На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.

Работни заплати, перспективи... анализ на Синдикат "Образование"
29 май 2017 16:00, Анисия Иванова
98
На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.
Снимка: Булфото

По статистика на Синдикат "Образование" младите до 25 г. биха станали учители при работна заплата от 1500 лева. Привличане на млади учители, които сега са под 5%, може да се случи с добра мотивировка и работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване.

Привлечените млади хора трябва да имат перспективи за тяхното хоризонтално и вертикално кариерно израстване. Сега хоризонталното кариерно израстване е много мудно, а вертикалното – недостъпно поради липса на мандатност на директорската длъжност, пише в анализ на синдиката, изпратен до медиите

От синдиката искат финансова подкрепа и стимули за учители, работещи с деца със специални образователни потребности, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца.

Необходима е специална финансова подкрепа за учителите с допълнителни финансови стимули и намаляване на броя на учениците от ромски произход в група и клас за успешна интеграция. Необходим е специален финансов стандарт, по-висок в пъти за работа с надарени и талантливи деца.

Много е важно въвеждането на мандатност на директорската длъжност. Едновременно с мандатността е необходимо да се въведат изисквания към директорската длъжност, като ценз в управление на образованието, управленчески опит в години повече от изискуемите за кариерната длъжност "Старши учител".

Осигуряване на високо ниво на автономност, отговорност, доверие и грижа за учителите по време на професионалния им път и след приключване на тяхната активна кариера.

Срочно е необходимо да се въведат паралелно няколко дейности за компенсация и съхранение на учителите при увеличаване на пенсионната им възраст. Учителите трябва да могат да ползват година за квалификация, при изработени четири години, като тази година им се заплаща като платен отпуск.

Нормативът на учителя трябва да се намалява като тежест и брой часове след 50-годишна възраст, като се редуцира с един час по-малко седмично за всяка следваща година, като това да не се отразява на работната заплата.

Пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70% от работната заплата, при сегашни малко над 40%. При натоварване над седмичната или годишна норма, надвзетите лекторски часове да влияят за по-ранно пенсиониране.

Да се вмени задължение на директорите чрез гарантиране и на необходимия финансов ресурс да назначат психолог и педагогически съветник във всяко училище, където е необходимо и повече от един. Броят на ресурсните учители и помощниците на учителите да зависи от нуждите на училището, а не от делегирания бюджет.

Финансиране на безплатни занимални и занимания по интереси, което трябва да бъде преход към европейска целодневна организация на учебно-възпитателния процес. Задължително преминаване в едносменен режим на организация до края на мандата, императив, заложен в ЗПУО. 

Обещаното увеличение на учителските заплати в Република България е в унисон с действията на други европейски страни - в Румъния се прави 200% увеличение на работната заплата, в Полша се обсъжда 20% увеличение на заплатата на учителите от 1200 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
22
 
! Отговори
промо преди 6 години
абе айде стига, всеки млад образован човек трябва да стартира от 1000лв заплата, и щеше да е така ако ГЕРБ индексираха заплатите през последните 8 години!
22
2
 
15
 
! Отговори
ист преди 6 години
1500 лева заплата на млад учител. А тези които изкарват заплатата на учителите колко ще им е заплатата. Мечтите и лъжите са безплатни.
21
0
 
2
 
! Отговори
са преди 6 години
така или иначе сме периферна провинциика гето *** и тем подобни за ЕС като ни вкарат еврото и направят единна европейска армия съвсем нищо българско няма да има тука на тази територия и след години някой ще казва ей това ъгълче тук е било едно време държава България, даже няма да съществуват и Българи само някой ще си спомне че пра пра дядому е бил българин и до там, тъжно но ще се случи....
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 % от учителите ще излязат в пенсия до 2019 . интересна статистика а ?
19
3
 
4
 
! Отговори
Uchenik преди 6 години
Хората са инвестиция, а не нещо друго! Докато не инвестирате огромна сума пари във нас учениците, а не във учителите така ще бъде. Hе мoже да не давате нищо пък да искате и работна ръка като завършим, гледайте си работата няма да учим.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8-10 евро на час трябва да стане заплащането в държавата абсолютно навсякде като не искат и ние не я искаме таз държава.
17
0
 
33
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Плащаш с банани, работят ти маймуни. Всички заплати в Бг-то са ниски, затова нискотарифните полети са пълни с млади и интелигентни хора с еднопосочни билети.
16
8
 
4
 
! Отговори
Men преди 6 години
Качествено образование не се прави със заплати. Учителите трябва да са най-добрите в областта. За да се получи това трябва да има повече желаещи да станат учители от свободните места. Когато това се случи, образованието ще започне да се променя и 15-20 години след това ще започнат да се виждат резултатите. Разбира се, с полуграмотен премиер, които назначи "патриоти" продажници само, за да спаси властта си няма как да се случи.
15
0
 
11
 
! Отговори
Uchenik преди 6 години
Ученето не е ли работа? 3ащо да ходим на училище, тази държаВа не предлага нищо, когато завършиш училище, държава-менте Трябва да учим за да идем да работим в друга държава ? Ами най-добре да си поканим политици от ЕС и да си стоим тука пък политиците да станат учители за 600 лв.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1500, ама евра! Но нека да продължават така с подигравателни заплати, и без това вече има яко липса на кадри, до 10 години положението ще е тоталка! Живите ще завиждаме на мъртвите! Не забравяйте, че Балканите са гетото на ЕС!
13
0
 
25
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
що сте толкива наивни и се хващате на таз въдица да се противопоставят хора от разлипни професии,кой колко задлужавсл. Това е заложено, финансов геноцид, а той си води последствията. На полицая новобранец колко е заплатата, на младия лекар да не е 1500. Докато разни Рибовладелци ни обяснявст колко сме неефективни и държавата пък си трае така ще е. За кой ли път го казвам, лично съм го чул от собственик на фабрика за селскостопански инвентар, защо да давам по 1000 като мога 500 .
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Щом с 3 "вишета " ?!?? *** не те е научила на правопис -явно и 650 лв са и много!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще вдигнат заплата на учителите двойно ,ама майка ми излиза в пенсия и тя надали ще е над 200 лв така че пак глад и мизерия.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сте скромни. Хора с 8 клас искат по 2 000 лв,да сервират бира и кебапчета по морето, вие сте готови за 1 500 лв да работите.
9
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето на фона на "продукта" който произвеждат -сегашните заплати на учителите са дори по високи от това което заслужават!!!!!!!!!
8
5
 
17
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
бай и да ти прочете поста най много да ти каже: ми *** да стане чистачка за 700 лв кой я карал да учи? такъв му е манталитета, нали беше казал сейте картофи станете овчари все търсени неща и професии
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То трябва за учителите, за лекарите ... ама младите избягаха, пък тия дето още не са, се канят да избягат. След 20 г. и *** няма да останат.
6
4
 
10
 
! Отговори
сда преди 6 години
абе хубаво заплати 1000 2000 ама даскалите на 50 вече сами си говорят и кудкудякат, че и бой ядат от лапитиите да ги спестяваш няма да ти стигат за лечение в психиятрията
5
0
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Стандарта на живот в България толкова много се вдигна че минималната заплата при сегашните цени трябва да стане 700 лв. Не знам дали в друга европейска държава семейство със средна работна заплата едвам свързват двата края. Не могат да и позволят ипотека и нисък клас автомобил (2-ра ръка).
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майка ми има 3 вишета ,учителка по математика ,и заплата и е 650 лв ,а аз работя в София в една фирма и чистачката на фирмата само да се наведе с лопатката да събере някое найлонче работното и време е като на майка ми до 2 часа и си тръгва и взима 700 лв заплата,простата чистачка която не знае колко е две до две взима повече пари от учителката бай хуйииии дано прочетеш това докато си чешеш уяяя на някой стадион.