Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите

Ще има скок и парите за квалификация и за класен ръководител
Обновена: 19 юни 2016 13:27 | 19 юни 2016 13:23, Камелия Цветанова
76
Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите
Снимка: БТА

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си. Това каза от министърът на образованието Меглена Кунева по време на учителския събор, в който участват над 12 000 преподаватели. 

Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им.

Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда  в столичната зала "Арена Армеец".

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август.

В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах  в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят, обясни тя.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева.

Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение.

Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
20
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Журналисти келяви, научете български език. Тази държава нито е ваша, нито на правителството. От къде ги дава? От джоба си ли? Оня реже само ленти да дойде време да отреже лентата на собственото си погребение!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърди се, че до 3 години 50% от учителския състав ще излезе в пенсия. Какво ще се случи след като се пенсионират половината учители, кой ще ги замести?Твърди се, че заплата от 1000-1500 лева би върнала интереса към учителската професияЗащо след дъжд качулка? И само 10%?
3
1
 
17
 
! Отговори
ziapnal преди 7 години
Kuneva dava????
2
1
 
32
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Тези хора се подиграват с нас.За трета професионална квалификационна степен изхарчих 600 лв. такса и още стотина лева за транспорт, нощувки и др.Получих 4.00 лв. месечно увеличение на заплатата."Инвестицията ми ще се възвърне след 15 години.
1
24
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво!Дано да има все повече такива министри, които дават!Дано и другите хора, в техните си области, скоро да имат министри, които дават!

Спонсорирани публикации