
64
2
 
11
 
! Отговори
До селчо, преди 8 години
освен с очила, ще си го гледаш и гръбначни изкривявания, поради безумно тежките учебници. Това става! Ще виждаш как бавно и постепенно губи предимство при получаване на информация, защото едва ли ходи всеки ден до библиотеката или читалнята, и т.н.
63
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се чете: Фирма близка до правителството ще източва държавния бюджет чрез сделка с таблети.
62
2
 
22
 
! Отговори
CC преди 8 години
Супер, само трябва да забранят на тея таблети фейсбук, игри и скайп. Което няма как да стане, наЛ ТЪЙ!!! Сами преценете какъв ще е ефекта!!!!...... Това с таблетите е за интелигентни и дисциплинирани нации, които учат децата си на дисциплина още от малки, а не за разхайтени гамени като нашите. Защото най-напред от родителите ще се почне..."Мамиии, и да ми пишеш на скайпа, налиии, нищо че си в час...." и т.н подобни.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До анонимен 80.Мисионерите имат мисия. Но живеем в пазарен свят, в който за мисиите се плаща скъпо, защото от тях зависи бъдещето. Иначе загиваме.