Частни забавачки и школа с държавна пара. Ако искат!

Депутатите се сдърпаха, но приеха промените в училищното образование
47
Частни забавачки и школа с държавна пара. Ако искат!
Снимка: flickr

Въпреки признанията на всички политици, че парите за държавните и общинските училища не са достатъчни, парламентът реши, че частните школа и забавачки ще получават финансиране от хазната, ако го поискат.

Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ.

Отпускането на държавна пара за частните училища и детски градини беше един от спорните моменти в закона и мина с 89 "за". 33 бяха "против", а 7 се въздържаха при гласуването.

Според вносителите така вече всяко дете ще получава парите от единния държавен разходен стандарт за издръжка.

Частните училища и детски градини ще имат право на финансиране, ако заявят желание за това, но вече ще могат да взимат такси само за дейности, за които държавата не дава пари.

Срещу това те поемат ангажимент да освободят от таксите за допълнителните дейности 20% от учениците. Те могат да са деца с отличен успех, с изявени дарби, със специфични потребности.

От частните училища и детските градини обаче вече обявиха, че ако тези деца не плащат такси, това ще натовари останалите, макар че ако получават пари от държавата, таксите за всички ще намалеят.

Така че каква ще излезе накрая сметката, още никой не знае.

Въпреки че са партньори във властта с ГЕРБ, от АБВ отказаха да подкрепят текста и както обясни Мариана Тодорова в случая става въпрос за принципна позиция.

Тя изрази опасенията си, че с тази разпоредба ще намалеят средствата за държавните училища за сметка на частните, а държавната образователна система и без това е недофинансирана.

Янаки Стоилов от БСП също се изказа категорично против текста и дори заподозря, че май само заради него се прави нов закон.

„Когато в България социалните неравенства се увеличават, ще помогнем ли ние с нещо, ако извадим пари и ги раздадем някъде другаде? В колко от областните градове има частни училища“, попита той и добави, че в малките градове въобще няма частни образователни институции.

„Така, че за кого го правите? За тези, които имат ли“, попита социалистът.

Според него не е укоримо децата да ходят в частни училища, но защо държавата трябва да „ги издържа за това им удоволствие“.

Снежана Дукова от ГЕРБ обясни, че средствата за частните училища ще са в размер на 11-13 милиона лева, а от финансовото министерство са уверили, че са налични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
7
 
! Отговори
1111 преди 8 години
До БКПУбеден съм, че родителите на почето от частните училища получават и детски и се водят социално слаби, не ни обяснявай кой плаща данъци в тая държава, във всеки случай не и тези, дето имат пари за частни училища / в по-големия процент /.Що не се самосезира някоя институция и да го провери това , а ? Може ли някой да кара мерцедес и да получава детски ?Не става въпрос тука за принципа, а затова , че всичката Мара втасала ...
22
3
 
5
 
! Отговори
ДО 21 БКП преди 8 години
Държавата да дава тези пари на частните училища, но детето да учи безплатно както в държавното училище.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12наиситна ли смяташ, че таксите в частните градини и училища ще намалеят ?! звучи примамливо на теория, но мен нещо ме съмнява, а иначе паричките от държавата ще си ги усвояват как няма да ги усвоят!
20
6
 
18
 
! Отговори
соол преди 8 години
Щом си пращаш детето в частно училище ти си плащаш за кефа. И държавата още един път ли да плати за това.
19
14
 
7
 
! Отговори
БКП преди 8 години
Като чета повечето коментари по-долу имам чувството , че са писани или от *** или от изкуфели комунисти. Държавна субсидия трябва да има за всяко българско дете, независимо в какво училище учи! А не като сега държавата да плаща субсидия за децата на е ,които не внасят НИКАКВИ данъци в хазната, а да дискриминира децата от частните училища, чиито родители с данъците си "де факто" издържат цялата скапана държава. Субсидията трябва да бъде за всички и да е без никакви условия!!!
18
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Между другото ученическия бележник за тази година е с почти двойно по висока цена.Честито.
17
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти правилно решение. Трябва напълно да се изплаща задължителната държавна издръжка от 1300лв на дете на година, без значение дали е държавно или частно училище!
16
7
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Понеже няма други проблеми в образованието, парламента реши да субсидира частното образование. Както е казано - Пари при пари отиват.
15
0
 
28
 
! Отговори
беден работещ преди 8 години
Тогава върнете детските надбавки за всяко българско дете, че то сега само и тези, които укриват доходи , получават детски. И се получава отново, че работните пчелици от средната класа издържат и едните, и другите.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На хора, които смятат, че да живееш в по-справедливо общество не означава автоматично............там е работата, че не можеш да обясниш нещо, защото нищо не разбираш ...
13
6
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Затворихте държавни училища, съкратихте стотици учители, за останалите все няма достойно заплащане, а за частни училища намерихте пари! Браво на нашите дупетати!
12
2
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
У нас има ли несубсидиран бизнес,и капитализма ни е абсурден разходите за всички ,печалбите за нашите хора
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо сега никой не пита кой и не окупира площада?Че някои *** ги и оправдават даже!
10
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако за детето ви ,няма място в държавната детска градина,защо да не о запишете в частна такава,която да бъде финансирана от държавата.Така таксата няма да е безбожно фисока и ще се реши проблемът с малкото детски градини в големите градове.
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, бел ден да не видите!
8
3
 
13
 
! Отговори
ongyla преди 8 години
"Срещу това те поемат ангажимент да освободят от таксите за допълнителните дейности 20% от учениците." - познайте дали ще освободят от такси дори 1 ученик, това е далаверата, явно вече и частните училища имат силно лоби в парламента щом глсуват поредния безмислен закон.
7
8
 
23
 
! Отговори
x преди 8 години
първо: 89 "за". 33 "против", 7 "въздържаха" - останалите тутманици дето взимат пари къде са?!?второ: защо са частни като ще получават държавно финансиране?!?
6
8
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Хаха? бедните пак ще плащат на богатите и тяхните дечица- - докога ?? Социалното неравенство в БГ е огромно- най много страдат обикновенните българи - защото и държавата ги обира и по-тъмнокожото население което не си плаща нищо - също-- Това е БГ абсурдът-
5
7
 
10
 
! Отговори
накъде духа вятъра преди 8 години
В Свети Влас първи стъпки прави руско училище с европейски сертификат.Учебно време 9.00-17.00.Такса, 300 евро на месец, с включени храна и екскурзии за учениците.Заедно с английски ще се изучава и български език!
4
7
 
15
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Мафиотите-собственици на частните училищас малко по-високи заплати примамват всеки по-къдърен учител към себе си, за което татковци-паричковци плащат скъпи такси.Печалбата е голяма. Когато Българските учители получат заслужено възнаграждение за труда си, тази печалба значително ще се стопи, защото учителят няма да е принуден да се занимава с разглезените мафиотски ***, а ще предпочете обикновенното училище...Тези учители, които се наемат да преподават в частните училища, ще трябва да бъдат много скъпо платени, за да търпят учениците си.