Цивилизован и академичен протест: БАН пак излиза на улицата

Средно професорите в Академията взимат... 922 лева
3 ное 2016 11:00,
84
Цивилизован и академичен протест: БАН пак излиза на улицата
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Според официалните сведения средната брутна заплата на един професор от БАН е 922 лева, на доцент - 776 лева, а възнаграждението на един главен асистент възлиза на 598 лева. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев.

Още по темата

Заедно с Камен Колев от Българската стопанска камара, двамата коментираха провелия се преди дни протест на учените от Академията.

"Изчисленията сочат, че средната заплата в БАН е с 200 лева по-малко за средната за страната", посочи Тодев.

"Планира се на 16 ноеври нов протест на Академията, който ще бъде цивилизован и академичен. Ние ще искаме да обединим обществото. Дано не се случи като в известното стихотворение на ЮНЕСКО, в което красивите и силни думи падат и умират в ушите на глухите", добави професорът.

Той изрази несъгласие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че пари ще се отпускат за проекти, а не за структури.

Тодев даде пример с Франция, където учените от аналогичния със структурата на БАН научен център, получават високи възнаграждения, а проектите са допълнителна възможност за изява и доход.

А според Камен Колев учените в България имат не малки шансове за реализация, благодарение на научните програми и фондове.

"Тези, които успеят да се прикачат към тези програми, успеят успешно да кандидатстват, те могат да получават доста по-добри възнаграждения. Необходими са фокусиране и активност", подчерта той.

"Годишно около 300 млн. заделя бизнеса за научни изследвания, но ако говорим за бюджета за следващата година, включително и за парите за наука, хронична слабост е това, че липсват цели какво целим с разпределянето на образно казано тази банциа от 37 млрд. за сигурност, здравеопазване и научни изследвания. Не само, че липсват тези цели, но липса и механизъм, по който обществото да следи дали се постигат", коментира още Колев.

Целият разговор гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още повече, че всеки проект има горна граница на парите, които можеш да вземеш като заплата. Защото според европейските правила, заплатата на учените не се плаща от тези проекти, а от институтите. От проектите се купува техника, консумативи и се плащат командировки. Това са правилата! Защо коментирате като си нямате идея как стоят нещата? Никъде по света основната заплата на учения не идва от "бизнеса" освен ако не е назначен в R&D департамент на съответната корпорация. В БГ няма корпортации!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И във всички страни е така - учените са наети на основен трудов договор в институт/университет и получават основната си НОРМАЛНА заплата от там. А парите по проекти се използват за допълнителна заплата и назначаване на млади хора, които да работят и да привлекат още пари. От което института има интерес, защото взима процент от договора. В БГ половината договори от ФНИ са предварително разпределени за участници на управляващите, а останалите получават НЕДОСТАТЪЧНО финансиране.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четири въпроса - четири кратки и ясни отоговора по темата "Наука" и колко страшно е когато неук политик се опитва да разсъждава, а при това борави с парите на цялата държава, в интервю за оствката на министър Горанов. transmedia.bg/2016/11/02/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE/
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да попитам последният коментиращ, кои са тези страни, в които учените търсят сами финансиране за проектите си? И дали това го знаете от първа ръка, или сте го гледали по филмите? Защото има известна разлика между филма Контакт, и начинът по който НАСА си осигурява финансиране. Защото финансирането на НАСА е държавно. Какво успя да си заработи от бизнеса е съвсем друга история. Но основните проекти се финансират от държавни пари. А проектите се правят, за обявени конкурси, не за да просиш.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е сам в БАН. Той е глобаленУчители Преподаватели в държавни университетии БАН получават мизерно заплащане.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тук са дадени примери с Професори но на тях не им е толкова тежко. Обаче един експерт взима под минимална заплата. Един експерт с 10 години стаж взима малко над 500 лева в Бан, а такъв който е току що-назначен - 430 лева. Един главен уредник взима към 480 лева.А всяка седмица представя нова изложба, включително такаав каквато да гледат чужденци. жалка история!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не са малок учениет които продължавата да Работят ВКЪЩИ - пишат статии, студии, имат личен архив от снимки на собствения си компютър - това е работа, която трудно може да се върши в института - ще те "вържат4 в едан стая, ще постоиш дав часа ще свършиш определена работа и после трябав да чакаш друг отдел да си свърши работата, за да може ТИ да работиш а тоав може да отнече половин час. В този смисъл В бАн се работи доста, но времето е гъвкаво, хората не стоят закотвени в кабинети .
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБсолютно грешна теза, е че хораат в БАН си "клатят краката" това може да говори саом някой който не разбиар какво се прави. В БАН работят хора, които имат нужда от гъвкаво работон време, защото вършат голяма част от работата си ИЗВЪН института - ходене по архиви и библитотеки, търсене на човек който да лобира за проекта ти, командировки, теренни проучвания, изследвания, интервюта...затоав в Бан има един ден в който се отчиташ какво си свършил за седмицата. В парламента пък има Парлам. контрол
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2009 Дянков проведе реформа в БАН. Оряза бюджета, съкрати БАН от 6000 на 3000 души и....заплатите не се увеличиха. през 1992 реформи имаше отнонво - БАН бе съкратен от 12 000 на 6000 души - и заплатите не се увеличиха. сега пак се призовава за "реформи". Стига вече! Първо Увеличеет заплатите - посел "реформите". видяхме вашите реформи. След всяка реформа стаав по-зле.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАУКА НЕ МОЖЕ ДА ИМА БЕЗ ПАРИ!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно, че структурите които правят наука нямат проблем с парите. Проблемът със заплащането на младите учени е общ за всички институти. Както писах - един млад учен може да работи макс. по 1-2 проекта (ако всичко е честно и почтенно). С 1-2 проекта, общо с по 10 човека на хранилката, всеки от които искат лаптоп и поне 1-2 конференции на година, неща които институтите НЕ осигуряват (защото нямат пари), отделно пари за консумативи като тонери и хартия и флашки и хардове - парите не стигат!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защитниците на БАН продължават да смесват две неща.Никой не е против науката! Никой не е против фундаменталната наука и всички сме съгласни, че тя трябва да се финансира добре.Спорът не е за науката, а за БАН. Проблемът е, че много структури в БАН не правят наука! Всъщност, не правят нищо. Седят и искат по-високи заплати.А структурите, които правят наука (има и доста такива), те я правят чрез проекти и нямат проблеми с парите. Най-вероятно, те и не са на протеста.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кога ще разберете - има разлика между приложна и фундаментална наука. Преди някой да изобрети gps-а, някой е открил, че светлината се движи с крайна скорост и спазва теорията на относителността. Преди някой да изработи чип, някой друг е открил полупроводниците. Фундаменталната наука, такава каквато развиваме в БГ, защото другата е твърде скъпа, не изобретява неща, тя изследва законите на природата. Даже и не откриваме неща, а само доразработваме, защото за да откриеш нещо трябат ПАРИ!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да, и за много взискателните коментиращи тук, защо не вземете първо да се поинтересувате за какво се дават пари в любимия ви САЩ, как са дават, колко големи са грантовете, колко самите университети плащат на професорите, дори и да нямат 1 преподавателски часДори в Германия има чисто изследователски позиции - взима се известен професор, дават му се условия за поне 1-2 млади учени и достойна заплата, и после той чрез проекти изкарва пари за още 10 постдоци и докторанти.Кога ще се случи това в БГ
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде, ама никъде по света, човек с докторска степен не може да взима минималната работна заплата за страната. А това е заплатата на асистент и гл. асистент в БАН. Тия 590лв са СЪС включени докторски добавки, които са 120лв. Чистата брутна заплата е 470лв! Кой ще работи за толкова пари? А младите учени не участват в допълнителни комисии, експертни съвети и проекти. Защото все още нямат достатъчно авторитет и титпли. Как да оцеляват младите учени питам?
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това, искам да попитам специално мин. Горанов, в колко проекта според него може да участва един млад учен? Защото младите учени са тези които работят в проектите, поне така е по света и до голяма степен и у нас. Аз мога да отговоря - човек може да работи максимум по 2 теми и да има успех. И това пак е с напън. И предвид това, че парите от проектите са обикновено за техника и командировки, с колко може да си повиши един млад учен заплата? 100-200лв!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление темите на протеста се смесват и обществото се обърква. Основното искане е (или беше) заплатите на младите учени да се вдигнат на поне 700лв чисти. Защото акдемията има ужасен недостиг на млади учени (хора до 35г) и без да се вдигнат заплатите, като се пенсионират професорите просто никой няма да остане. Сега се говори и за професорските и доцентските заплати. Които вярно е, че са ниски, но с тях може да се преживее, с асистентските - не.
25
1
 
9
 
! Отговори
въпроси,въпроси преди 7 години
Положението на БАН е огледало на положението в държавата. Не може в деиндустриализирана държава, с нищожен плосък данък, с пътно строителство шумно рекламирано като голям успех от министър-председател със съмнителна квалификация, с мизерстващи учители, науката да е добре. И с кой точно бизнес трябва да работят учените ни- с робовладелците от шивашките цехове? с вносителите на стари коли? с мутрите по морето? Каква е българската икономика и има ли я въобще?? Или просто живеем от еврофондове?
24
5
 
7
 
! Отговори
Вики преди 7 години
Гледам по коментарите и лайковете, че вече и шипманзетата имат достъп до нет. Колко сте изпростяли, бе хора? В науката е бъдещето. Учените не са администратори и финансисти.
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези старци феодални, били много кални. Всяка втора клюка превръщат в наука. Вън тунеядците, лешперите и търтеите от БАН. Заплати малки, но доходи големи. Нека си покажан месечните си фишове накрая за колко се разписва. За измислени "допълнителни натоварвания" стигат до колосални суми, които миньорите не могат и да сънуват. Да сте чували за неизплатени или забавени заплати в БАН? Безсрамници, заплатаджии. Де сопа де..