Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите

Ще има скок и парите за квалификация и за класен ръководител
Обновена: 19 юни 2016 13:27 | 19 юни 2016 13:23, Камелия Цветанова
76
Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите
Снимка: БТА

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си. Това каза от министърът на образованието Меглена Кунева по време на учителския събор, в който участват над 12 000 преподаватели. 

Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им.

Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда  в столичната зала "Арена Армеец".

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август.

В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах  в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят, обясни тя.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева.

Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение.

Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Paparokadesi преди 7 години
Komentator 30 e philosoph...:-)
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26Търесене и предлагане на работната сила. Все пак се намират ИТ специалисти, нали. По чуждите езици могат да бъдат и от чужбиа, но квалифицирани учители, а не доброволци.
23
4
 
14
 
! Отговори
Gosko преди 7 години
От 550 на 605лв Супер, чистачката ми в офиса взима толкова.
22
1
 
19
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Едно време как успяваха да ни ограмотят? Паралелките бяха още по-големи, но учителите се уважаваха от всички.А не като сега-"Какво ще ми говори този учител,бе?Няма да го слушаш сине ,прошляци са те..."
21
0
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Откъде ще дойдат?
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябват нови, млади, способни и много добре мотивирани учители. Само че, наскоро имаше косервативни данни, че за по-малко от 1500 лева нетно заплащане няма как да се влеят такива учители в момента. Иначе до 5-6 години, или няма да има учители, или средната им възраст ще бъде над 65 години.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до възмутените Началното училище си върши работата , но е с вързани ръце . И докато броят на децата в паралелките се увеличава , качеството на образованието ще се понижава.Как се ограмотяват 24-28 деца за 35 мин. учебен час.
18
0
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
политическа пропаганда с народни пари ,типично по гробарски!
17
3
 
8
 
! Отговори
до възмутените преди 7 години
Проблемите в съвременното образование се започват от началното-кой научил, научил-всички преминават.В основното се мъчат да запълнят празнините от началното и естествено не успяват с всички.В средното образование учителите се опитват да работят както трябва, но се налага да ограмотяват.Не се получава.Докато началното училище не си върши работата горните степени са в невъзможност.Още по-лошо ще стане след прилагането на новия закон-тогава ще се учи в къщи...
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ужас
15
1
 
17
 
! Отговори
стършел преди 7 години
Тази дето ни спря два реактора, за да плащаме за по-скъп чужд ток и други гадости, антибългарски, а сега вдига заплатите на учителите не за да ги стимулират да си вършат работата по-съвестно, а като награда че са се справили с shit-ването на образованието. Нейните господари не се нуждаят от грамотни роби, неграмотните се манипулират много лесно.
14
0
 
11
 
! Отговори
$$ преди 7 години
Тая Кунева ще си има проблеми. Само Боко дава пари...Заемче,а?
13
0
 
25
 
! Отговори
Лоша рабоата преди 7 години
Докъде я докарахме тази да ни ръководи в образованието....
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а за възпитателите отново НИщО . Заплатите им са по ниски от учителските, но задълженията им не мисля ,че са по-малки
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започна се предизборната агитация с държавни пари , легитимно.
10
0
 
28
 
! Отговори
не дават и пет пари преди 7 години
Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите. Учителите не дават и пет пари за Кунева.
9
0
 
7
 
! Отговори
PD преди 7 години
За жалост с неуки номенлатурчици, и празни лозунги, на ялови ентелегрнти толкоз. Само имитират дейност. Дали са си направили труда, да прочетат учебниците? С тази безсистемна и нахвърляна, в идеята на пост модернизма, материална база, няма учител, който да поправи ментално осакатеното поколение. Но иначе, добре се чувстват пред камерите и в мвдии, изживявайки се като умни и модерни водачи, на бавно но сигурно изчезваща от сферата на знанието държава.
8
0
 
22
 
! Отговори
грешка преди 7 години
Няма такъв прецедент.Кунева само взима!
7
0
 
15
 
! Отговори
666 преди 7 години
В българското училище няма длъжност "Класен ръководител"
6
2
 
8
 
! Отговори
е няма ли преди 7 години
да обвържат увеличението на заплатите с подобрение на резултатите ? иначе учителите само получават без да подобрят нещо в работата си !!! освен това образователната система трябва да има практическа насоченост с по-малко ненужни хуманитарни дисциплини . за това обаче учителите трябва НАИСТИНА да преподават съображно новите обстоятелства/промени а не да отбиват номера

Спонсорирани публикации