Танев: Проблем са фалшивите присъстващи

Хазната би спестила по 15-20 млн. лв от такива деца
Обновена: 12 сеп 2015 14:22 | 12 сеп 2015 12:55, Петя Славова
23
Танев: Проблем са фалшивите присъстващи
Снимка: архив, Булфото

2564 училища ще отворят врати на 15 септември. За първи път прага на школото ще прекрачат 64 841 малчугани, а общо учениците по данни, с които образователното министерство работи, са 757 969 деца. Това каза министърът на образованието Тодор Танев пред Дарик.

Готовността на училищата за първия учебен ден е висока, като в страната има 57 школа, в които ремонтите ще продължат и след започването на занятията. Ремонтните дейности, повечето от които са по европроекти или пък се налагат заради остарял сграден фонд, няма да пречат на учебния процес. „Има ли училище, където ремонтите пречат на учебния процес, ще има сурови наказания", закани се Танев.

Още по темата

Министърът каза, че не е привърженик на закриването на училища. „Бих искал, ако е възможно, да работим с образователната комисия в НС и по този въпрос - за известно снишаване на минимума ученици за запълняемост на паралелка, за да може съществуващото положение на много места да е легитимирано", каза той.

За пореден път той посочи, че проблем за образованието са фалшивите записани, но неприсъстващи ученици и мигриращите деца. Той сподели, че ще прави внезапни проверки, за да се установят такива случаи. По думите му е докладвано, че има подобен проблем с 505 ученика в 16 училища, но Танев е уверен, че бройката не е вярна.

„Един от големите проблеми на училищното образование са записаните фалшиви присъстващи, наречени ученици, които поддържат фантомни паралелки, за да просъществува нататък фантомно училище. Много по-голяма част обаче са мигриращите деца и почти цялата година са навън", коментира Танев. Той напомни, че за такива деца държавата плаща и по негови изчисления хазната би спестила 15-20 млн., като към средствата се добавят например поддръжка и отопление на сградния фонд.

По думите на Танев му е докладвано, че „505 са учениците в 16 училища, за които нещо имало проблем". Министърът посочи, че в „този районен град", чието име не пожела да назове, министерството има собствена информация и ще бъдат направени проверки.

Танев призова всеки, който има информация за случаи на записани в школата ученици фантоми, да я „долага директно на министъра". Той е категоричен, че иска промени в Наказателния кодекс по въпроса с учениците фантоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес кипа, утре фес.. тия *** нямат ли малко достойнство, бе, мама им..
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко се вмирисва от главата!Я, първо да си преброят фантомите в избирателните списъци, после да вкарат в затвора съставителите им и да върнат на народа откраднатите пари, които са много повече от 20 милиона...Всичко е фалшиво и престъпно в тая държава!
16
0
 
11
 
! Отговори
Грамофон преди 8 години
Абе Танев, кой ги записва тези фантоми, учителите ли? Директорите Танев,директорите...вашите хора. Всичко което става в училищата е с тяхно съгласие.! Що не махнахте делигираните бюджети, що не въведохте мандатност...а? Щото са вашите хора, те крадат от децата и бюджета,облажвате се вие и инспекторатите!!! Мишок с тебе ,мишок!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мечтател и АК
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Танев защо присъства на еврейски религиозен празник, окичен с традиционни еврейски религиозни символи ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Мечтател преди 8 години
Ееееех, да имах влааааст!
12
0
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Приоритетните области вече ги няма.А общата сума е фиксирана. Ако се раздадат по-големи стипендии, те ще са за по-малко студенти.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
г-н Танев, отговорете на няколко актуални въпроса:1. По какъв критерий се определя стойността на европейската стипендия (със средства на ЕС), и защо е толкова унизителна - 120 лева (60 евро) на месец?2. Защо МОН определи приоритетни специалности за получаването на такива стипендии, за сметка на други големи такива (като икономическите), които остават вън от чадъра? Каква е разликата между животновъдите (приоритет) и индустриалците (неприоритет) например?
10
0
 
7
 
! Отговори
реалист преди 8 години
а социалното министерство колко ще спести от който се водят уж на училище а те един бог ги знае къде са и с какво се занимават а това е масовост по села и малки градове 1-2 българчета в час а другото само на книга а смее ли някой да каже че не са били
9
0
 
1
 
! Отговори
До Петър, 9 преди 8 години
А ти откъде знаеш и как ги преброи, че са минимум 50%?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато една система се гради закони и проекти на морална и духовна основа няма начин те да не са успешни.Законите трябва да се градят на универсален принцип т.е.така да бъде измислен,че по-голямата част от обществото да бъде задоволено от към претенции.Има ценности,които са универсални и те са основополагащи в живота и за тях няма давност.Те са вечни!!Сега се мислят закони ден за ден.След 5г.се оказва,че те са неуспешни.
7
0
 
10
 
! Отговори
петър преди 8 години
Всеки месец директорите на поне 50% от БГ училища манипулират и фалшифицират дневниците и подават към инстанциите абсолютно неверни отчети.Изготвянето на официални документи с невярно съдържание е сериозно престъпление, квалифицирано и продължаващо.По този начин набавят изгода за себе си от делегираните бюджети и налват стотици милиони в джобовете на, които не пращат децата си на училище,но получават помощи.Вкарайте 10-12 директори в затвора и нещата ще поемат по друг път.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо пишете за ученици? Учениците са млади, а всички млади са вредни! Нахални са, бързат, зяпат си телефоните и вмъкват думи на английски, докато говорят. Не им трябва образование, а правилно възпитание! В изолирани пансиони, с много спорт и с внимателен подбор на книгите, които да четат и на музиката, която да слушат, под надзора на строги възпитатели с правилни идеологически възгледи!
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
християнството, исляма, будизма са все ръкотворни религии. Има много да учим от Еврейската Мъдрост - Тора, от която, впрочем християнството е взело и изкривило доста неща.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Танев, вместо да мислиш откъде да орежеш, вземи помисли как да промените системата, за да даде краен продукт реално образование! Нямате визия по- напред от носа си, който пък иначе цепи облаците от навиреност!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най големият проблем са учебниците, писани от частни фирми спонсорирани от *** фондации. Какво образование може да се очаква от неграмотно написани учебници, пълни с глупости достойни за книгата на Гинес. И другият голям проблем са некадърните чиновници в министерството на образованието ааедно с министера.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблем на образованието е, че не е във визията на страната. Всички останали проблеми са производни.Такава страна я отпиши.
1
0
 
25
 
! Отговори
Ха Ха преди 8 години
А фалшиво дипломиралите се заради делегираните бюджети?Въобще има ли качествено образование в България?