Зрелостниците ни с над 10 000 двойки на матурите

Едва 86 ученици са изкарали две пълни шестици
7 юни 2016 16:21,
51
Зрелостниците ни с над 10 000 двойки на матурите
Снимка: Reuters, архив

Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на тазгодишните матури. Това стана ясно от обобщените резултати от изпитите, представени в Министерството на образованието.

Слабите оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас през тази година са 4189, а на втория държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на учениците двойките са 6460.

Още по темата

Тази година резултатите от Държавния зрелостен изпит по български език са най слаби от началото на провеждането на матурите у нас. Почти 9 на 100 от зрелостниците имат двойки на изпита по български език. Това заяви в началото на представянето на резултатите вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

На първата задължителна матура по БЕЛ, която се състоя на 18 май, са участвали 47 991 зрелостници, а на втората матура, на 20 май, по избор между 13 предмета, са се явили 48 471 зрелостници, съобщава БТА.

Министър Кунева отчете, че 131 зрелостници имат максималните 100 точки, а 59 зрелостници са с 0 точки. На матурите 86 зрелостници имат по две пълни шестици /6,00/, а 4637-ма имат по две отлични оценки /от 5,50 до 6,00/.

2325-ма зрелостници имат по две слаби оценки, а осем са с 0 точки и на двете матури.

7466 зрелостници няма да получат дипломи /14,97 процента/ на тази сесия, като сред тях са и хора, завършили в предишни години, но не успели да вземат тогава матурите си, и затова са се явили на тази сесия, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

И през тази година скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити започва от 23 точки за оценка "среден три", а за "отличен" - от 5,50 до 5,99, точките са от 77 до 94,5.

Отличен шест се получава от 95 до 100 точки.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
20
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Какъвто е премиера ,такива и учениците..ха.ха
26
3
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Кой е виновен, че младите българи са прoсти и мързеливи? ЕС или сирийците?
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от година на година по *** стават. От чалгата пи е, от гена пи е?
24
5
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Няма неграмотни учители. Учителите са задължени да преподават материалът от учебниците които са писани от долни антибългарски частни организаций. Докато се пишат от частни фирми с чуждо финансиране образование е България няма да има.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем ги правят все по-лесни,да не кажа на елементарно ниво тия матури,толкова се преписва, купуват се отговори и т.н и пак! Яко,ама яко затъпяха децата!!!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Едва 86 ученици са изкарали две пълни шестици".Не е ли правилно да се каже ПО 2 пълни шестици?Така излиза, че 86 ученика са изкарали общо 2 шестици.И не е "86 учениЦИ", а 86 учениКА.Списващата е двойкаджийка!
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като един учител взима 450 лв заплата, каква му е мотивацията да ограмотява поколение на нагли, невъзпитани, комплексирани и без никакви ценности младежи? В учебните часове е пълна анархия, учителите се унижават и от децата и от РОДИТЕЛИТЕ, и от ръководството и от държавата?!?! Рибата се вмирисва от към главата!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Новите учители ще дойдат на основата на нова селекция - инревюта и пр. както е по света, с високи стартови заплати (както в ИТ сектора) , но съвсем не безусловни. По чуждите езици трябва да бъдат по принцип чужденци с матерен език или българи, които са учили в съответната страна. Ако мислите. че в момента в 90 процента от БГ училищата се изучава английски жестоко се лъжете. Учи се "варинта" на българо-английски, който някоя госпожа с трета специалност е наета с връзки за да запълни дупка
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Едва 86 ученици са изкарали две пълни шестици"....Аз ли съм ***, че не разбирам, или авторката?
18
1
 
21
 
! Отговори
Горките ми човечета. преди 7 години
Бъдещето на страната.Не стига че няма деца ами малкото дето ги има за нищо не стават.До скоро по баловете се радваха и викаха сега със тези знания дето са им в главата голям *** ги чака в живота.Гледах едно интервю в което ги питаха за какви пари си мислят че ще работят и всички очакват хиляди.Горките.Живеят при родителите си,ходят на диско със пари от родителите им,дрехи си купуват със пари от родителите си а са над 18 и се мислят за тарикати а нямат знания за 2 стотинки.
17
0
 
11
 
! Отговори
до кога? преди 7 години
Това е трагедия при този огромен щат на скъпо платени чиновници и цяло Министерство на образованието се оказа че в страната цари неграмотност и няма образование!?
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това са двойки от тестове....А ако трябва да бъдат изпити като едно време с развиване на теми...двойките ще са в пъти повече. Неграмотно поколение създаде криворазбраната демокрация. Такива и ни управляват.
15
1
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Откъде ще дойдат новите учители? Нали и те ще са плод на тази образователна система?!?!Неграмотни учители едва ли ще могат да образоват някого.Грамотните напускат България!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия ако си под 60% те късат. Както в училищата, така и в университетите.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами Слави Трифонов и чалгата водят до много двойки...
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ужасПарите трябва да се влагат в набирането и обучаването на съвсем нови учители и в допълнителното им обучение. Учителите трябва да бъдат "каймака" на обществото, а не както е сега. А и парите от бюджета са много малко - у нас 2.9%, а в Европа средно м/у 5 до 6%.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тОВА Е ТО НОВОТО УЧИЛИЩЕ.Получават се пари по делигирани бюджети без да идват на училище и учителите нямат мотивация за повишаване на успеха.ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ.....Тютюнджии,наркомани,любовчии и накрая ходят да чистят дупетата на европейските баби и дядовци....
10
0
 
3
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
0
 
21
 
! Отговори
Ниско е нивото преди 7 години
"Навсякъде по-света преминаяаща оценка - или тройка по БГ стандарта- е минимум 50% или 55%., а тук 23."Преди доста години бях ходил на изпит по английски. За 3-ка трябваше да имаш поне 60% верни отговори, за 4- над 70%, за 5 - над 80% и за 6 - над 90%.А тук нивото е толкова ниско, че направо трагедия. 23% верни отговори?! Че то средно-статистически от въпрос с 4 възможни отговора, с налучкване спокойно се изкарват 25% верни отговори, без дори да прочетеш въпросите.
8
1
 
14
 
! Отговори
10 преди 7 години
УЧИЛИЩЕТО Е ВИНОВНО! ТО ЗАТЪПЯВА ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ДЕЦАТА, НЕ ГИ УЧИ КАК, А КАКВО ДА МИСЛЯТ! ИНДОКТРИНАЦИЯ Е ТОВА! НЕ НА УЧИЛИЩЕТО, ДА НА ОБРАЗОВАНИЕТО! НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДЪРЖАВАТА ДА СЪСИПВА ДЕЦАТА ВИ!

Спонсорирани публикации