С таблети и лаптопи ще учат децата в школата у нас

До две години и преподаваните уроци стават мултимедийни
Обновена: 10 май 2015 08:32 | 10 май 2015 07:30,
122
С таблети и лаптопи ще учат децата в школата у нас
Снимка: Архив Reuters

До две години българското училище може да стане високотехнологично. Това предвижда Министерството на образованието в план за внедряване на IT технологиите в клас, съобщи Нова телевизия.

Идеята е все повече таблетите и лаптопите да станат част от образователната ни система. За целта ще започне и изграждането на национална електронна платформа, в която ще бъдат свързани всички училища. В нея ще се съдържат и голяма част от уроците, които често ще бъдат дори мултимедийни. Плановете са до 2017-а поне част от този план да е готов. За това ще са нужни около 560 милиона лева. В някои училища у нас обаче интерактивното образование вече отдавна е на фокус.

От 24 ученици в един от класовете в 137-мо училище в столицата само четири деца нямат таблет у дома. Освен това в клас модерните технологии вече отдавна са част от уроците им. С иновативните технологии реално часовете стават много по-интересни и вълнуващи за учениците.

"Вместо да пишем на ръка, ние пишем на таблет и когато вече всичко е готово го показваме пред целия клас", обясни ученикът Стилиян.

В тези уроци  децата не седят тихо, а аз не им казвам непрекъснато да запазят тишина, коментира началният учител Десислава Миленкова.

В час по български език в трети клас децата учат видовете изречения, но всичко минава като игра през таблета, а след това написаното от децата излиза на интерактивна дъска.

"Не стоим само пред учебниците, а се и забавляваме", разказа ученичката Ванина.

137-мо училище в София засега е по-скоро изключение. Масово в учебните заведения има компютри, но те се ползват само в конкретни часове. Целта е до няколко години да има таблети или лаптопи за всички, дори и в най-отдалечените райони. Така ще се олекотят поне малко и раниците на децата. Още тази есен, пилотно, системата ще бъде тествана в няколко учебни заведения в страната. Ще бъдат обучени и всички учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
"Учениците в БГ са 600 хил., плюс учители, малко аванс отгоре, да ги докараме до 700 хил. Един подходящ таблет за целите е пряко сили 200 лв.Дотук 14 млн. "14 или 140 милиона. Я пак помисли! И не знам дали да те обучавали на таблет, ама не е добро положението ти със смятането.
19
4
 
1
 
! Отговори
k34 преди 9 години
i s tablet pak mojesh da pishesh na raka ako iskash, prosto ne izpolzvash martvi darveta...
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престъпно малоумие.... Много по-лесно се учи с химикал и хартия - изобщо не става дума за отживелици, просто нещо като ти мине и през ръката се запомня сто пъти по-лесно. Така на децата ще им бъде далеч по-трудно да се концентрират и учат - като крайният резултат ще е загуба на интерес към ученето. Ако сегашното младо поколение е на прага на малоумието, не мога да си представя какво ги чака следващите. И с нищо не са виновни децата.
17
2
 
5
 
! Отговори
жж преди 9 години
Може и да им пращат уроците по мейла с начин да се провери дали са прочетени.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DadaPO TVOIATA LOGIKA OZNACHAVA CHE VSICHKI ZAPADNI STRANI SA TRUGNALI DA ZALICHAVAT NATZIITE SI...POMISLETE MALKO BE HORA...TOVA E BUDESHTETO-TEHNOLOGIATA SE RAZVIVA, A S NEIA I RAZLICHNITE SOTZIALNI SFERI. VKL. I OBRAZOVANIETO.DETZA, KOITO SA BOLNI IMAT DOSTUP DO MATERIAL I DOMASNI, PRODULJAVAT DA SE UCHAT.VSE EDNO DA SE SURDIM KOGATO TELEVISORA E NAVLIAZUL V DOMOVETE NI, ZASHTOTO E NOV VID KOMUNIKATZIA.
15
2
 
14
 
! Отговори
жж преди 9 години
До АнонименПроблемът е, че писането на ръка развива мозъка. За възрастни, чийто мозъци са относително развити вече може и да е ок, но за децата, за които това тепърва се случва е много важно. Двигателните умения на ръката са много важни за мозъчните процеси на обработка на информация. Иначе нека си четат от таблета, доколкото е полезно, но това е друг въпрос.
14
5
 
26
 
! Отговори
Dada преди 9 години
Поредното безумие на министерството!!! Който не е бил учител той знае... няма смисъл да го пиша! Безумие с главна буква! Планът за заличаване на нацията върви с пълна сила!!!! Е, училищните директори- феодали, и разни чиновници в министерството ще се облажат! Жална ни майка, България!
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** мразят технологиите. За това за техните деца, по едно сандъче с пясък на чина и да се учат да пишат букви с клечка в пясъка.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има един сайт, уча.сеПравят го едни млади ентусиасти.Да влезе там министъра на образиванието и да види, какво правят пичовете, и тогава да се пъне да открива топлата вода.Ако интерактивните уроци ще са със същото съдържание като сегашните учебници, то със сигурност соц.образованието е по-добро от сегашното!!!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ,как какво?Нали,трябва по веригата да има "лапачка":)
10
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали сте платени драскачи с нулева обща култура...отде да знаете, че има модели, проектирани, като школни. Аре плюйте бре тролци:)!
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учениците в БГ са 600 хил., плюс учители, малко аванс отгоре, да ги докараме до 700 хил. Един подходящ таблет за целите е пряко сили 200 лв. Дотук 14 млн. Още толкова за сървъри, стават 28 млн.Да ги умножим по 2, за разработки и т.н. Станаха 56 млн.Та питам, останалите до 560 млн. какво ще ги правите, а?
8
3
 
22
 
! Отговори
св преди 9 години
Като знам племенницата ми първокласничка как счупи два таблета от началото на годината вкъщи, единия от които марков, не че е много палава, просто дете, не гледа, грабва го докато се зарежда и кабелите заминават, гнездата. Рисува си с маркери по него, явно не и е достатъчно цветно, дете:-). Няма лошо. Но ако знаете какво е в класната стая междучасията, в занималнята... Представям си какви бумеранги ще бъдат тия таблети в ръцете на ***.
7
2
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
ще има масово БРАНЕ на таблети
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В системата да имало част от уроците. Пак нашенска работа-наполовина!Между другото, не ги ли дрънкаше подобни ?Държавата умира, те за таблетите се хванали!
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МаринОчевидно целта е да се"инвестират" средства и нещичко да се пощипне
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди години се е учило с молив и хартия и са излизали гени, сега с таблети и лаптопи и излизат безработни гамени.
3
3
 
35
 
! Отговори
:) преди 9 години
И децата съвсем ще забравят да пишат и да четат истински книги, хартиени! Дали?
2
5
 
38
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Няма да могат да се подписват и да пишат. Друг е въпроса, че това ще коства много пари на държавата. Компютри трябва да има само в часовете по информатика и в училищните библиотеки.
1
2
 
25
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
А представете си кривоглаво "ястребче" с таблет на пълвия чин