По едно шосе от кабинет и... щеше да има за заплати

Повече пари за учителите е едно пожелание, каза пак Борисов
21 юни 2016 13:07,
127
По едно шосе от кабинет и... щеше да има за заплати
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов обяви, че където има пътища, там има бизнес, инвестиции и живот. Той анализира, че ако всяко правителство, управлявало досега, е строило един път, сега е щяло да има пари за заплати.

Министър-председателят отново даде да се разбере, че увеличение на парите за учителите засега не се предвижда. Той нарече обещанието на просветния министър Меглена Кунева за 10-процентен скок едно добро пожелание.

И днес министър-председателят обясни, че скокът на възнагражденията на преподавателите, който министърът на образованието обяви в неделя, не е обсъден с него и министърът на финансите.

Кунева съобщи, че заплатите ще се вдигнат от 1 януари догодина пред 12 000 учители по време на учителския събор в София през почивните дни. Вчера премиерът обясни, че той не знае за това и че в бюджета няма пари за увеличение.

Още по темата

"За да говорим по тази тема, първо трябва да дойде краят на годината, да видим всички баланси. По средата на годината, през юни, не се говори това нещо", каза днес Борисов. Той допълни, че с финансовия министър не са недружелюбни към учителите и припомни, че в края на миналата година са отпуснали 20 милиона лева за тях от събраните пари от контрабанда.

"Винаги сме искали да се дава колкото може повече за образование, здравеопазване", каза още премиерът.

Той обясни и че винаги е бил против противопоставянето на различните съсловия в обществото, защото и лекарите, и учителите, и полицаите, и артистите са изключително важни за всички.

"С една дума, за да бъдем добронамерени, нека да приемем, че това е едно добро пожелание. В разговорите с финансовия министър винаги сме знаели, че това, което може и намерим като повече, ще го дадем за учителите. Винаги. Така че, приемам това, пред толкова много хора,  г-жа Кунева да е искала да покаже, че има грижа за тях. То действително има", каза Борисов.

Той обясни, че ще бъдат положени всички усилия, ще се провери какво може да се съкрати от  различни програми, ще се търсят варианти.

Премиерът припомни, че освен 20-те милиона лева за учителите, в края на миналата година били дадени още 20 млн. за  Спешна помощ, 50 млн. лв. за пенсионерите. Борисов обясни и че военните искат повече за ескадрили и кораби. Днес Борисов отчете още 30 млн. лв. за Димово, за пътя Видин – Монтана.

"Истината е, че там, където има пътища, има бизнес, има и живот", каза премиерът, който бе във Видинско, за да инспектира ремонта на пътя. Той обеща, че това, което се събере от контрабанда, ще бъде инвестирано в Северозападна България.

"30-40 години мостовете в страната не са пипани, огромни пари отиват за там. Строим АМ "Марица", "Струма", "Хемус" и това са огромни средства", каза още премиерът.

Според него, ако всяко предишно правителство е построило по един път, докато е управлявало в мандата си, сега в бюджета е щяло да има средства за по-високи заплати и по-високи пенсии.

Борисов каза, че Северозападна България е една прекрасна част от страната, но за съжаление е изоставена.

"Има ли път, ще дойдат инвеститорите. Направим ли детските градини и училищата, ще останат и младите хора", каза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До валентинатой може и 1 лев да не взима... все ще намери откъде да си откраде.... дълбоко се съмнявам, че може да докаже произхода на всичките си пари
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов,....в един момент се хвалиш хвалиш ,че си напълнил хазната със милиарди ,...в други нямашникакви пари за вдигане на заплати.....Кога ли този народ ,май накрая ще се събуди и ще дойде да ви изрине всички те от властта......едни я живи ,я не ...други по затворите.....безсрамни самозабравили се пройдохи ,всички вие досега работили в българският парламент....
18
0
 
27
 
! Отговори
20 МИЛИРДА ЛЕВА преди 7 години
кога успяхте да изпапкате бе ТИКВО. "Умникът" Горанов знае само как да взема заеми и да вдига данъци. 2 ПЪТИ е нараснал дълга на РБ при гения БОРИСОВ. А магистралките след 1 година изненада - дефект
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей ако и вас ви нямаше ама на ....
16
1
 
22
 
! Отговори
валентина преди 7 години
Аз напълно разбирам Бойко Борисов,не се шегувам хора..представете си човек задоволен от всичко,не се тормози за 400 лева,едва ли има заеми,едва и всеки месец събира и смята до безкрай за да има пари и за ядене,сериозно,ТОЗИ човек има друго мислене,Той е на друга вълна,знам по себе си,когато работех навън и имах средства ПРЕДСТАВАТА за света е друга,всичко е така различно от света на онзи,който НЯМА пари за нищо.върнах се тук и живота се промени,и решението е това,Борисов да взима 400 лв заплата
15
1
 
19
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
Нямали пари..а стига глупости,за ядрен реактор ще намерим 1 милиард и то за не работещ,а за заплати пак няма....ние доматите не ги ядем с колците.....стига сте ни държали в нещета....нарочно
14
0
 
20
 
! Отговори
АКО ГИ НЯМАШЕ ТИЯ преди 7 години
на снимката пари за учителите щеше да има
13
4
 
23
 
! Отговори
Пророк преди 7 години
Лицето Бойко Методиев Борисов ще се запомни в историята като Предателят!
12
10
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво!Много балансирано изказване и много мъдро!
11
2
 
25
 
! Отговори
Опаа! преди 7 години
Бойко, Бойкооо, айде стига бе! Ти да не ни бъркаш с невежите избиратели, които развъждате! Тия ги разправяй на бай Хасан от Шекер махала! Той не знаел, не било обсъждано...! Да бе, Кунева ей тъй на своя глава ще тръгне да обещава пари пред 10000 души! Айде моля, не пасем трева! Истината е, че си и казал да им обещае, за да мируват наесен, а после ха "ще се намерят" едни пари ама мнооого трудно, и ще ги дадете, щото си много добър! Спри се вече с тоя театър!Обиждаш интелигентните хора!!!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЦ съдил жена си че му счупила к.ура. Довел си за свидетел ББ за потвърждение, щото му е голям приятел.Съдията: Вие ББ, като свидел как разбрахте какво се е случило при положение че е било тъмно?ББ: Аз не видях, но изведнъж чух силно... "Хруу..с"Съдията: И после?ББ: Ами ...после... замириса на счупен к.ур.
9
2
 
24
 
! Отговори
Аре у лево! преди 7 години
Стига с тези пътища!1. Построените пътища са малко като километри, скъпи и некачествени. 2. ИКОНОМИКАТА е това, което води всичко след себе си. За какво са ми пътища, като няма селско стопанство, туризъма е пред фалит, а производство е думичка, която младите българи не разбират. 3. Боко, ако има поне малко чест, ще си подаде оставката и ще се гръмне.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там където мине магистралата всички села и градчета наоколо запустяват !!!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли някой ще остане щото имаме детски градини и училища,е кой ще пратиш в тях като хора не останаха от безработица и безпаричие??глупава логика Борисов!
6
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 7 години
Борсов да се разходи и в Румъния. Най-вече из Трансилвания. Магистрали нямат - имат живи села със силно земеделие и животновъдство. Връзката магистрали - хубав живот хич не е толкова пряка. А да не забравяме че за поддръжката на магистралите трябват пари - ТОЛ ТАКСИ. Като знам колко ревахме за винетката силно се съмнявам че някой политик ще си жертва кариерата да въведе плащане по магистралите. Резултата ще е след 10-12г. магистралите ще са като картофени ниви.
5
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Приказки за ***.Как гърците успяха и пътищата си да оправят и големи заплати и пенсии да получават?
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По тия шосета ще се движат само каруци, за съжаление...
3
3
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
От друга страна няма как да по различно като настолната ни книга е Винету.
2
2
 
27
 
! Отговори
Край преди 7 години
Борисов да гледа филма Колите на дисни. Където има магистрали селата и малките градове изчезват. България придобва вид на американска прерия - 4-5 големи градове изчезващи села и градчета и тук там някоя ферма с милиони декари земя засяти със зърнени култури за които не трябва работна ръка. А и тук там някое индианско селище с вигвами от стари мокети и найлони.
1
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А повече пари за хората с минимални заплати -кога?Или те не се трудят?Хора,работили по 35-40г.на минимална заплата,вземат 150-160лв. А хора,които не са работили,и не са дали и един лев в бюджета,вземат 130лв.Хайде кажете ми какъв стимул има човек да работи,и справедливо ли е ?