Яман и Ямама – сирийчетата, които чуха училищния звънец

"Искам да остана в България, защото вече няма Сирия", казват те
Обновена: 16 сеп 2015 13:40 | 16 сеп 2015 12:33,
100
Яман и Ямама – сирийчетата, които чуха училищния звънец
Снимка: bgonair.bg

Яман и Ямама - две сирийски деца, които прекрачват училищния праг за първи път в България. Децата не са се обучавали в Сирия и много искат да се научат да четат и пишат, разказва историята йм Bulgaria On AIR.

Ямама е на 9 години. Пътят й до България е бил тежък. Баща й Ахмед оставя семейството си в Сирия преди 2 години, за да търси безопасно място за живеене. По-късно Ямама, брат й Яман и майка им тръгват към България, за да търсят спасение заедно с Ахмед. Ямама казва, че се е страхувала много, но тук се чувства спокойно и в безопасност.

"Искам да остана тук, защото за мен вече няма Сирия. Българите се държат добре с нас, но в погледите им виждам по-различно отношение. Досега никой не ме е обиждал или наскърбявал", разказва 9-годишното дете.

Ямама не познава българчета, но иска да се запознае и да си намери приятели. Споделя, че най-много й липсват приятелите и роднините. Сега те са на границата в Турция и не знае кога ще се видят отново. Ямама обича да играе и да рисува. С нетърпение очаква да започне да учи български език.

"Искам да се науча да чета на български и на арабски и да завърша училище", споделя тя.

Малкият й брат Яман мечтае да стане лекар, за да помага на хората като тях, които бягат от войната. Тук се чувства добре, но често си спомня за Сирия.

"Искам да се върна в Сирия, ако войната там спре, ако не – искам да остана в България", казва той. Яман разказва, че е бил най-уплашен, когато са разрушили къщата им и са останали на улицата. Знае, че е трябвало да напуснат родината си, за да спасят живота си.

Яман не се притеснява да ходи на училище. Той също иска да си намери нови приятели. Обича да рита топка и да рисува. Прави портрети на майка си и баща си, а понякога рисува дома си в Сирия.

Бащата на децата Ахмед няколко пъти благодари на държавата и на всички хора, които са им помогнали. След 4 месеца във Военна рампа, семейството му вече има хуманитарен статут, но нямат пари да се издържат.

"След като напуснахме жилището във Военна рампа останахме на улицата. Благодарен съм за помощта, но без работа няма как да се издържаме. Не можем да живеем без пари. Аз искам да работя", заяви бащата.

Ахмед не се притеснява, че децата му няма да бъдат приети добре в училище. Казва, че не би ги записал, ако очаква да се държат лошо с тях. Той иска да остане да живее тук със семейството си и в момента учи български, за да си намери работа.

"Почти от три години съм тук. Ако не исках да живея в България, нямаше да доведа семейството си", завършва той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
25
 
! Отговори
тТт преди 8 години
Бащата от 3 години е в БГ и едва сега се сетил да чуи български?!? Алоу, социалните?!?!?
6
1
 
38
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Въпреки, че съм предимно с националистически и ултра-десни убеждения, бямам нищо против хората, които искат да е интегрират при нас. Независимо дали са черни, кафеви, жълти, зелени и т.н.Имам проблем с икономическите имигранти и с онези, чиите живот се управлява от религиозните им вярвания и "Аллах" е във всяко тяхно второ изречение.
5
1
 
22
 
! Отговори
222 преди 8 години
Германия не го прави от солидарност.Тя си има други причини да е така либерална към този проблем.
4
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Искам да се науча да чета на български и на арабски и да завърша училище", споделя тя.На Български може да се научи, но ако иска да учи арабски няма работа в България. Може да го учи в Либия, да хваща надуваемата лодка за там.
3
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тук обикновения булгаристанец трябва да зареди два реда сълзи и три реда сополи т.е. да се върже на тази елементарна и непроменена десетилетия пропаганда.И това щеше да е така ако по същия начин се пишеше и за дечицата от Донбас(между другото православни християни като нас), но уви...Пропагандата е винаги едностранчива...
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Благодарен съм за помощта, но без работа няма как да се издържаме. Не можем да живеем без пари. Аз искам да работя"...Евроатлнтическа българия така е цъфнала и вързала, че дори за *** няма работа, какво остава за чужденците.
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ходят във Вашингтон да слушат звънчета, тук не са желани! А джамийка да им построим ли да имат след училище какво да слушкат.....

Спонсорирани публикации