Млади физици ни представят на международни форуми

Всичко се постига с труд и работа, споделиха младите учени
20 май 2024 13:58, Инна Ангелова
7

Млади учени физици продължвата да прославят родината ни с успехи в различни международни форуми. Миналата година останаха на крачка от медалите, но тази година са готови да атакуват призовите места на Международния турнир на младите физици. Всичко това се постига с много труд и самодисциплина, а също така и неуморна работа.

"И след това интервю отиваме във факултета на СУ, където ще се готвим с други деца за международно състезание, което ни предстои през юни. Ние, ръководителите, рядко намираме време за почивка, но не се оплаквам, защото това ми доставя удоволствие", каза научният ръководител на отбора по астрофизика Никола Каравасилев в студиото на "България сутрин". Той даде Александра Петкова за пример как човек от първите стъпки може да стигне до научни публикации.

"За мен физиката винаги е била нещо, с което искам да се занимавам. В училище продължих да си развивам интереса към това. Обичам да правя експерименти. Но истинската ми страст е теорията, искам да разбера как работи светът. Бих се занимавала и с чиста математика", сподели Петкова за Bulgaria ON AIR.

Каравасилев разясни, че турнирите се различават от стандартните олимпиади. Решават се изследователски задачи, които се поставят и отработват много преди самото състезание. "Учениците имат всякакви материали, с които могат да се сдобият, имат право да се консултират с учени, могат да правят и експерименти, които намират за добре. И най-накрая трябва пред журито в рамките от 8 до 12 минути да представят своето решение. Много често задачите звучат просто и разбираемо", подчерта научният ръководител.

Александра допълни, че през повечето време е отдадена на физиката, като намира много малко време за сън. Споделя, че е натоварващо, но намира време и за почивка. “Европейският конкурс е тип проектно състезание, главно обичам да се занимавам с такива, защото дават възможност на учениците да се появят като истински учени, да правят собствени научни разработки. Моето изследване е свързано с дирите, които оставят корабните вълни. Когато се захванах с този проект, нямах идея, че това е сгрешено решен научен проблем", призна тя.

Никола Каравасилев добави, че има талантливи деца, но се отнасят несериозно към предмета. "Медалите са резултат от нашия труд, те показват какво ниво постигаме. Те показват, че сме на прав път и сме по-добри от другите, а ние всъщност сме все по-добри", категоричен е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На нас физици не ни трябват. С приоритет сега се търсят миски, плеймейтки, фолкпевици, инфлуенсърки и пр. Те по-добре се реализират на пазара на труда
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сашка Петова за Айнщаин не става :)))
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само труд и работа но нема къде да бачка.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Постоянно реват че немат заплати и пенсии. Кое са успели.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и тия ли ша реват за кинти :)))
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че имаме ли млади физици, бря? Кат гледам, почти никой не прави матура по физика. С какво са влезли, с матура по английски ли?