На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.

Работни заплати, перспективи... анализ на Синдикат "Образование"
29 май 2017 16:00, Анисия Иванова
98
На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.
Снимка: Булфото

По статистика на Синдикат "Образование" младите до 25 г. биха станали учители при работна заплата от 1500 лева. Привличане на млади учители, които сега са под 5%, може да се случи с добра мотивировка и работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване.

Привлечените млади хора трябва да имат перспективи за тяхното хоризонтално и вертикално кариерно израстване. Сега хоризонталното кариерно израстване е много мудно, а вертикалното – недостъпно поради липса на мандатност на директорската длъжност, пише в анализ на синдиката, изпратен до медиите

От синдиката искат финансова подкрепа и стимули за учители, работещи с деца със специални образователни потребности, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца.

Необходима е специална финансова подкрепа за учителите с допълнителни финансови стимули и намаляване на броя на учениците от ромски произход в група и клас за успешна интеграция. Необходим е специален финансов стандарт, по-висок в пъти за работа с надарени и талантливи деца.

Много е важно въвеждането на мандатност на директорската длъжност. Едновременно с мандатността е необходимо да се въведат изисквания към директорската длъжност, като ценз в управление на образованието, управленчески опит в години повече от изискуемите за кариерната длъжност "Старши учител".

Осигуряване на високо ниво на автономност, отговорност, доверие и грижа за учителите по време на професионалния им път и след приключване на тяхната активна кариера.

Срочно е необходимо да се въведат паралелно няколко дейности за компенсация и съхранение на учителите при увеличаване на пенсионната им възраст. Учителите трябва да могат да ползват година за квалификация, при изработени четири години, като тази година им се заплаща като платен отпуск.

Нормативът на учителя трябва да се намалява като тежест и брой часове след 50-годишна възраст, като се редуцира с един час по-малко седмично за всяка следваща година, като това да не се отразява на работната заплата.

Пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70% от работната заплата, при сегашни малко над 40%. При натоварване над седмичната или годишна норма, надвзетите лекторски часове да влияят за по-ранно пенсиониране.

Да се вмени задължение на директорите чрез гарантиране и на необходимия финансов ресурс да назначат психолог и педагогически съветник във всяко училище, където е необходимо и повече от един. Броят на ресурсните учители и помощниците на учителите да зависи от нуждите на училището, а не от делегирания бюджет.

Финансиране на безплатни занимални и занимания по интереси, което трябва да бъде преход към европейска целодневна организация на учебно-възпитателния процес. Задължително преминаване в едносменен режим на организация до края на мандата, императив, заложен в ЗПУО. 

Обещаното увеличение на учителските заплати в Република България е в унисон с действията на други европейски страни - в Румъния се прави 200% увеличение на работната заплата, в Полша се обсъжда 20% увеличение на заплатата на учителите от 1200 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
ХАХА! преди 6 години
До УЧЕНИКМа ти си МИНЙОР, бе!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудна работа, преди известно време имаше една статия как не могат да си намерят пастири за по 1500 лв., а за учители са готови, където е много по-изтощаващо.
61
9
 
6
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Всички учители на психотест и интервю с психиатри на всеки 2години .
60
0
 
4
 
! Отговори
младен преди 6 години
Помаците много обичат да дават рушвети.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълг над 100% от БВП кога? Очаквайте скоро и във вашата страна!
58
3
 
16
 
! Отговори
един там преди 6 години
То в провинцията, каквато е безработица, даже се дават подкупи за да бъдат назначени някои за учители! Особено сега пък, като им вдигнаха заплатите! Пък това, че няма пренсионери, дето да искат да учителстват, изобщо не е вярно! отидете в по малките градчета, да видите- пенсионерки има на работа, а непенсионирани учители стоят без работа! както навсякъде обаче, в България и там си действа шуро-бажинащината!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнес търсещ 7бр .Какъв продукт те гони, бе? Това са хора, запиши си го! Точно защото се опитвате да превънете децата в ПРОДУКТ затова става така.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вместо да бяха давали 2 млрд. за касиране, да ги бяха дали за учители!
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УЧЕНИКТук отпуските нямат никакво значение. Депутатите имат 3 пъти по-големи отпуски, ама вземат по 5-6 хиляди и нагоре. Стига с това елементарно мислене дошло от комунизма, когато труда се оценяваше само от това колко дълго работиш и колко тежка физически ти е работата.
54
0
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Хахахахахаха, с кой заем ще направят заплата на учителите над 1000 лв, с този който ще изтеглят след председателството ли?
53
12
 
3
 
! Отговори
Бизнес търсещ 7бр . преди 6 години
Гласувайте с закон и всичко над 39 годишна възраст в образованието МЕТЛА Това са освидетелствувани невменяеми и абсолютно откъснати от реалността калинки Нямат грам реални способности да материализират способен,грамотен и нужен за икономиката на държавата продукт понеже самите те са без нужният образователен ценз и опит. Вкарайте реални бизнес-специалисти в училищата на полудневен работен ден Бизнеса ще може да избира и обучава сам кадри.Архаичните старци на борса там са по 4000лв заплатите
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами Борисов нали това обеща двойни заплати. До 3-4 години ще трябва да са толкова, само че за дъртите пред пенсия. А трябва да има специална програма за причличане на млади качествени учители с големи заплати, защото те ще променят нещата.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До и 400лв са им многоИ на теб също, като ти гледам правописа, но сигурно ще обвиниш за грешките си "някоя лелка", която се е опитала да те научи да пишеш.
50
0
 
6
 
! Отговори
hy преди 6 години
Жалка работа, но така е в колониите - робите са си роби!
49
3
 
10
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
ГЛУПОСТИ !! Завърших история и исках да стана преподавател, но нямах нужните връзки и директора ми каза , че мястото е заето. На мое място са назначили турчин ( които дори не знае български) , да преподава история... Много здраве на всички дори и 2000 лв да направят заплатата и да додат да ми се молят няма да ида
48
20
 
6
 
! Отговори
УЧЕНИК преди 6 години
ПОБЪРКАХА ЛИ СЕ 1500 ЛВ. ТРИ МЕСЕЦА ОТПУСКА,ЕКСКУРЗИ КОИТО УЧЕНИЦИТЕ ИМ ПЛАЩАТ,НА НИЩО НЕ ГИ УЧАТ,САМО ГИ ПРИВИКВАТ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ.МИНЙОРИТЕ НЕ ВЗИМАТ ТОЛКОВА.ПОВЕЧЕ ОТ 600-700 ЛВ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ
47
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е така. За София може би да но не и за провинцията. Учителите покрай делегираните бюджети получават добри за прованса заплати-над 600-700 лв.Отделно огромните отпуски социални придобивки и все пак уважение Доста завършили някакво висше момичета предпочитат да са учителки пред това да са продавачки(сервитаьорка в Сливен не взима 1000 лв) а и не всички искат. Но няма как да се доберат до професията защото учители за пенсия не искат да напускат и се принуждават да са ресурсни учители и прочие
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете тези числа, те са относителни. Има пазарен подход не само за стоки и услуги, а и за работната сила. Какво правите ако ви трябва качествен ИТ специалист - развързвате кесията. Така че, ако осъзнаем, макар и с огромно закъснение, че без образование няма да ни има, ще се сетим, че най-добрите трябва да стават учители, а не както е сега. А това може да стане, когато 5-6 човека чакат на интервю за едно място. Но заплатата трябва има ролята на мотиватор, а не компромис за некадърни.
45
2
 
3
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Предложенията са интересни и определено биха направили учителската професия интересна. Няма как да се приемат тези предложения обаче. Година платен отпуск за всеки 4 години си е доста, пък било то и за специализация. Не мисля че има друга такава професия (дори лекарската!). Отделно при този недостиг на учители, ако се позволи такова нещо ще има още по голяма липса на учители. Иначе заплатите трябва да се пипнат и да нарастват всяка година с добър % за да се стигне нещо приемливо.
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до "42, не, не е по-лесно" Не може да очакваш 2017 година някой да се жертва и да живее на ръба на мизерията само защото е решил, че това му е призвание. Имам предвид, че има много почтени и интелигенти хора, които биха станали учители, но не го правят защото не могат да живеят с тази заплата. Аз съм баща на две деца и съм съгласен част от данъците ми да отиват за инвестиця в качествено образование в България. Друг път няма! Отделен е въпросът да се следи за качеството на кадрите разбира се