Родните студенти – неграмотни и без обща култура

Във ВТУ ще има ограмотителни курсове за новоприетите
Обновена: 5 окт 2015 21:29 | 5 окт 2015 19:31,
87
Родните студенти – неграмотни и без обща култура
Снимка: Архив Reuters

Грамотността на българите се е сринала през последните няколко години, алармират университетски преподаватели. В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Христо Христев и проф. Стилиян Йотов посочиха като причини от една страна лошата образователна система, а от друга - множеството висши учебни заведения в страната.

През миналата седмица група университетски преподаватели изпратиха писмо до президента, Министерския съвет и Народното събрание в началото на новата академична учебна година, обявявайки, че българските студенти са неграмотни, а немалка част от завършващите не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране. Стана ясно и че в някои университети като ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" вече има и задължителни ограмотителни курсове за всички новоприети студенти.

"Налице е сериозен спад не само на базисна грамотност, но има все повече хора, които имат съществени пропуски в общата си култура и изключителни дефицити в подготовката си в основни области на хуманитарното си познание, което за нас е от огромно значение. Факт е, че има сериозен проблем в средното образование", обясни д-р Христо Христев.

Според експерта е скъсана връзката между образованието и нуждите на икономиката. Проблем е и големият брой висши учебни заведения в страната, което не създава конкуренцията между посредствените и по-умните ученици.

"Националната агенция по акредитация в крайна сметка функционира по един начин, по който легитимира все повече и повече висши учебни заведения. Единствената информация, която обществото преследваше, беше свързана с един пернишки университет и аз мога да ви кажа, че той продължава да функционира", коментира проф. Стилиян Йотов.

Основен проблем е, че парите, които получават университетите, са свързани само със заетите места, а не въз основа на критерии, които да подпомагат качественото образование и да примамват по-способните студенти, каза още той.

Д-р Христо Христев коментира и проблемите в частните училища.

"В редица специалности частните вузове се превръщат в едни обикновени печатници за дипломи и не се наблюдава реален процес на конкуренция.", обясни той.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Четете още новини от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
17
 
! Отговори
BUSINESS преди 8 години
Какви студенти с купени Дипломи за по 2000 лева?
40
6
 
5
 
! Отговори
Как може преди 8 години
Как може да се говори така, ами това са неща, които, вижте-е, ние постигаме все повече, това са години на безспирен възход, може ли ти, а-а-а, това -вие, е-е-е, че то как. Вижте резултатите, статистиката и тогава..., ами то как, тука нещата са..., ами ето вижте, на външно оценяване в четвърти клас резултатите се повишават, близо сме до успех отличен и по-висок. После в седми, е там още трябва. После на матурите... Ама ей *** аз уткуга распраам, чи даскалити зимат суматей пари и кво-нищу. А-а-а.
39
3
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Не си прав. Роден съм '84, баща ми постоянно повтаряше че от младите не ставало нищо, били сме мързеливи и т.н. Мога да кажа че съучениците ми има всякакви, има от бизнесмени до наркомани и затворници. Сега с младите е същото, и смятам че това си е естествено.
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
завърших ВУЗ и мога да кажа че положението наистина е мноого зле. На никой не му дреме дали знаеш или не, важното е да си плащаш таксата. Въпросите за държавния изпит се знаеха 1 седмица предварително. След 2-3 интервюта за работа ме хвана срам да ходя.
37
0
 
12
 
! Отговори
До 420 преди 8 години
... Сега се говори, че всеки, на когото предстои защита, ако не дава на колегите екземпляри от автореферата си в службата, а ги носи на крак у дома им, всъщност заедно с автореферата дава и пари. Не ми се иска да вярвам, че е така, но понякога ставам свидетел на необясними и безпринципни промени на мнения - извъртат се на 180 градуса. ***, че разбери защо?
36
0
 
8
 
! Отговори
До 420 преди 8 години
Под "такса" подкуп за назначаване на работа във ВУЗ ли имаш предвид?Когато преди време постъпих на работа на едно място /няма да кажа къде, но е свързано с науката/, един от най-възрастните колеги, който се пенсионираше много обиден от начина, по който се бяха отнесли с него, ми каза: "Тук аспирантурата струва 10 000лв" /тогава още не се казваше "докторантура"/. Помислих, че се шегува, но после се убедих колко пречки могат да ти създадат.Сега се говори, че всеки който не дава в службата ...
35
1
 
34
 
! Отговори
без преди 8 години
Такива ни трябват - по-лесно се управляват. Умните и начетените много питат.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да си парашутист ти трябва диплом! Проблема е в това, че са много кандидатите и вече едната тапия не стига. Иначе неграмотни има не само във вудовете, има едни други, които ги дават всеки петък.
33
5
 
8
 
! Отговори
420 преди 8 години
Преподавателите във ВУЗ се подбират предимно по еврейска, роднинска, хомосексуална принадлежност или комбинация от тях. Таксата е около 13 000, присъствие за гласуване 200-400, а сигурно гласуване "ДА" е по споразумение. Собствени кадри означава нещо като тухлар - сладкар, тухлар - кошничар, но преди всичко консуматор на бюджета.
32
12
 
2
 
! Отговори
respect преди 8 години
Да да да затова не малко знаят езици и учат в чужбина ако ли не работят , колко американеца знаят български и учат в европа ,колко американци учат в Европа , Япония , по полека с ........... изводите.
31
1
 
16
 
! Отговори
iko преди 8 години
Ханко Брат....какво да говорим повече....
30
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работя в известна международна фирма, заплатите са някъде межу 1300 и 1500 лв., изисква се висше образование и 2 чужди езика. И имам колеги, които пишат "незнам" и "немога", за пунктуацията няма да коментирам, а за общата култура - още повече. А това уж са "интелигентните" хора... Просто не искам да си представям какво е "надолу по веригата".
29
8
 
21
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
Каквото и да пишеш, знаеш много добре, че едно време наистина имахме интелигенция и елит. Сега - след 1980 г не се е родило нищо интелигентно, и върху което е работено. Всичко е чалга и простотия. Затъване страшно е. Аз съм гласувала винаги за десни, скачала съм по площадите и т.н. Но истината е, че на американците им взехме само простотията и печалбарството.
28
6
 
9
 
! Отговори
славянин преди 8 години
При ''демокрацията'' винаги е така!
27
3
 
14
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
Умнико, не помниш ли, че преди да настъпи омразната ти демокрация,младежите от малцинствата - най-вече турчетата, влизаха във ВУЗ-овете с предимство, в някои от които на преподавателите беше забранено да им пишат двойки.И след т.нар. Възродителен процес, същите тези турци с получените по този начин дипломи установиха, че в Турция ще получават далеч по-добри заплати в сравнение с българските.Не казвам, че нямаше умни турчета.Имаше, разбира се.Но имаше и такива с подарени дипломи и им ги признаха
26
9
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
TOVA ZAVISI MNOGO OT PREPODAVATELITE VUV VUZOVETE I OSTARELITE KOMUNISTICHESKI INSTRUMENTI.NYAKOI DA E CHUVAL ZA DIMO BRADVATA V IKONOMICHESKIYA VUV VARNA???A ZADULJITELNO DA KUPITE UCHEBNICITE NA MASIS HADJOLYAN V SVOBODNIYA VUV VARNA???TOVA E REZULTATAA ZA BEZHABERNICITE V BAN????TOVA E TYAHNA ZADACHA DA NAPRAVYAT INTERESNI PREDMETITE I AKTUALNI.NE VINETE STUDENTITE CHE NEZNAYAT KUDE SE NAMIRAT..
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За обща култура мога веднага да кажа.Дори не зная зависимостта между силата , обема , на едно понятие и съдържанието и логиката на понятието.Примерно .Обемно е понятието растение , животно , народ , общество , но смисъла в такива понятия е нищожен.казваш всичко , за да не кажеш нищо.Общата култура на имащите обща култура е равна на всякакво безкултурие.Та те даже и смисъла на думата култура не познават и затова си служат с психопатологии.
24
0
 
20
 
! Отговори
А защо не попитате преди 8 години
онези, които бяха студенти преди 25, 30 и повече години?Имам предвид онези,които бяха приети в университета "на общо основание".Те буквално "минаваха през иглени уши" - отличници, старателни, разчитащи единствено на собствените си сили.Защо не ги попитате какви с *** бяха принудени да учат? Приетите "по параграф" с общ успех в дипломите под "добър (4)" и често пъти изкарали КРЪГЛИ ДВОЙКИ на приемните изпити.Поговорете с тогавашните отличници, да ви кажат що е "неграмотен и без обща култура"
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩОМ ТУРЦИЯ НЕ ПРИЗНАВАТ ВЕЧЕ БГ ДИПЛОМИТЕ МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ ДО КАКВО ДЕРЕЖЕ СА ДОКАРАНИ УНИВЕРСИТЕТИТЕ СЛЕД 26 ГОДИНИ СЛОБОДА И ДЕМОНИ-КРАЦИЯ. А ПРЕДИ ДА НИ ГИ ДОКАРАТ ТЕЗИ ДВЕТЕ ПОЛОВИН СВЯТ ИДВАШЕ ДА ЗАВЪРШИ ВИСШЕТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ БЪЛГАРИЯ. УНИВЕРСИТЕТИТЕ НИ СЕ ПОЛЗВАХА С ГОЛЯМ АВТОРИТЕТ. Е ПРИ ДЕМОНИ-КРАЦИЯТА НЯМА АВТОРИТЕТ ИМА ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ. КАКТО Е НАПИСАЛ IQ 120. Я НЕ МОАМ ДА ЧЕТЕМ ГОСПОДИН ПРОФЕСОРЕ ТИ МЕ КАРАШ ДА ПИШЕМ.
22
9
 
14
 
! Отговори
Дипломата на Волен преди 8 години
В България лесно се купува диплома за висше образование. Познавам човек, който изработва много хубави оригинали. Ако искате да имате висше образование, което не можете да използвате, купете си диплома. Но това няма да ви направи професионалист. Волен Сидеров е с купена диплома за висше, но на политиците лесно им се дават дипломи за висше образование. Достатъчно е само ректорът на университета да е депутат от Атака и дипломата на Волен е готова.