Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!

МОН се надява така ромите да спрат да отпадат на по-късен етап
4 авг 2017 08:52, Боряна Павлова
128
Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!
Снимка: архив, Булфото

Предучилищната подготовка да започва задължително на 4 години и да е под формата на безплатна детска градина. Тази идея представи пред "Дарик" зам.-министърът на образованието Петър Николов и поясни, че Министерството на образованието и науката ще инициира промени в Закона за предучилищното и училищното образование за това.

Парите за изпълнението на предложението ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Анализ на министерството показва, че децата, които не преминават предучилищна подготовка, по-често отпадат от училище.

Още по темата

С идеята просветното ведомство се надява да се решат определени социални проблеми, стана ясно от думите на зам.-министър Петър Николов.

"Един от най-тежките проблеми е огромната ножица, която се отваря между образованите и необразованите граждани на страната. Ние не можем да си позволим образователната система да губи постоянно хиляди деца, които отпадат от образованието и които захранват организираната престъпност. Всичко това, което виждаме в цели региони", обясни той.

Заместник-министър Николов е категоричен, че не става въпрос за обучение на 4-годишните, а за развитие на социалните умения на децата под формата на игри.

"Аз мисля, че програмите, които функционират, са добри. Целта не е свалим училището до 4-годишна възраст, целта е да подготвим децата да имат такива умения - езикови, социални, така че моментът, в който влязат в училище, да могат да усвояват материала, който започват да учат", поясни Николов.

Образователното ведомство заема позицията, че предучилищната подготовка на 4-годишните ще  подпомогне ромската интеграция.

"Преди въвеждането на 5-годишната задължителна детска градина, 45% от ромските деца отпадаха в първите няколко години на прогимназията, на началното образование. След това този процент значително намаля. Ако ние не решим този проблем, сме обречени всеки един етнически конфликт да става социален и всеки социален - етнически. А това е много страшно за една страна", обясни още зам.-министърът.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за 5-годишните. Ако идеята на образователното ведомство за децата на 4 години бъде одобрена от парламента,  промяната може да бъде въведена през учебната 2018 -2019 г.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
27
 
! Отговори
БХК преди 1 година
Отварачката му казват на ромчето у лево,познайте защо.
2
1
 
51
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Вижте ги добре тия на снимката !!! Приличат ли ви на човеци???
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма интеграция пада.