Частните училища не искат да приемат безплатно деца

Питат: Кой ще плаща за тях, родителите на останалите ли?
46
Частните училища не искат да приемат безплатно деца
Снимка: Булфото, архив

Частните училища се обявиха против текст от новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който 20% от приетите деца няма да плащат такси, ако държавата финансира и тях.

Още по темата

Просветната комисия реши, че приоритетно в този процент ще влизат децата с изявени дарби или специални образователни потребности.

Всяко училище само ще решава какъв да бъде редът за прием. Законът все още не е влязъл в пленарна зала, но от Българската асоциация на частните училища изразиха категоричното си несъгласие с гласувания на второ четене от парламентарната комисия текст.

Според председателя на БАЧУ Милка Славчева това гласувано допълнение променя философията на първоначално записания в законопроекта текст, че всички деца и ученици в частните училища и детски градини ще получават държавна издръжка, определена с единния разходен стандарт в образованието.

Милка Славчева постави въпроса кой ще осигури издръжката за обучението на тези 20 процента деца и ученици,
приети безплатно в частни училища.

По думите й незаконно, неморално и несправедливо е да се товарят с допълнителни такси останалите родители на деца в частните училища, за да се осигурят средства за безплатно обучение на приетите ученици.

"Новата алинея 4 в член 10 на законопроекта за училищното образование въвежда нова привилегия на група деца, които да се обучават безплатно. Това е дискриминация и нарушаване на правата на останалите ученици, които се обучават с такси в частните училища", коментира Милка Славчева, цитирана от БТА.

Според нея с тази промяна ще има възможност за корупционни практики и за конфликти между родители в частните училища заради двете групи ученици - с платено и с безплатно обучение.

Може да има и натиск върху директорите и собствениците на частните училища да приемат определени деца за безплатно обучение, като няма да са ясни критериите за това кои деца са талантливи или са със специални образователни потребности, посочи Славчева.

От БАЧУ съобщиха, че вносител на текста е народният представител от Реформаторския блок Бойка Маринска и призоваваха то да бъде оттеглено от законопроекта.

От години от БАЧУ уверяват, че ако държавата отпусне средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и за децата в частните училища, те ще приспаднат тези пари от таксите им за обучение.

Сега средният стандарт за издръжка на учениците в държавните и общинските училища е около 1400 лева годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се обявят, разбира се, държавата с чужда пита помен прави. В случая- в чужди пари и организация се меси по недопустим начин. В частно училище се плаща. Държавата да преведе дължимите субсидии на ученик само се иска и да проведе до край принципа "парите следват ученика",, да си контролира качеството на образованието, но не може да се меси в приема на учениците.
41
2
 
3
 
! Отговори
саша преди 8 години
До : D Е многа е просто , защо държавата да плаща за частните инициативи. Тя има ангажимент кам държавните училища! Още повече, че частните училища не поемат ангажимент към деца с дарба и увреждания, т.е. те отказват социална дейност, отказват да се социализират! Те не са пиявици!!! Хванали се да реват!
40
2
 
6
 
! Отговори
Тодоре преди 8 години
Абе като са частни и изцяло исакт платен прием, ЗАЩО държавата ще им дава пари ??? Това комонизъм ли е ?Парите следвали ученика .... следват го ама в държавното училище. Изборът за частно училище си е личен избор на родителите! Така че моля,парите за частните училища да се вложи в държавните, държавата да си инвестире в държавните. Частника затова е частник да си прави сметкат. Да ти писне от хрантутници! КОГАТО ТЕЗИ ЧАСТНИ УЧИЛИЩА ПОКАЖАТ ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ, БИЗНЕСЪТ САМ ЩЕ ГИ ФИНАНСИРА!
39
2
 
2
 
! Отговори
Daskala преди 8 години
Opravete 1-vo ob6tinskite u-6ta. 4astnite 6te se opravyat. Slivayte mahalenskite i napravete sredi6ni s bezplaten obyad za de4itsata do 8 klas. Dyankov edinstvenno napravi dobro za sebe si i detsata deto zakri malkite u4ili6ta i vze malko komisionni ot pokupkata na avtobusite. OSTANALATA MU REFORMA E pove4e pagubna. Vin6no otsenyavane-lija i izmama; delegirani byudjeti- pilna diskriminatsiya. 1 sredi6no u-6te e po-dbre ot 10 mahalenski s po-malko ot 60 detsa-po ka4estvo10; i 5 piti IKONOMI4NO
38
3
 
6
 
! Отговори
* преди 8 години
До РСправедливостта е на летище "София", на терминал . самолетите летят на Запад - ясно накъде.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до ВтрещенЩе им спадне нивото, когато в клас учат по 26 деца, а не по 6-10.Второ,нека след като искат държавна субсидия да приемат след 7-ми клас и с НВО, т.е. нека това им е вход, да се съберат на едно място деца с успех от 3 до 6, и тогава да се сравняват.Защото ясно е, че на 5 се преподава по-добре от на 15 и че ако си плащаш от джоба, следиш и какво се случва, а в масово училище родители на родителска среща са около 5-10 и обикновено на проявените деца отъстват.И тогава може да се сравни
36
5
 
7
 
! Отговори
S преди 8 години
Най-накрая искам да видя, след като им дават субсидия както на държавните, проверки в тези училища.Как се води учебен процес, какъв процент деца се класират на олимпиади, колко от тях не ходят на допълнителни уроци, и т.н.Искам и МОН и РИО да проведат своите инспекции в този вид училища, защото е ясно, че родителя плаща, но не е ясно за какво. С какви знания излизат от там. Освен това държа паралелките им да са с 26-29 ученика,защото в масовите училища се работи с толкова, а не с 5-6 в час.
35
2
 
8
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Ако мога да си го позволя, и аз бих искал детето ми да учи в частно училище. Какво лошо има ако държавата даде парите, които и без това би дала за държавното му образование в училище по мой избор, като така подпомогне бъдището му? А на тези 20%, които искат да вменят като задължение на частните училища, кой ще им доплати разходите до пълната такса? Родителите на другите ученици? Откъде-накъде? Ако са толкова талантливи и ценни за държавата, защо тя не плати, а рекетира ЧУ и родителите?
34
0
 
12
 
! Отговори
Р преди 8 години
Родителите на ромчетата не плащат данъци и осигуровки, но държавата плаща за обучението им, защото е задължително, естествено с парите на съвестните данъкоплатци.Заможните хора плащат данъци и осигуровки в пъти по-големи от повечето хора, но на децата им се отказва заплащане за образованието им, което по Конституцията и законите на страната им се полагат, както на всяко друго дете.Къде е справедливостта?
33
0
 
7
 
! Отговори
до ПАРАДОКС преди 8 години
Кое е парадокс? Имаш едни пари от осигуровки, които съвестно си плащал, но искаш да изучиш детето си в по-добро - частно училище, за което си доплащаш към парите, които му се полагат от държавата. Искаш да се лекуваш в по-добра - частна болница, а не в държавната, парите от здр. осигуровки пак ти се полагат, защото си си ги плащал. Къде е проблемът? Обясни!Парите са си твои и ти избираш при кого да отидат в замяна на по-пълноценна услуга. Това е справедливост,а не парадокс.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 29. Сaмо от коментaрa личи колко имaте предстaвa от чaстните училищa. Aз лично не съм от крaдците нa държaвaтa, ходя нa рaботa от 9 до 18 ч, не кaрaм колa,/a би ми се искaло/, живеем достa скромно. Но държaнa доброто обрaзовaние. Въпрос нa мислене. Не виждaм зaщо зa товa подлежa нa рaзтрел??? Проблемa нa неуспешните в животa си хорa е, че мрaзят всичко което не могaт дa имaт. Приемете го лично.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i v Germania e taka, ne se pravete na 4uknati. ima Prozent, v koito u4at deta bez da plastat taxi, bilo to nadareni deza ili na po-bedni roditeli. Primer sa u4ilistata PHORMS
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз искам финансиране за частните уроци на децата.
29
1
 
10
 
! Отговори
до Втрещен преди 8 години
Частните училища не получават субсидия, но искат да получават, защото тя се полага на всяко учещо дете. По този начин искат да си намалят таксите с размера на субсидията и да станат по-достъпни за повече хора. А, че предлагат по-добро образование, няма никакво съмнение.Нещо против?
28
0
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
E, че да не са на безработни?!
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Против чaстните училищa сa сaмо тези, дето не бихa се лишили от нищо в животa си, зa дa предложaт по-добро обрaзовaние нa децaтa си. Тaм отдaвнa не сa децa нa мутри, a нa рaботещи хорa. Тa тези хорa си плaщaт дaнъците, a от товa се ползвaт мързеливците. Сори, но истинaтa е, че чaстните училищa сa по-добрият вaриaнт в моментa.
26
9
 
6
 
! Отговори
Втрещен преди 8 години
Нали получават държавна субсидия! Какво се правят на ощипани госпожици?
25
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен частните училища трябва да се забранят. Образованието е дело на народа и държавата. Друг е въпроса вече с частните университети. Ако наистина са сериозни и не раздават ей така дипломи само за да печелят - да, съгласен съм. Но, образованието в училищата трябва да е държавно дело. Да има еднаквост в обучението, а не да става хаос.
24
5
 
10
 
! Отговори
:-D преди 8 години
''Който е отишъл в частно училище, значи сам се е отказал от държавното.''Не е вярно. На децата им се полагат тези средства. Който иска, си доплаща за по-добро отношение, условия и качество.Прави са от частните училища!
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По 20 % роми във всяко частно училище. Ромското включване в частните училища ще помогне на евроинтеграцията на частните училища.

Спонсорирани публикации