Комунизмът – в матурите за седмокласниците

Предвидени са екскурзии, посещения на музеи и архиви
293
Комунизмът – в матурите за седмокласниците
Снимка: Wikipedia

Комунизмът ще бъде включен във въпросите от матурата на седмокласниците. Това ще стане с новите учебни програми, разработвани от просветното министерство за малчуганите, които през 2018/2019 година ще бъдат в седми клас.

Според плановете комунизмът ще влезе в учебниците по история и цивилизация в програмата за 7 клас, част от темите ще бъдат засегнати и в 9, а в 10 клас пък всички часове по предмета ще са посветени изцяло на българската история.

Още по темата

Това предвиждат работни варианти на учебниците, които предстои да бъдат обсъдени в началото на 2017, 2018 и 2019 г., защото смяната на учебниците ще става поетапно.

По новата учебна програма десетокласниците ще учат за пръв път през учебната 2019/2020 година.

Отделно са предвидени екскурзии с учебна цел, посещение на музеи и архиви, разработване на проекти, провеждане на анкети в семейството и сред близките за събитията и процесите от близкото минало.

Това отговаря просветният министър Меглена Кунева на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше основен инициатор на подписката с настояване - в училище да се учат и тоталитарните режими.

Според Кунева чувствителността в обществото по въпроса е много голяма и това трябва да се отчете.

В същото време тя е категорична, че колкото и да му се иска на Андреев, няма как комунизмът да влезе в учебните програми още през следващата година, защото вече учебниците са готови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50к рубли са 1340 лева.....
14
9
 
13
 
! Отговори
кука преди 7 години
Комунизмът трябва да се изучава по криминология ! Комунистите са най-зловещата ОПГ /организирана престъпна група/ в човешката история. Избили милиони и съсипали съдбите на милиарди хора по света !
13
2
 
8
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
Простотии,тъпотии!?....Пълнят главите на децата с глупости....Знаеме ги кои са инициаторите!
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да почнем да ги казваме нещата. Заемите, пълната липса на национален суверенитет. ОК, падна комунизма, защо всичко се срина. Защото бяхме свикнали все да ни управляват отвън. Казаха приватизация, веднага приватизация и краш. Не ви е виновен евроатлантизма, това си беше руско робство, дебелия селянин Живков беше само за украса.
11
4
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Въобще не може да се прави сравнение с това как живееха хората тогава и как живеят сега. Не ми обяснявайте за мизерията от 90те, защото това беше планирано и приложено с цел да ограбят народа, след което да изкупят на безценица всички апетитни предприятия в тая страна. Сега България живее от заеми и подаяния от ЕС, на дъното - пепеляшката на Европа :(
10
0
 
3
 
! Отговори
hhh преди 7 години
До Анонименkukuriguuuu
9
9
 
7
 
! Отговори
1234 преди 7 години
До анонимен 6Забравяш и за минималната заплата от 200 евро ...За унищоженото производство, унищожената армия,ГМО ***,безработицата, за тотално сринатата здравна система ,за хилядите джамии,убииства по пътищата,разбита пътна мрежа,автомобилна морга на Европа,и дори и боклукчииския казан на Италия както и хомота и лиз близ !
8
7
 
8
 
! Отговори
БСП вс БКП при бай Т преди 7 години
БСПМутри, безработица, никакви осигурвки, лечение и образование само ако имаш пари.БКП при бай Тоше100% безплатно образование и лечение, пенсия и работа за всички, престъпност много нискаСега знам че някои другари ще кажат че при ГЕРБ е още по-зле, но аз тях не ги споменвам защото не се казват Социалистическа партия ,нали? и при тях това е нормално,но за БСП не мога да го приема, затова никога повече БСП. Ако дойдат честни хора и възстановят БКП ще подкрепя тях,но олигарсите от БСП никога!
7
3
 
4
 
! Отговори
LaSombra преди 7 години
Какви малчугани бе?! Аз на 14 години карах кола без придружител. Възрастните винаги подценяват по-малките!
6
1
 
6
 
! Отговори
Да не се учат ... преди 7 години
"подписката с настояване - в училище да се учат и тоталитарните режими."Т.е. "да не се учат и ....", защото проблемът на нашето училище не е, че не се учи нещо, а че не се учи изобщо, или се учи не както трябва което и да е...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бавно, но сигурно този призив се реализира!
4
14
 
28
 
! Отговори
Генади преди 7 години
Престъпленията на комунизма трябва да се учат в училище, както и престъпленията на фашизма.В лагерите на смъртта по времето на комунистическия режим, са избити повече хора, отколкото по времето на фашизмаНека заведат учениците в Белене и Скравена да видят масовите гробове на жертвите на комунизма
3
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А обучението ще включва ли спиране на тока през два часа, редене на двучасова опашка пред училищната лафка за вафла (дават само по една, ако искаш втора - още веднъж на опашката) и учене наизуст на цитати от Ленин?
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да учат и за демократите, които ограбиха Бълария. Комунисти или демократи, все тая. Мястото им е в затвора.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Табелата е многи яка!