Частните училища не искат да приемат безплатно деца

Питат: Кой ще плаща за тях, родителите на останалите ли?
46
Частните училища не искат да приемат безплатно деца
Снимка: Булфото, архив

Частните училища се обявиха против текст от новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който 20% от приетите деца няма да плащат такси, ако държавата финансира и тях.

Още по темата

Просветната комисия реши, че приоритетно в този процент ще влизат децата с изявени дарби или специални образователни потребности.

Всяко училище само ще решава какъв да бъде редът за прием. Законът все още не е влязъл в пленарна зала, но от Българската асоциация на частните училища изразиха категоричното си несъгласие с гласувания на второ четене от парламентарната комисия текст.

Според председателя на БАЧУ Милка Славчева това гласувано допълнение променя философията на първоначално записания в законопроекта текст, че всички деца и ученици в частните училища и детски градини ще получават държавна издръжка, определена с единния разходен стандарт в образованието.

Милка Славчева постави въпроса кой ще осигури издръжката за обучението на тези 20 процента деца и ученици,
приети безплатно в частни училища.

По думите й незаконно, неморално и несправедливо е да се товарят с допълнителни такси останалите родители на деца в частните училища, за да се осигурят средства за безплатно обучение на приетите ученици.

"Новата алинея 4 в член 10 на законопроекта за училищното образование въвежда нова привилегия на група деца, които да се обучават безплатно. Това е дискриминация и нарушаване на правата на останалите ученици, които се обучават с такси в частните училища", коментира Милка Славчева, цитирана от БТА.

Според нея с тази промяна ще има възможност за корупционни практики и за конфликти между родители в частните училища заради двете групи ученици - с платено и с безплатно обучение.

Може да има и натиск върху директорите и собствениците на частните училища да приемат определени деца за безплатно обучение, като няма да са ясни критериите за това кои деца са талантливи или са със специални образователни потребности, посочи Славчева.

От БАЧУ съобщиха, че вносител на текста е народният представител от Реформаторския блок Бойка Маринска и призоваваха то да бъде оттеглено от законопроекта.

От години от БАЧУ уверяват, че ако държавата отпусне средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и за децата в частните училища, те ще приспаднат тези пари от таксите им за обучение.

Сега средният стандарт за издръжка на учениците в държавните и общинските училища е около 1400 лева годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво богатство бе, богатите искат държавна помощ като роните. какви богати са, бедни и гладни сноби и мизерници, които частните училища лъжат.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 години работих в частно училище в развита азиатска държава. Няма такова нещо като държавна субсидия за частно училище. Напротив, дерат кожите на родителите, и колкото по-скъпо е училището, толкова по-високо е реномето му. Правят се само отстъпки от таксите , които са достатъчно високи / 5 или 6 хиляди долара/ при определени условия, договорки между директора и родителите. Факт е че частното образование дава най-добрите кадри след това , изискванията за обучение и резултати са максимални
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедните да си знаят мястото, парламентът само ще раздуха нови вражди между хората.Богатството не е порок, а частните училища са номер едно в цял свят, те са елита, те са основата на развитието на тези общества, и средните и висшите.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е отишъл в частно училище, значи сам се е отказал от държавното.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е отишъл в частно училище, значи си е направил сметката. Какви са тези поредни простотии за безплатен прием в частно училище. Като иска безплатно, да ходи в държавно, болни глави в парламента взимат ненормални решения, и после здравите деца с пари ще страдат заради некадърните бедни простаци.
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат да точат образователната система, но не искат да обучават безплатно. Герберите направиха хиляди хора професори-игнатовчета, преизпълниха плана за вятърни и слънчеви централи, сега следва приватизация на болниците и приватизация на образованието. Друго не остана за крадене. И безплатното саниране, с което ще си самоплатят.
16
6
 
11
 
! Отговори
ПАРАДОКС преди 8 години
Това е парадокс,къде частна фирма се спонсорира от държавата? Щом училището е "частно", то трябва само да си издържа, а не държавата да плаща за това! Това се отнася и за частните болници!
15
3
 
11
 
! Отговори
Е преди 8 години
,разбра се,че държавата финансира частните болници,така било по света,само никой не уточни за кой свят иде реч,май така е само в България.Сега ще финансира и частните училища,сигурно пак така е по света.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частните охрани трябва да получават държавна субсидия. Но частните охрани трябва да охраняват 20 % бизнесмени безплатно.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бащите на частните ученици да се даде субсидия за охрана, защото не ползват народната полиция. На майките им да се даде субсидия за пластични операции и екскурзии.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частните училища ще изгонят и платените ученици, ако спрат да плащат. Тогава ще отидат в държавно училище, безплатно.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това са 20%, а не 80 напремер.
10
5
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен===...20% от приетите деца няма да плащат такси, АКО държавата финансира и тях.А ти г-н мозък чете ли статия? Или си я чел но си завършил с отличие някое от въпросните измислени часни училища?===И понеже държавата финансира ученик по една ставка за цялата страна която е около 5% от вноската в частното училище останалите 95% от къде идват? Всъщност бях държавна поръчка но поне простата математика ми върви за разлика от тъпо парче като теб.
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алекс...20% от приетите деца няма да плащат такси, АКО държавата финансира и тях.А ти г-н мозък чете ли статия? Или си я чел но си завършил с отличие някое от въпросните измислени часни училища?
8
7
 
5
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Не става така - искате държавна субсидия,а насреща - какво? Тиквов как да се оправдава,че ви е дал пари?
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алексот там, откъдето частното училище започва да има претенции за пари за издръжка от държавата.
6
6
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Абе вие четохте ли изобщо новината или по заглавието драскате тъпотии?Понеже ще задължат частните училища 20% от учениците им да са на държавна издръжка която е пъти по малка от това което плащат родителите, питат кой ще покрие разликата? Частното училище за това е частно защото не се спонсорира от държавата, от каде на каде тогава държавата ще задължава училището да приема ученици безплатно?Явно мозъка не е задължителен атрибут когато се пише по форуми.
5
6
 
11
 
! Отговори
но ... преди 8 години
До АнонименМоже и да има някакъв вид логика в това, че родителите на тези деца плащат два пъти, но нека не забравяме, че това децата им да учат в частни училища е ЛИЧЕН ИЗБОР, а там където има личен избор се изчерпва идеята за солидарността, нали?
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗащото от данъците на хората, които плащат такса в частните училища се взимат пари и се дават на държавните. Или с по-прости думи да ти го обясня - родителите на тези деца плащата два пъти - един път за техните си деца в частното у-ще и втори път да децата на някой друг в държавното.
3
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на мен държавата ще финансира ли частния ми бизнес? Баси нахалниците!