И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!

Синдикат "Образование": Училищата не могат да се справят сами!
10 май 2017 14:30, Боряна Павлова
101
И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!
Снимка: архив Булфото

Синдикат "Образование" алармира, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители.

Според синдиката учителите и директорите са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

От учителския синдикат настояват, че училището не може да се справи само, без да има налице съдействие от страна на родители и съответните органи.

Още по темата

Нарасналата агресия в българското общество, хилядите ежедневни събития, свързани с физическо и вербално насилие са огромният стимулатор за зараждането и благодатна почва за развитието на агресията в нашите деца.

От синдикатът заявиха, че се готви и учителски протест, породен от безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище.

България оказва се е и в челната класация на PISA по показател "удряни и бити ученици" – 9% и "ученици-жертви на подигравки" – 15%.

"Това е, защото системата е беззащитна към жертвите на агресия, а работи за превенция на ученика-насилник, който е с остри дефицити на семейното възпитание. По този начин потърпевшите ученици се превръщат в заложници на лошото семейно възпитание на други ученици, а учителите са в ролята на "говорещи статисти", настояват синдикалистите.

Те подкрепят искането на родителите за намаляване на броя на учениците в група и в паралелка, което според тях ще повиши качеството на социализацията и възпитанието в образователните институции. За да има качествено предучилищно образование, максимумът от деца в група трябва да бъде 16.

Важна предпоставка за нарастващата агресия в образователните институции са делегираните бюджети, посочват от синдиката. С тяхното въвеждане българското училище престана да бъде възпитаващият фактор и формиращ център на истински духовни ценности.

"Българските учебни заведения се впуснаха в люта битка за деца и ученици, за да не бъдат закрити или да не останат без трудови възнаграждения. Делегираният бюджет открадна останалия авторитет и традиции на българското училище през вековете, и закри стотици училища и детски градини. Част от родителите вече се вживяват в ролята на стратези, управленци и контрольори на системата на образованието", посочват от синдиката.

Синдикат "Образование" заявява, че няма да допусне вменяване на нови психотестове за учителите, предлагани от родителите. Проверката на здравословното състояние на педагогическите специалисти е регламентирана в прилежащите наредби на Министерство на здравеопазването.

Задължителното видеонаблюдение в образователните институции е процес, който вече е започнал, но това не означава безконтролен и свободен достъп на тази информация до цялото общество.

Синдикатът е против използването на специални разузнавателни средства за подслушване и видеонаблюдение срещу учители и директори, без уведомяване на лицата и ще настоява криминализирането на подобни действия, извършвани от родители, включително и когато за това се използват деца и ученици.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
16
 
! Отговори
Млад учител преди 3 години
Аз искам да попитам къде са родителите. Когато кажеш на родителя, че детето му се бие и отговаря на учител отговора е ами то и в къщи прави така. Ами възпитаваите си децата. Никой не е длъжен да ви търпи детето нито учителя нито другите ученици. Трябва за такива ученици да има санкции не става само с говорене , защото точно това може да прави учителя. Санкции трябва да има и за родителя, навсякъде в ЕВРОПА ЗА ТАКОВА ПОВЕДЕНИЕ ОТСТРАНЯВАТ УЧЕНИКА ОТ УЧИЛИШЕ , А РОДИТЕЛЯ Е ДЛЪЖОЕН ДА СИ ГО ГЛЕДА.
87
0
 
19
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
А защо всички тябва да учат? Държиш се неподобаващо, не разбираш, че в училище се УЧИ и се получава образование, което е необходимо за по-нататъшния ти живот- вън от учебното заведение! Иди да работиш или родителите ти да те издържат такъв, какъвто си: неук и ***, без особени перспективи! Откъде накъде моето дете, умно, добро, възпитано, трябва да става жертва на нечии тъпи родители и криворазбраната.толерантност на обществото ни?
86
0
 
17
 
! Отговори
Преподавател преди 3 години
Истината, както винаги, е по средата. Некултурни, агресивни родители възпитават подобни на.себе си деца. Стресирани, изнервени и неуважавани от обществото, учителите се отказват да възпитават вече големи деца и така в затворен кръг.
85
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възпитанието идва от семейството.Учителите не са звероукротители.Младите майки по-добре да не раждат,защото не ги бива за нищо,освен да пушат и цъкат на таблета.Но моля,нека и самите учители да си възпитават децата,защото техните деца са едни от най-невъзпитаните.Лично наблюдение.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КЪДЕ СА ДЕТСКИТЕ ГРУПИ НАБЛИЗО ДО РАБОТАТА НА РОДИТЕЛИТЕ- ТЕНДЕНЦИЯ Е В ЦЕЛИЯ СВЯТ ДЕЦАТА ДА СА ОТДЕЛЕНИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО МАЛКО. ОТВОРЕТЕ КОЕТО И ДА Е ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ В АВСТРИЯ- ОТ 8/*** ЧАСА, НА ВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА Е ТАКА- А ТУК ЗАЩО ОТ 7/19 ЧАСА, КЪДЕ ОСТАВА РОЛЯТА НА СЕМЕЙСТВОТО ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА. ТВЪРДО СТОЯ ЗАД ИДЕЯТА ДЕТЕ ЧИИТО РОДИТЕЛИ НЕ РАБОТЯТ ДА СЕ ОТСТРАНЯВА.
83
1
 
23
 
! Отговори
Боряна Семерджиева преди 3 години
Подкрепям изцяло идеята за протест срещу несправедливото и незаслужено, прекалено претенциозно отношение към учителите.
82
1
 
24
 
! Отговори
Боряна Семерджиева преди 3 години
До Родител

Преди всичко възпитавайте децата си, образованието оставете на нас, учителите. Не ги правете в собствените им очи "център на вселената", а ги накарайте да възприемат останалите като равни със себе си. Агресията идва от сблъскването на "вселените"- никоя не иска да е по-малко важна. Ние, учителите, не сме престъпници - да ни снимате, да ни заплашвате и постоянно да ни търсите вината. Огледайте първо себе си, семейството си и собствените си деца! Съжалявам, но истината е тази!
81
1
 
29
 
! Отговори
Боряна Семерджиева преди 3 години
Крайно време е родителите да си дойдат на мястото. Децата са предимно техни продукти на възпитание. Ние продължаваме само процеса, ако изобщо е започнал и е в правилна посока. Стига са търсили виновни само сред нас в училище.
80
0
 
30
 
! Отговори
ТТТ преди 3 години
До Родител Ами защо не вземете сами да си ги обучавате и възпитавате, тези ваши невинни и винаги прави дечица, които не се съобразяват с никакви правила???? Направете така, че да се закрият всички училища и детски градини и се оправяйте сами!
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е наркотиците да излязат от училище.
78
40
 
2
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Значи да обобщим. Учителите не са виновни. Вина носят родителите и обществото. Не желаят свободен достъп до информацията от камерите. Искат криминализиране на тайното заснемане на техните действия. Оплакват се, че родителите не ги подкрепят. Даже иронизират проактивните действия на родителите. Е, докато я карате така, дами и господа учители, проблемите няма да бъдат решени. Това само означава, че родителите ще бъдат още по-активни в образованието на децата си. И това е за по-добро.
77
7
 
10
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
До Учителките днес Не знам колко, какви и дали пият хапчета учителите, но ти, приятелю, явно днес се попуснал да изпиеш своите! Иди си глътни, та да ти просветне!
76
0
 
37
 
! Отговори
даскал преди 3 години
До иван Това и сега го има. И когато дежурният в коридора учител си позволи да направи забележка на нарушаващ реда и нормите за поведение ученик, същият този учител получава псувня в лицета или среден пръст зад гърба...А това чаветата не го учат в училище, вЕрвайте ми!
75
0
 
11
 
! Отговори
Даскал преди 3 години
До е кви сте За теб май не е важно "кви" сме, щото ти си явно мнооого ***.Прочети първо закона, пък после давай акъл за налагане на наказания и изключване - това просто няма как да стане, понеже е н е з а к о н н о!
74
6
 
5
 
! Отговори
Os Manchov преди 3 години
turskiat sultan predi 100 godini napravo se otarval ot tesi bulgarski divi varvari...zatui sega tam imat horata ikonomichesko silno razvitie i silna darjava....
73
3
 
17
 
! Отговори
до мнение преди 3 години
Да, а камерите в магазините сигурно са обида за продавачите...
Наличието на камери в училищата ще възпре много ке леши да проявяват вербална и физическа агресия срещу съученици и учители. Да не говорим за случаите, в които възрастни и уважавани педагози бяха набедени в сексуално посегателство от ученички, получили слаби оценки. Това нямаше да стане, ако имаше камери.
При тази нездрава атмосфера в училищата, при толкова насилие там, камерите са наложителни.
72
0
 
63
 
! Отговори
Лилия преди 3 години
Така... Учителят НЯМА ПРАВО да... Всички знаем на какво няма право учителят. Аз имам следния въпрос: Какви са правата на учителите? Нещо не мога да измисля продължение на изречението: Учителят ИМА ПРАВО да... Някой, нещо?
71
33
 
2
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Само да попитам тези от синдиката ако се криминализира записа как според тях ще се гарантира че няма да се случва това на което сме свидетели в последните няколко месеца. Първо да помислим за живота и здравето на нашите деца, и след това за правата на работещите в системата, просто те работят там а децата трябва да ходят
70
3
 
29
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Слагане на камери е обида за учителите.Камери да има в затворите , а не в училища и детски градини.Камери по улиците , в предприятия и държавни учреждения, камери в жилищните блокове...Какво правим.Всички българи ли сме престъпници? Къде отива демокрацията? Не ни управлява военна хунта.
69
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безспорно не са възпитатели учителите, но какво друго са изобщо към днешна дата? Аз съм набор 84 и още по мое време учителките бяха едни отегчени лелки, които кретаха до пенсия. Две госпожи имах с истинско призвание да обучават деца- едната беше по литература, другата по френски. Това от 9-10 педмета какъв процент на ефективност е?