За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България

В елитните гимназии има незаети места и след четвърто класиране
Обновена: 26 юли 2016 07:59 | 26 юли 2016 07:00,
196
За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България
Снимка: Монитор

Почти 10 000 ученици са напуснали България през изминала учебна година.

Точният им брой е 9784 - 5591 през първия срок и 4293-ма през втория. Това съобщиха за ”Монитор“ от Министерството на образованието и науката.

Заминалите деца могат да се сравнят с приблизителния общ брой на учениците в около 10 големи училища с по около 1000 ученици.

Още по темата
Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяснява високия брой напуснали системата с общата миграционна вълна.

253 са българските неделни училища по света. За да не скъсат връзката с родното, там учениците изучават български език, география и история на България, обясни Стаматов.

Междувременно стана ясна и друга стряскаща статистика. Дори и в някои от най-елитните гимназии в София са останали незаети места за четвърто класиране. Така например Първа английска езикова гимназия търси още четирима ученици – трима младежи и една девойка.

Във Френската гимназия има две свободни места, а дори и в СМГ, която е номер едно по висок бал, също се търси още един бъдещ осмокласник за паралелки с профил природоматематически с английски език.

Това показва списъкът със свободните места за четвърто класиране в София, публикуван на сайта на регионалния образователен инспекторат. Според изчисленията незаетите места в столичните гимназии и училища с профилиран прием след 7-и клас са общо 415.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: училищегимназия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
15
 
! Отговори
dido преди 7 години
Бойкооо Прочете ли статията какви си ги свършел през всичките тея години или кьорав карти не играе в Ада ще се научиш ???
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да сменим ГЕРБ с БСП или с реформаторите или с ДПС или патриотите или с атака и учениците ще се върнат в България, но докато управляват ГЕРБ хората ще напускат, едва когато сменим ГЕРБ с БСП или ДПС или реформаторите или някой от другите нещата ще се оправят.
88
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г - геноцидЕ - ерозияР - разрушениеБ - за България
87
3
 
38
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Бойко четеш ли? Осмисляш ли тази тъжна статистика? Някой от съветниците ти може би? Кратунките в парламента четат ли? Нещо план за противодействие на тази тенденция има ли? Кво питам, ЗНАМ ЧЕ НЯМА. Но може би скоро ще има, работи се по въпроса или не? А?Ще ни затрият хубавата нация дето е на повече от 1300 години тея хубостници. Турците не успяха, византийците не успяха, но тези калъфки са на път да успеят.
86
6
 
5
 
! Отговори
наивни преди 7 години
До 109Кое е това навън, което визираш? Въпросната 'Запад', която гъмжи от расизъм, атентати, експлоатация? Тъпите и тесногръди хора са доминиращи във всяка една държава, това го знае всеки, който е поживял малко тук и там. И да- на запад ще получаваш тройна заплата на това, което получаваш тук, но я погледни цените за една мизерна квартира в Лондон примерно. И само за протокола- МЕСЕЧНАТА карта за метро е 125 паунда, обърни си ги в лева.
85
0
 
17
 
! Отговори
беглец преди 7 години
Има 2 решения за момента: или лустрация на всичките червени,герберски и депесарски каскети до 9-то коляно или Терминал 2 :)
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 5 до 10 години нещата ще се свият още повече, защото всичко излиза навън, и повярвайте, на запад и тук са две противоположни реалности, никой няма да се върне, това е връщане назад, пенсионерите ще станат повече от работещите, тъпите повече от умните и държавата ще се срине тотално. А както се опитват постоянно да създадат конфликт с цел войни, плюс промененият климат заради крайната простотия на човека и липса на съзнание, спрете го този процес де, той е набрал инерция, късно се сещате.
83
1
 
8
 
! Отговори
стига преди 7 години
До цветя и розиСъжалявам, но не сте прав 'А 1500лв и повече в България взимат главно калинките от партийния ви клуб.' Изкарвам чисто толкова с честен труд, без да имам никакви връзки в сферата, в която се развивам. Постигнала съм го планиране на бъдещето ми от рано и здраво учене, но не в България, защото тук най-просперитетните специалности не се предлагат почти никъде и нивото на преподаване е ниско. Не всеки бедняк е работлив и онеправдан и не всеки печелещ е връзкар.
82
2
 
11
 
! Отговори
Тотално унищожение преди 7 години
Не ставайте смешни с това защо не ходихте да гласувате, то няма за кой, колко правителства с различна боя се смениха за 25 години? Кои от тях работеха за благото на страната, кои от тях работеха за своето собствено, кои оставиха страната в по-добро състояние след себе си преди започването на мандата им? Няма смисъл. В момента герб замазват очите на заспите с проекти финансирани по евро програми и парите на работещите хора в държавата си вървят както винаги са вървели - в джоба на някой.
81
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 години управляваща комунистическа върхушк, 25 години къде скрито, къде явно близане на съветски подметки, 25 години фалити на банки по руски модел, 25 години създаване на олигарски по руски модел, 25 години източване на енергетиката (белене, лукойл и т.н.) от руски фирми - съответно резултатът няма как да е някакъв друг освен живот като в Русия - бедност, мизерия и емиграция.
80
3
 
9
 
! Отговори
Dinosaorus преди 7 години
До Момче на 22Лелка е ***, татко ти е чичка; и това са хората в активна възраст, поколението, което с послушание, неграмотност, бездушие, боязън, подчинение и безцелно мрънкане "построиха" бъдещето ви, 22-годишни разбирачи.Защо, например, не гласувахте на последните избори, нали сте били пълнолетни? Кой избра политиците? Мама и тати?
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ - видими резултати в геноцида срещу българския народ!
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5 години ще се пръсне балона на агентите на дс и комунистическите отрочета научени на "гяволък". Те си мислят, че това ограбване и източване ще е вечно. Като приключат всички те ще избягат при децата им в чужбина, а вие и вашите деца?
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКАПричините не й отърват на министЕрката, че да ги коментира. Отлагат до колкото могат неприятния момент, когато ще трябва да се анализира разрухата и причините за нея. Карат си я от ден за ден. От заплата до заплата, от придобивка до придобивка, от далавера до далавера, искрено и лично. Не го ли разбрахте вече?
76
0
 
9
 
! Отговори
нема ме разбереш преди 7 години
До до 109Нищо не си схванал, с извинение. Да местиш фокуса от общия проблем, върху някой конкретен човечец, непознат за теб при това, си е тр.олски трик. Създал съм предостатъчно приходи за държавата. Проблема е, че същата прави всичко възможно да унищожи такива като мен и да сложи целия бизнес в ръцете на малцината, които нищо не носят за общото благо, а само крадат. Те ти малка пица. Само 6% от дохода се генерира извън схемата - власт-точене на бюджет. Това говорили ти нещо?
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко са, давай още,
74
11
 
4
 
! Отговори
до 117 Висшистката преди 7 години
Защо не пробваш първо в София преди да тръгнеш на гурбет? Не казвам, че е хубав град за живеене, но със сигурност има повече перспектива от селото.
73
1
 
46
 
! Отговори
Висшистка на село преди 7 години
До хехеС дипломата ми от СУ веднага мога да започна работа в Германия при моя състудентка. Но и като чистачка да работя не ме плаши. Сега заплатата ми след удръжките за осигуровки и данък е 450 лв. С тази заплата трябва да осигуря храна и отопление на детето си. А детето ми не е животно, освен храна има и други нужди. В малките населени места заради мизерията, повечето хора са оскотели. Културните развлечение са турските и индийските сериали. Не искам такова бъдеще за детето.
72
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз се чудя след като всички мрънкат и виждат последствията от управлението на *** как никой не излиза на площада с подръчни материали да изкаже любовта си към тях
71
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Спокойно. Казват че след 60 години с този темп на развитие ще стигнем западна Европа...Ама мен не ми се чака толкова. Май е по-добре да бием шута на Европа. Преди си живяхме по-добре и не бяхме изчезваща нация.