Училищата превърнаха децата в стока

Школата бранят дори побойниците, защото носят пари
11 юни 2015 07:00, Александър Попов
44
Училищата превърнаха децата в стока
Снимка: Булфото, архив

Делегираните школски бюджети превърнаха децата в стока и никакви десет заплати при пенсиониране на българския учител няма да променят статута му в обществото. Това пише в свой анализ в "Стандарт" учителката по български език и литература Цеца Петрова.

Според нея родителски амбиции, чиновнически мимикрии, непочтени интереси на външни за училището структури - това са унижението и унищожението на учителския труд.

"Трябва всички да сме наясно, че сринатият авторитет на учителя прави децата безпомощни и агресивни. "Подкрепящата среда" за провинилите се ученици трябва да значи поети отговорности и от ученика, и от неговия родител. Това сега не е така. Новият закон не постановява ефикасни процедури срещу нарушенията на реда в училище. Виждам в това основната причина за всички останали проблеми. Реформата в българското училище се бави", смята Петрова.

"Подменихме класическите безалтернативни методи в образованието с уж "иновационни образователни инициативи". Нароихме безброй безобразни учебници. Научихме децата, че ученето не е труд, а разни безобразни "проекти". Измислихме какви ли не основания всичко това да е така. Когато търсим отговорности, ги търсим единствено и само от учителя. Защото знаем само неговото име. Всички останали отговорности са анонимни. А те създават училищната среда. Защо? Отговорът за всички е ясен. Тежко осребрена за малцина вина на невинните и неграмотност, която се превръща в качество на поведението на младите хора, и ни застига с присъщата си примитивност и унищожителност навсякъде", заявява още Петрова.

По думите й, делегираните бюджети превърнаха училището във феодално място. Всяко дете носи на училището определена сума, а така децата се превръщат в стока. Налага се училището да опазва провинилите се, насилниците, за да не губи пари. Между училищата се води битка за ученици.

Стига се до дисбаланс. Някъде пустеят училища без ученици, другаде се струпва огромен брой деца с всички последици от това.

Делегираните бюджети изместват фокуса на внимание, осуетяват самото учене. Финансирането на държавното училище е несъпоставимо с това на частното, защото условията в тях са несъпоставими и коренно различни.

"Държавни пари за частни училища ще бъде новият тежък удар върху българското училище и ще увеличи тежките социални различия в обществото. Важна причина за неудовлетворителните резултати е огромната численост на паралелките - 30 ученици трудно ще получат еднаква грижа и внимание. Има частни училища с 5 ученици в час. Коментарът е излишен", допълва учителката.

Според нея е необходима обществена дискусия при важни промени, а не високомерен отказ на диалог или имитиране на такъв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 8 години
Българските деца не са стока!!!
33
2
 
2
 
! Отговори
Калеко преди 8 години
Пепчо,нямаш ли си работа,че дрънкаш като празна кофа !Не разбираш,но.....!Някога преподавал ли си и къде ,тенеке бездарно!Пази Боже,да имаш деца !Наказание за хората,най-вече които ще обучават малките "кофички"!
32
2
 
8
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Миналата година оставихме на поправителен 43-*** ученици. Шефа вървеше след нас и викаше"Шестдесет хиляди лева, шестдесет хиляди лева..."Ако не ги пуснем-два зимни месеца без парно или без заплати на учителите.А другото беше:"Кого ще препоръчаш да съкратя след като два класа отпаднат?"Унизително е да ме карат да подсказвам на отявлени мързеливци,на които съм оставил двойка за годината!
31
2
 
1
 
! Отговори
родител преди 8 години
Интересно ми е, този който е сложил минус на мнение 24, може ли да го обясни. Ако е възможно.
30
2
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
(последен коментар)До Анонимен: "Трябват ли учебници наистина?"Да. Дали е електорнен или хартиен е без значение. Да не би да си мислите, че тези двете г-жи, които съм описал по-долу, ще реагират някак ако електронния учебник не става за работа с деца и ще спрат заповедта на министъра? Факт е, че лиспва и ПРАВНО образование на учтелите, не само таблети.Не бъркайте материалите със същността на нещата. Глупавия не ще може да преподава и с двете еднакво.
29
4
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
Тази учителка в сттаията не казва, че тя налага глупави учебници на децата и пласира пособия и подвързии. Тя твърди, че децата трябва да се изгонват от училище (което изглежда е нейното желание), но нещо и пречи да ... пласира пособията. Това май не е педагог. Така си мисля.
28
2
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
(продължение)На родителска среща начална учителка разказва: Поканиха ни да одобряваме учебни комплекти за начален курс. Издърпаха напред три комплекта и ние ги одобрихме. Оттогава аз не участва.Помагайте, че не се справям...След това Тсе изгонват от училище децата, които не се справят, като се обвиняват родителите. Точно това казва УЧИТЕЛКАТА в статията: Вие родителите сте виновни(!), не с егрижите, че ние пласираме учебника на жената на бившия шеф на пралмента...
27
2
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
Госпожа *** на заседание на съвет (с протокол) пред родител и петокласник, изслушван за наказание 10 отсъствия, главно от изгонвания от час):Госпожа ***: Поканиха ме от МОН в комисия да рецензирам учебници. Седем броя. Прегледах ги и им казах, че всичките не стават за работа с деца. Отговориха ми, че това не е важно, не затова са ме извикали. Трябвало да напиша, дали съответстват на Програмата.Каква роля могат да имат родителите за резултати, които не зависят реално от тях?
26
1
 
2
 
! Отговори
vbesena преди 8 години
А как ви звучат думите от устата на български учител:"Ако останеш в нашето училище след 7 клас, ще ти пиша 4, ако не - оставаш с тройка за годината!"
25
3
 
2
 
! Отговори
мара преди 8 години
И преди делегираните бюджети, броят на учениците беше важен за формирането на паралелките. Тогава независимо дали работехме с 25 деца в клас или с 15 получавахме еднакви заплати. Но всъщност атаката срещу делегираните бюджети е политическа. Целта е да се върнем към стария модел на финансиране и кмета да провежда партийната си политика в училище. А който директор не слушка, няма да папка. И учителите покрай него.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2015-та година сме. Отдавна почти всяко дете има я смартфон, я таблет, дори и по-бедните. Информация по всякакъв въпрос можеш да си извадиш чрез чичко Гугъл. Трябват ли учебници наистина?Образованието трябва да учи децата да МИСЛЯТ критично + езици. Това е. Всичко останало е ала-бала и възможност за загубеняци да си избиват комплексите, като пишат учебници.
23
1
 
4
 
! Отговори
ученик преди 8 години
E,нямаше да са стока, ако всички като общество бяха подкрепили учителите при стачката им.Но ние ги унизихме,изопачавайки,че стачкуват за пари.А истината бе,че желаят реформа и то с конкретни искания.Благодарете на Даниел Вълчев и компания.В крайна сметка каквото си посееш, това жънеш.Освен това учениците не носят пари, тъй като не ги получават.Това са наши данъци на данъкоплатците, преразпределени под формата на бюджет към училищата.Така,че ученик може да донесе първо себе си, второ-знанията си
22
1
 
0
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
До до BG човек който пише '' да живее русия'' -според теб не е русофил?както ида е ,резултатите са следните -младите образовани хора напускат тази територия ,който иска да си обича русия ,който иска да си плюе ''по политиците'' и така нататък...
21
4
 
11
 
! Отговори
Б преди 8 години
Едва ли училището ви е проблема,Какво ви е виновен учител по Биология че учебниците са зле,цялата обстановка е зле,при Баи Тошо имаше Ред и Дисциплина,всичко беше организирано вузовете имаха квоти,нямаше порнография,и.т.н. Децата бяха други в клас имаше 20-23 от които бяха 18-20с отличан до добър успех 1-2 двоикаря а сега.
20
5
 
12
 
! Отговори
8 преди 8 години
КОМУНИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО НИКОГА!АКО БЯХА ОТВОРЕНИ ГРАНИЦИТЕ,ХОРАТА СВОБОДНО ДА ПЪТУВАТ ПО СВЕТА,ЩЯХА ДА ВИДЯТ ,ЧЕ ВЪВ ВЕЛИКИЯ ЗАПАД НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ХУБАВО.СЕГА СЕ УБЕДИХА.МНОГО ОТ ЕМИГРАНТИТЕ БИХА СЕ ВЪРНАЛИ ТУК,НО ГИ Е СРАМ КАКВО ЩЕ КАЖАТ ХОРАТА.ДРУГИ СТОЯТ В ЧУЖБИНА ,ЗАЩОТО ТАМ СА ИМ СЕ РОДИЛИ ДЕЦАТА И ЗА ТЯХ БЪЛГАРИЯ НЕ Е РОДИНА.КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО,А БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ ТАМ ЧУЖДЕНЦИ.НАВСЯКЪДЕ МЕСТНИТЕ ГЛЕДАТ НА ТЯХ КАТО НА НАВЛЕЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
8
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 години
до 24, прав си бягат на запад, ама нещат и да чуя за изток :)))) Колкото до това че бягат - ами отвориха се границите и имат възможност :) По времето на комунизма не бягаха щото нямаше какБягат, бягат от собствените си родители които с робската си привързаност към една уродлива комунистическа идеология съсипала България, прогониха собствените си деца ! Надявам се че разговорите по Скайп, и снимките във Фейсбук са ви достатъчни ! За това плюете Запада - щото сте сами като куковици
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България загива. Единствено образованието може да я спаси. Образование не само за деца и студенти, а за цялото активно население. Наново. Защото 26 години бяха пропуснати, може би фатално. Бюджет за образование- не по-малко от 10 процента от държавния бюджет, в продължение на 10-15 години. Това направиха Финландия преди 35-40 години и от най-бедната страна станаха една от най-проспериращите съгласно индекса за просперитет - номер 8
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"омекнали" глави изказват "меки" мисли за образованието. Само им подай тема за стръв и глей к'о става. Де да можеше нашето образование да следва стандарта на американското. Имате си хабер как се учи в Европа и Америка!
16
12
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
До русофилския *** 9 - да бе, другарю ама нещо нашите студенти все към "гнилия" запад бягат бе :))) А, включително и вашия вожд със звучното славянско име Сергей, дето сега е евродепутат в омразния ви ЕС :))))Българите били "русофили" искали интеграция с Русия - ами че вашите дечица са там бе, нали ако излезем от ЕС, собствените ви деца ще ви смажат тъпите кратуни русофилси комунистически с промити мозъци вътре !
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учениците ни са стока, студентите ни са стока, пациентите и те вече са стока. Дори веднъж един лекар ми каза буквално, че не бил лекар, а търговец. И като се замисля наистина е така, те са фирми и си търгуват. Продават прегледи, продават направления, дават билнични за пари, продават лекарства на процент, продават под масата внимание. Всичко друго правят, но не и да лекуват. Е, това лекар ли е в действителност или търговец?Цялата ни страна стана търговия. Дори и любовта вече е търговия.