Новият министър в МОН срещу агресията в училище

Може да назначи проверка за починалото дете в Славяново
14
Новият министър в МОН срещу агресията в училище
Предаването на властта в МОН. Снимка: БТА
Ако е необходимо, ще назнача проверка за случая в Славяново, при който почина ученик в Основно училище "Христо Ботев", въпреки че първоначалната ми информация е, че такава проверка вече е направена.
Още по темата
 
Това заяви пред журналисти новоизбраният министър на образованието и науката Красимир Вълчев при приемането на поста от служебния министър проф. Николай Денков.
 
От Окръжната прокуратура в Плевен съобщиха по-рано днес за БТА, че продължава разследването на случая, при който вчера, след сбиване в час между двама осмокласници, е настъпила смъртта на 14-годишно момче.
 
То паднало на чина, след това на земята, а после е настъпила смъртта му. Иззети са записи от камерите в класната стая. Освидетелствано е и момчето, участвало в сбиването.
 
"Ще се запозная с доклада, който предполагам са изготвили колегите", каза министър Вълчев и добави, че трябва да се остави на следствените органи да изяснят причините за смъртта на детето. 
 
"Благодаря на служебния екип на МОН за изготвения план за справяне с агресията, който, разбира се, ще бъде припознат от министерството и ще се ангажираме с изпълнението на мерките, но не само на тези мерки, а и на допълнителни мерки", увери министър Вълчев. Той поднесе съболезнования на родителите и близките на починалия ученик от Славяново.
 
По думите му в управленската програма на правителството е заложен ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период.
 
Това може да стане и като финансист, съзнавам колко е трудно това от гледна точка на бюджета, но този ангажимент ще бъде изпълнен, увери Вълчев, който е дългогодишен главен секретар в Министерството на образованието и науката.
 
Системата на делегираните бюджети трябва да бъде подчинена на постигането на целите на образователната политика - за обхващането на всички деца в училище и за подобряването на образователните резултати, каза министър Вълчев. Той съобщи, че се предвижда за 2018 г. да бъде направена корекция в делегираните бюджети на училищата, като ще трябва да се осигури равен достъп до добри учители. 
 
По думите му общото увеличение на средствата в системата на образованието ще има за цел да мотивира повече млади хора с високи и добри резултати от гимназиалното образование да се включват в педагогическо образование и в педагогическа професия.
 
"Трябва да се направи така, че там, където е по-непривлекателно да се преподава, учителите да получават повече средства, както и в малки и отдалечени населени места от големите градове, но и където има концентрация на деца от уязвими групи. Подобни механизми вече са разработени в голяма степен", каза министър Вълчев и добави, че вероятно ще има и целеви средства за подобряване на образователните резултати, но това изисква повече време и няма да може от 2018 г. да бъде добавено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: МОНКрасимир Вълчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази криворазбрана демокрация доведе до такава агресия.Учителите нямат никакви права не могат да ги пипнат с пръст учениците ,те си правят каквото искат .Както са потърпевши учителите така и учениците от тези прищевки на МОН. То било проверки то бумащина .Децата са натоварвани по 7-8 часа на ден с различни предмети -нормално е да им писни и да излизат извън контрол ,но вина имаме и родителите .Ние не можем да се справим с едно дете ,а представете си учителите с 25-30 деца на едно място .
9
2
 
1
 
! Отговори
6 преди 6 години
Koran vseki den po 5 pati. i stavat s nai-visoki zaplati v eu...
8
2
 
3
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
А, университетите г-н Министър??? Тях кучета ги яли. Асистент - 520лв заплата, ха накарай го да работи и да пише дисертация.
7
2
 
9
 
! Отговори
тя преди 6 години
Докога директорите" ще колят и бесят!?" Ако си приятел с директора- добре си и ще получиш най- добрия клас , ако ли не -най- лошия ,пълен само с роми!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училището вече е опасно за вашите деца!!! Бият,тормозят...съсипват ги! Е, директори и чиновници са добре, крадат на воля,няма проблем. Щом дават на по горния от РИО, той на по горния и така до Банкя! А образование, има в чужбина и в частните училища...другото е ала бала, прах в очите! Лошото е че започнаха да умират деца, и ще става все по зле. Предсоят и пенсионирания, а млади няма. Няма и да има.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тариката Даниел Вълчев търсете... не го забравяйте!!! Тойййй, точно той въведе тези прословути делегирани инструменти и даде власт безгранична на директорите! Образованието е пари...за тях,за него и за банкянския недоучил БХ! Учители,деца...на бунището
4
1
 
13
 
! Отговори
55 преди 6 години
И този е от люпилнята на чиновниците от МОН.Защо като главен секретар не си оправил нещата досега?Значи по-високи заплати само при пълен мандат,който няма да се състои и такива на ромските учители,които с нищо няма да допринесат за промяната там,защото там проблема е етнотрадиционен.За тях основното образование е висше,следва сватба с бременна булка,няколко деца,социални помощи...Там трябва да се удари в корена-нито лев държавна пара и работа в државна и частна фирма,ако не ходи на училище!Точка
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В училищата ежедневно има проверки. Колкото по-компютъризирани, толкова повече бумащина. Информации, доклади, обяснения, анализи, графици, тестове, отделно проекти и презентации. Къде да се помести човешката душичка?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е необходимо, ще назнача проверка за случая в СлавяновоАми не, не е необходимо защо да назначаваш проверки какво те интересува тебе тоя случай как смяташ дали е необходимо с екип от 60 експерти дали ще схванеш какво е необхoдимо .***
1
1
 
22
 
! Отговори
Файда... преди 6 години
от него...Поредният лицемерен гнусар, чиито деца учат в частно училище с богоизбраните други от кастата! Или просто ги е пратил в чужбина - най-разумното нещо!!!!! Всеки ден се унищожават деца - и не се прави нищо по въпроса!!!!!!!!!!!!!