Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите

Ще има скок и парите за квалификация и за класен ръководител
Обновена: 19 юни 2016 13:27 | 19 юни 2016 13:23, Камелия Цветанова
76
Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите
Снимка: БТА

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си. Това каза от министърът на образованието Меглена Кунева по време на учителския събор, в който участват над 12 000 преподаватели. 

Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им.

Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда  в столичната зала "Арена Армеец".

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август.

В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах  в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят, обясни тя.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева.

Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение.

Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук умник до умника коментират. Двойките на матурите са именно защото не останаха луди да работят за 500 лв на месец... малцина са ентусиастите, работещи за чест и слава и се благодарете, че ги има и тях... свестните учители са малцина... 50 лв на месец е картата за градски транспорт в София, елате да работите за учители вие за 500 лв, да ви бият оскотели родители и да ви се натяква, че сте неспособни.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До IraАма куковицо, да не би учителят да се явява на матурата? 60% от учениците напускат залите, ако са хванали ТРОЙКАТА! Е от тях половината не са преценили ...
43
1
 
9
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Пазарна икономика!А и рибата се вмирисва от към главата! Главата няма идея въобще как да реагира, как да упражнява контрол, всички в министерства и инспекторати, а и директорите, ка уж след конкурс назначени, но, публична тайна е, че успява този, който е най-близко до управляващите в момента, и членува в правилната партия.След това-гледа да не си създава сам работа , че и проблеми. Заплатите? А за 550 лева академици от Силиконовата долина ли искате да дойдат да работят, или???
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fifiабе пълни глупости ! Къде в България се дават пари за постигнати успехи ? Може би политиците ни, адвокати и съдии, полицаи , лекари ? Затова ли сме на последно място по всичките тези изброени сектори. Политици ,адвокати, доктори въпреки че съсипаха цяла България са престъпно МНОГО захплатени !и къде са им резултатите ?
41
13
 
7
 
! Отговори
Ira преди 7 години
На матурите масово двойки,чудят се как да ги броят,че да са по-малко.За какво да им увеличават заплатите?
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"щедростта" на Кунева - паролата на новата реформа.
39
15
 
7
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
420лв,толкова трябва да е заплатата на даскалите
38
2
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
---Кунева не дава тези пари !!! ДЪРЖАВАТА ГИ ДАВА (пари на народът)!!!!-- и това е смешно увеличение през 2017 хлябът ще е 1.50 билета за явтобус ще е 1.50 и всичко друго ще е с 10 % нагоре !!!! България е свършила като държава - всички го знаем само политиците се правят че не го ВИЖДАТ !!!!
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите--------------------------------------------------------------------------Хахахахахаххххххххх - от 500 на 550, поредната подигравка!
36
16
 
11
 
! Отговори
fifi преди 7 години
За какви заплати говори госпожата.И 5000 лева да им дадат пак ще си е същото.Те половин година са във ваканции.Познавам една учителка ,на която и двете и деца завършиха училище с тройки.Не искам да споменавам как са възпитани и какво е поведението им.Те собствените си деца не могат да научат и възпитат а вие чакате да научат вашите.Видя цяла България и слабите успехи на матурите.Нека се увеличават заплатите но за постигнати успехи.
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Др Стойчев ДОКТОРЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ САМО 1 % ДАВАТ ЧАСТНИ УРОЦИ,ОСТАНАЛИТЕ СА ЗАПРИЛИЧАЛИ НА КЛОШАРИ А ОТ ВАС ДОКТОРИТЕ 100 % ВЗЕМАТЕ РУШВЕТИ ПО -ГОЛЕМИ АКУЛИ В БЪЛГАРИЯ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ, СЪДИИТЕ И ЛЕКАРИТЕ НЯМА ! А И ПАРИ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ ДАВАТ ТЕЗИ ,КОИТО ИМАТ И НЕ СА ТАКИВА КАТО ВАС ,ОСТАНАЛИТЕ САМО ЦЪКАТ С УСТА !
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАВАТ КАТО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ,ЗАЩОТО ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ СА ПО 500-600 ЛЕВА И 10% СА ПО 5-6 ЛЕВА. ТОЧНО КАТО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ИМ СЕ ХВЪРЛЯТ ТРОХИ ...ИНАК ДАВАМЕ МИЛИОНИ САМО ЗА ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ НА ДЕПУТАТСКИТЕ АКУЛИ И НА МИНИСТРИТЕ !
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3710% от дъжавния бюджет в продължение на 10 последователни години. Тогава икономическият растеж ще стане двуцифрен, а България по-добро място за всички. Изпитана рецепта, но май сме закъснели. Трябваше да се направи преди 26 години, а не да гоним михаля.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то хубаво, ама откъде ще вземе тези пари?
31
1
 
8
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 7 години
А пенсиите на тия ,които се пенсионираха през 1997 г и им беше включена за изчисление 5$ месечна заплата !!!!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите във всички сфери трябва да се увеличат с поне 50%, тези 4лв повече за пенсия и 50лв повече за учители са прах очите.
29
3
 
13
 
! Отговори
44 преди 7 години
Запомнете най-после,че учителят е Учител,а не преподавател.Откритие-учителят бил най-важен в рИформата!?10% нищо няма да решат!А пенсионираните учители докога ще агонизират с мизерните си пенЦийки!?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Др СтойчевИзвън темата. Вдигнете си главите и вижте голямата картина, а не се ровичкайте в дреболийки. Кой не гледа да се обалгодетелства в тази тарикатска държава. Нали именно за това говорим. Трябват нови, висококвалифицирани, морални и високоплатени учители,а не сирмахомили.
27
2
 
1
 
! Отговори
Jobscom преди 7 години
A, zatui li 150 000 bulgarski uchiteli iskat da miat chiniikite ot vecheriata na europeicite?! :-):-):-):-)Za takava chista i aromatna rabota poluchavat 2500 euro...:-):-):-):-):-) i bonusi...:-):-):-):-):-)nekoi i drug kokal s mravka...:-):-):-):-):-)
26
2
 
5
 
! Отговори
Др Стойчев преди 7 години
И все пак учители по езици са вечно гладни за пари-намират начин и се облагодетелстват чрез частни уроци чрез договорка между колежките и знаят за това какво ще се даде за контролно...пример:Варна 5 ЕГ -Енгл и г-жа Славова в комплект! НАП е безсилен-там е мафия-дано Германова се самосезира и помисли за мястото си...

Спонсорирани публикации