100% гениални: Цената на успеха – 80 левчета!

Продавачите на фалшиво знание, оказва се, са безскрупулни
19 май 2016 09:52,
49
100% гениални: Цената на успеха – 80 левчета!
Кадър: БНТ

18 май, денят на матурите – стрес за родители и ученици. Часът е 8, децата влизат в клас, сядат зад определените им чинове, за да проверят знанията си, натрупани през годините.

10:32 – 100% верни отговори. Но срещу пари, оказва се, че цената на успеха струва 80 лева, а продавачите на фалшиво знание са безскрупулни.

Още по темата

Уговарянето на покупко-продажбата започва седмица преди изпита. Продавачът приканва желаещите чрез пост във Facebook. Определя се като бизнес-консултант. Оставил е и телефон.

Подставено лице от БНТ се свързва с него - първо онлайн. Пише му на латиница с шестица вместо "ш'' и на младежки жаргон. Продавачът прочита, но отговаря едва през нощта.

Подставеното лице: Здравей, помагайте спешно. Трябва да мина матурата без значение с каква оценка, само да завърша. Трябват ми отговорите на теста. Колко ще струва?

Продавачът: Половината като капаро, ако искаш. В смисъл... може и цялата сума. Ако ми нямаш доверие, може и половината като капаро и след като се убедиш, че са верни и са същите - на следващия ден след като... да ми пратиш останалото.

Подставеното лице: Кой я решава тая матура? Много ми е важно да я взема…

Продавачът: Може да има една - две грешки, ма то това става в бързината.

Не казва обаче откъде ще дойдат отговорите. Отказва и лична среща с думите: "Нали се сещаш". Сещаме се - не иска да бъде разкрит.

Ден преди изпита, подставеното лице се отправя към фирма за куриерски услуги. Продавачът иска парите чрез превод. Дори дава имена, ЕГН и телефон на човека, който ще получи сумата.

Продавачът: Колко пари ще изпратите?

Подставеното лице: 40 лева.

В 9:55, вече притиснат от малкото оставащо време, подставеното лице му праща SMS.

Реакцията на продавача е мигновена: "Решава се". След 36 минути – SMS-ът с отговорите е готов. На 100% верни!

Още преди да е приключила матурата в Стара Загора продавачът на отговорите е задържан. Икономическа полиция работи по случая.

Дни преди матурата МОН предупреди, че се готвят измами, свързани с отговорите за зрелостните изпити.

Фаталният 13-и вариант на теста се падна при тегленето на матурата. 48 026 ученици се явиха вчера на държавен зрелостен изпит по български език и литература при първоначално заявили желание за участие 52 575.

Очаква се оценките от зрелостните изпити да станат ясни до 10 юни. Утре ще се проведе и втората задължителна матура, която е по предмет по избор.

Най-голям брой са желаещите да положат зрелостен изпит по биология и здравно образование – 16 674 зрелостници, следват ги желаещите да положат ДЗИ по география и икономика – 12 179 зрелостници.

На трето място отново се нарежда английският език с подадени 11 586 заявления. По останалите предмети се запазва съотношението както в предходните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина не трябва да има отговори с букви.Какво ли би било са има задачи от този тип:-напиши синоним на ***-попълни пропуснатите букви м*рзелив*ц-защо не пишем родина с главна буква?и т.н.
34
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 7 години
А не ти ли хрумва,че не от учителите зависи дали да четат или не текстове?Нали се сещаш,че не те са решили изпитване с тест,а МОН?Впрочем,ти подкрепи ли голямата ни "Седянка"(стачка)?
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕМогa и кОпувa? A твърдите, че тестът нa мaтурaтa е елементaрен???
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва учениците сами да си пишат отговорите, а не да отбелязват разни букви. Така ще е по трудно за приписване. То с тестовете много им е лесно на учитилете да проверяват. Правят си шаблон с отвори на верните отговори и за секунди виждат резултата.Тях ги мързи от учениците ще изискват
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не роптайте срещу тестовете като форма за проверка и оценка! Те проверяват и фактология, и възможност за мислене, и умения за писане и осмисляне! Максимално обективно!Единственият недостатък към момента са занижените критерии. У нас за 23% правилни отговора получаваш 3! Тройка в белите държави се пише от минимум 50% +1, а най-често от покрити 60%.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е във фалшивите дипломи, а във фалшивото образование.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божеееееее, колко мъка има по този свят. Не можахте ли да разберете ,че матурите носят европейски пари ЗА 4, ЗА 7 ЗА 12 клас Те трябва да се вземат от някой , а децата, родителите, учителите са изпълнителите на тази поръчка. А вие се дърлете тук, кой крив , кой прав. След една седмица всичко ще е забравено , но паричките УСВОЕНИ.
28
0
 
5
 
! Отговори
Сашко преди 7 години
Продавача си е МОН, така се живее със заплата 500лв. , проблемът е там, че мръсните пари не стигат до слабоплатените служители.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е гражданско общество да се събуди и тези от които зависи да се вземат в ръце, чрез постоянен натсик, и в образованието и при здравеопазване. Преди много години в провинциална математическа гимназия, получих слаб 2 по биология, не защото бях писал грешни неща, а защото не можех да членувам правилно. И така една двойка по биология ми помогна с пълните и кратки членове.... Сега няма как даже да ги видят , че са неграмотни, от тестовете.....
26
1
 
9
 
! Отговори
Деян преди 7 години
До РодителТъжно ми е за детето ти. Ако ще му изграждаш комплексите и унищожаваш ценностната система от сега, не ми се иска да знам как ще го възпитаваш да кара кола. Не си родител, а деградирал ***, който лекува комплексите си, чрез детето си.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всяко училище номерата на въпросите трябва да са различни. На всеки въпрос може да се дават по два номера един скрит който не се променя и друг видим и различен за всчко училище.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-логично е течът да става при размножаването. Това е период от близо 1 час, в който на място във всяко училище се принтира вариантът в няколкостотин бройки и е най-удобният момент някой да скатае едно копие. Или още по-лесно - да го снима с телефона. След това на един нормален учител му отнема половин час да го реши вярно и да го разпространи.
23
3
 
28
 
! Отговори
до Сократис преди 7 години
Какво разработване на тема,какъв анализ , какво аналитично мислене, какъв изказ,човеко! Тези деца смислено изречение не могат да напишат, по простата причина, че всичко премина на тото тестове. А, Г, В, Б,А... това е . На учителите не им се четат текстове. Проверява 5 мин вместо 2 часа и 50 мин. Всичко е бързо и точно. Проблемът е в образователната система. Да връщат системата отпреди 30 години и пак ще има резултати, но то няма и учители, които да я приложат вече.
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Произведенията, които се изучават в училище отказват децата от четенето. Трябва да има промяна.
21
2
 
10
 
! Отговори
До 6 (Зубер) преди 7 години
Не е смешно - половината ученици ще ти изредят всички чалга певици, но ще се окаже, че не са чували думата еделвайс.....
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да сложат жокер верните отговори и учениците да ги учат на изус. Така ще е честно.
19
1
 
6
 
! Отговори
До 20 (Родител) преди 7 години
С такива като теб става ясно защо, когато излезе извън България, детето става само за мияч на чинии.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкава е *** тази матура по БЕЛ, че немога да разбера, защо хората копуват отговорите.
17
4
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Това изпити за запаметяване ли са или изпити дали ученикът може да развива теми и да мисли. Ако тренират учениците да запаметяват формули и факти, по добре да ги затворят училищата, сега компютрите могата да запемяват, само харчат пари за заплати на учители които и без това са абсолютни некадърници. А ако ги учат да мислят, какъв е проблемът? Нека учениците да си носят справочници с формулите и дали еделвайсът е защитено растение а мушкатото не е за могат да проверяват на изпита.
16
44
 
4
 
! Отговори
Родител преди 7 години
Всеки родител е готов на всичко за детето си. Ако не му се даде предимство ще го смачкат, затова детето трябва да се учи да мачка другите със всички средства за да успее, друг начин няма. Ще научи всички въпроси но ще направи малка грешка, а утре ще му стане началник някой който и понятие си няма но е успял да препише. Затова детето трябва да се учи да мачка другите.