Такева: Родители, не вярвайте на всичко, което казват децата!

С видеонаблюдение нещата не се оправят, настоява тя
12 май 2017 21:48, Анисия Иванова
35
Такева: Родители, не вярвайте на всичко, което казват децата!
Архив: Булфото

Родителите тръгват в грешната посока смята председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод искането за видеонаблюдение във всички училища, детски градини и ясли.

Вчера пред Столичната община се събраха десетки родители, които протестираха срещу насилието в учебните заведения. Те се обединиха под 11 конкретни искания, сред които да се намалят бройките на децата в групите и класовете, да има видеонаблюдение в стаите, да се правят ежегодни и инцидентни тестове за психологическата годност на педагозите и медицинските сестри.

"С видеонаблюдение нещата не се оправят. Това са нравствени норми и правила, които трябва по друг начин да се работи за тях, а не с видеонаблюдение или с не знам още какви апаратчета, които родителите слагат в якичките и джобчетата на децата си", каза Такева в интервю пред "Фокус".

Още по темата

"Ако ние започнем да разказваме това, което децата разказват за своите семейства в училище, особено в детската градина и началния етап, знаете ли какво ще се случи?", попита Такева и цитира надпис на вратата на детска градина, който гласи: "Уважаеми родители, не вярвайте на всичко, което казват децата ви за случилото се в детската градина, а пък ние няма да вярваме на това, което те разказват за това какво се случва във вашите семейства".

Според нея процесът е двустранен и нещата трябва да бъдат сложени на друга основа – така, както е във всички нормални страни.

"Първо, доверието, уважението и второ, възпитанието, което е изключително важно в семейството. Не можеш да казваш на едно дете в семейството като те ударят, удари и ти, или "остави ги тези там в детската градина, ти мен ще ме слушаш", а в същото време да се иска едно добро отношение и обратни положителни реакции от който и да е, независимо къде се намира детето или възрастният човек", посочи тя.

Според нея, ако се докажат някои безспорни неща, свързани с насилието над дете от страна на педагог, си има правилник за вътрешния ред в училището и детската градина и този правилник трябва да се спазва.

"Включително си има и Кодекс на труда, така че това са неща, които се уреждат чрез нормативни документи и мисля, че това е правилният път. Имайте предвид, че училището не е укротител на деца и родители, които имат необосновани претенции. Затова образователните системи в света са решили въпроса по друг начин. Ако родителят не изпълнява задълженията си към учебното заведение, съответно той е помолен да премести детето си на друго място, където ще изпълнява своите родителски ангажименти. Смятам, че и при нас трябва да се наложи това", коментира още Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие бихте ли работили под постоянно видеонаблюдение? Опитайте! А после като изтече някой запис на детето ви как пикае пак ли ще сте доволни? А когато вашето дете набие другарчето и го изключат от училище пак ще сте доволни нали? Възпитавайте си децата, и тогава учителите ще имат нерви да ги издържат.
8
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно - родителите искат "ежегодни и инцидентни тестове за психологическата годност на педагозите и медицинските сестри." Т.е. - на персонала?! А на малките невъзпитани, лигaви зверчета защо не се правят тестове за психическото им състояние? Чува ли се, какви приказки донасят те от дома си, как се държат помежду си и с учителите? Та те са необуздаеми, нагли, родителите им дори ги учат на това. Тестове и за родители да има!! А от псувните на "госпожици"-ученички и каруцар ще се изчерви!
7
6
 
17
 
! Отговори
такев преди 6 години
Тая баба за да я изберат не знам за кой път вече е готова да хвърли вината на децата.Долна твар.
6
5
 
21
 
! Отговори
Май, май е преди 6 години
Янке, време ти е за пенсия! Ти си от миналия век и похватите и методите ти са за музея. Нужен е контрол(какво ще криете от камерите ако всичко е изрядно?), МОРАЛ и уважение, но как да уважаваш човек, който сам не се уважава? Учението и педагогиката ни днес са по - зле и от килийните ни училища от по миналия век, когато са се възпитавали и ограмотявали тотално неграмотни деца.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народ от Андрешковци от най-големия до най-малкия.
4
15
 
19
 
! Отговори
boy.de преди 6 години
Тази дърта кошница какво замазва пак? Не е допустимо вербално и физическо насилие от служебен персонал в градини и училища.Какво си приказваме у дома си е наша лична работа,домът е нашето лично пространство и въобще не е измеримо със служебно обществено място ,каквото са д.градини.Имам чувството ,че с течение на времето служебния персонал придобива непоносимост към децата и към своите служебни задължения,за което получава възнаграждение.
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На калкан съм с детска градина - не е нужно децата да ми казват! Мога да ви пусна запис от лелките - *** до една!!! Не желая да влизам в детайли, нещата са ясни - мат'риало е кофти, всеки работи това, което не му е работа! Малко им били парите, условията били такива, онакива ... Изходът е един - терминал 2!
2
12
 
30
 
! Отговори
Ц преди 6 години
Разбира се,че е права жената !Задачата на училището е да дава знание,задачата на родителите-възпитание !
1
17
 
9
 
! Отговори
КОНСТАТАЦИЯ: преди 6 години
ТАКА Е ---КОГАТО ТИ ЛИПСВАТ ПЪРВИТЕ 7-ГОДИНИ ОТ ДОМАШНОТО ВЪЗПИТАНИЕ !В БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ОТ СОЦ-а-----НАЙ-МНОГО СЕ НАБЛЯГАШЕ НА "УЛИЧНОТО" И "КРЪЧМАРСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ".....!!!ЗАТОВА И ПОКОЛЕНИЕТО НИ Е ТАКОВА!!!!!!