С таблети и лаптопи ще учат децата в школата у нас

До две години и преподаваните уроци стават мултимедийни
Обновена: 10 май 2015 08:32 | 10 май 2015 07:30,
122
С таблети и лаптопи ще учат децата в школата у нас
Снимка: Архив Reuters

До две години българското училище може да стане високотехнологично. Това предвижда Министерството на образованието в план за внедряване на IT технологиите в клас, съобщи Нова телевизия.

Идеята е все повече таблетите и лаптопите да станат част от образователната ни система. За целта ще започне и изграждането на национална електронна платформа, в която ще бъдат свързани всички училища. В нея ще се съдържат и голяма част от уроците, които често ще бъдат дори мултимедийни. Плановете са до 2017-а поне част от този план да е готов. За това ще са нужни около 560 милиона лева. В някои училища у нас обаче интерактивното образование вече отдавна е на фокус.

От 24 ученици в един от класовете в 137-мо училище в столицата само четири деца нямат таблет у дома. Освен това в клас модерните технологии вече отдавна са част от уроците им. С иновативните технологии реално часовете стават много по-интересни и вълнуващи за учениците.

"Вместо да пишем на ръка, ние пишем на таблет и когато вече всичко е готово го показваме пред целия клас", обясни ученикът Стилиян.

В тези уроци  децата не седят тихо, а аз не им казвам непрекъснато да запазят тишина, коментира началният учител Десислава Миленкова.

В час по български език в трети клас децата учат видовете изречения, но всичко минава като игра през таблета, а след това написаното от децата излиза на интерактивна дъска.

"Не стоим само пред учебниците, а се и забавляваме", разказа ученичката Ванина.

137-мо училище в София засега е по-скоро изключение. Масово в учебните заведения има компютри, но те се ползват само в конкретни часове. Целта е до няколко години да има таблети или лаптопи за всички, дори и в най-отдалечените райони. Така ще се олекотят поне малко и раниците на децата. Още тази есен, пилотно, системата ще бъде тествана в няколко учебни заведения в страната. Ще бъдат обучени и всички учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до селчоами спри си и телевизията ,спри си телефоните,спри си радиото,че всичко това облъчва
59
4
 
6
 
! Отговори
селчо преди 9 години
И кво става, ако не искам синът ми да се облъчва по цял ден с тия таблети,и без това носи очила.
58
8
 
9
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
До Бивш учител а още по едно време са писали с моливи ,а още по едно време са писали с въглени ..а още по едно време са живеели в пещери хората..времената се менят ,който не ги следва -си остава безличен наблюдател на това какво става по света .Дайте да си останем в 20 век в Бгто ,доакто по света мислят за бъдещето ..
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са проблем лаптопите и таблетите. Те и сега си ги имат. Без учители - лидери, нищо не става. На България и трябва 50 000 млади, интелигентни учители - мисионери, но много добре заплатени, които в следващите 10-12-15 години ще променят България и българите. Иначе страната се превръща в гробище.
56
6
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 9 години
До 74Няма значение къде се завирал съпругът ми, не измествай проблема! Стоял е на копютъра и окото му не е пострадало от женските сайтове, а от вредното излъчване!
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добра идея , но за жалост не приложима в нашата действителност.Но като цяло това е бъдещето , все по голямо изолиране от реалния свят , всеки ще си живее във виртуален .Ще се учи от вкъщи с помощта на мрежата без да се налага да ходиш в училище, ще се работи от вкъщи , ще се отчуждим съвсем , само не знам как ще успеят да се раждат деца , без да има връзка между двама души .... ммммм сетих , се изпращаш генетичен материал и избираш от плейлист коя потребителка може да го използва за зачеване
54
2
 
9
 
! Отговори
хммм преди 9 години
Явно целта е да има "обществена" поръчка. Не мога да го разбера това министерство - проблемът е в качеството на учебниците! Дори и на таблет - пак ще са некачествени. По-добре да се оправят нормалните учебници и да се оптимизира учебният процес - много излишни неща се учат, децата не разбират смисъла на нещата или за какво аджеба ги учат!Това с таблетите е поредната простотия за отвличане на вниманието!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ако някой не си е заредил таблета - ще дърпаме ли уши?
52
3
 
2
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
пишете ,не пищете минуси,идва времето когато всичко ще е в електронен вид и всичко ще е онлайн и всяка една бюрократична процедура която сега отнема повече от ден да не кажа дни,ще трае най-много 20 мин.Е кофти че дебелогъзи касиерки ,счетоводителки и разните му личен състав ще трябва да се преквалифицират,а и много от тях ще са излишни
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Раздайте им таблетите да си разцъкват във фейса , не че сега не си го правят от телефоните , но ще ги улесните , но не забравяйте и да има wi fi , че да не трупат сметки към мобилните оператори
50
9
 
3
 
! Отговори
antiES преди 9 години
Много добре,с две ръце съм ЗА.Само ,че досега това трябваше да е факт.Закъсняваме ,а има страни в които е вече практика.Аман от книжнина,крайно време е всичко да е в електронен вид.Отиваш на училище с един таблет ,а не с 100-килограмова раница.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече виждам как учителката пита Иванчо , тоест Местанчо , защото ще е по често срещано име ...Защо Местанчо , нямаш домашно ...Сори госпожо , но таблета се развали искам нов , а пък и вкъщи ни отрязаха жицата и немаме ток да светне дисплея
48
2
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 9 години
Вчера, съпругът ми, 51-годишен дъртофелник, прекали с шах на компютъра и днес едното му око е кърваво-червено. Горките деца, как ще ги задължите цял ден да се взират в таблета?!
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 60Az sum tochno ot tova pokolenie-jiviahme svobodno i vse navun...karahme koleleta, igraehme na narodna topka,vuje,lastik i t.n. Pishehme samo s himikalka, uchihme si urotzite i chetiahme knigi. Vse oshte obicham da cheta traditzionna ne digitalna literatura. No kakvo iskam az i ti...detzata ni ne go razbirat...te si jiveiat kakto tiahnoto pokolenie jivee-kak da go promenim tozi fakt?A v China-vseki koito ima vuzmojnost (pari) izpolzva takiva'Gadgets'...ne sme gi vijdali oshte na pazara
46
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
А, дали ще могат да си правят селфита с тия таблети? След 7-8 години такова обучение всичките ще са с лупи като на телескопа Хабъл:-(
45
3
 
5
 
! Отговори
ее преди 9 години
И кво феодалните старчета от БАН и прочие приближени няма да пишат учебници и да си прибират паричките? хахаха няма как да стане тая работа
44
1
 
8
 
! Отговори
a преди 9 години
На ход е тотално опростачване
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяко трето дете първолак е ромски произход , вие ще им купувате лаптопи и таблети . На втората седмица след като си получат таблетите , нито таблет нито ромче ще видите в училище .Стряскащо е , но това са фактите .До десет години първолаците българчета в България ще са малцинство , макар , че по статистика няма да е така , защото ромите получават българско гражданство .
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dali detzata ni shte budat podlojeni na negativnoto ot interneta zavisi ot pravitelstvoto-kakvi zakoni shte prieme, kak da se nabludava Ciber prostranstvoto, kak da hvashtat pedoflite i t.n. No roditelite i uchitelite igraiat goliama rolia sushto. Za tezi riskove traibva vsichki da sa niasno i da govoriat s detzata. Internetnite kompanii sami triabva da predlagat zashtita na domashnia intenet kato blokirat dostupa do saitove sus ''spetzialno sudarjanie'. No tova e vurpos na dobra volia i zakoni
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ ЗАБРАВЯТ ДА ПИШАТ НА РЪКА.