Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!

МОН се надява така ромите да спрат да отпадат на по-късен етап
4 авг 2017 08:52, Боряна Павлова
128
Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!
Снимка: архив, Булфото

Предучилищната подготовка да започва задължително на 4 години и да е под формата на безплатна детска градина. Тази идея представи пред "Дарик" зам.-министърът на образованието Петър Николов и поясни, че Министерството на образованието и науката ще инициира промени в Закона за предучилищното и училищното образование за това.

Парите за изпълнението на предложението ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Анализ на министерството показва, че децата, които не преминават предучилищна подготовка, по-често отпадат от училище.

Още по темата

С идеята просветното ведомство се надява да се решат определени социални проблеми, стана ясно от думите на зам.-министър Петър Николов.

"Един от най-тежките проблеми е огромната ножица, която се отваря между образованите и необразованите граждани на страната. Ние не можем да си позволим образователната система да губи постоянно хиляди деца, които отпадат от образованието и които захранват организираната престъпност. Всичко това, което виждаме в цели региони", обясни той.

Заместник-министър Николов е категоричен, че не става въпрос за обучение на 4-годишните, а за развитие на социалните умения на децата под формата на игри.

"Аз мисля, че програмите, които функционират, са добри. Целта не е свалим училището до 4-годишна възраст, целта е да подготвим децата да имат такива умения - езикови, социални, така че моментът, в който влязат в училище, да могат да усвояват материала, който започват да учат", поясни Николов.

Образователното ведомство заема позицията, че предучилищната подготовка на 4-годишните ще  подпомогне ромската интеграция.

"Преди въвеждането на 5-годишната задължителна детска градина, 45% от ромските деца отпадаха в първите няколко години на прогимназията, на началното образование. След това този процент значително намаля. Ако ние не решим този проблем, сме обречени всеки един етнически конфликт да става социален и всеки социален - етнически. А това е много страшно за една страна", обясни още зам.-министърът.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за 5-годишните. Ако идеята на образователното ведомство за децата на 4 години бъде одобрена от парламента,  промяната може да бъде въведена през учебната 2018 -2019 г.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак безплатно!Тия си живеят добре!В Комунизма са!Всичко безплатно..не работят!Само ядене..пиене..денонощни кечеци и размножаване!И всичкофва гърба ва работещия българин!България е труп!
22
0
 
36
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ :

1) СПИРАНЕ НА ВСЯКАКВИ СОЦИАЛНИ ПАРИ ЗА РАЖДАЕМОСТ
( МАЙЧИНСТВА, ДЕТСКИ, ПОМОЩИ )
ЗА ДЕЦА ОТ ЖЕНСКИ ПОЛ КОИТО РАЖДАТ ДЕЦА, БЕЗ ДА СА НАВЪРШИЛИ 18 ГОДИНИ

2) ПРЕМАХВАНЕ УБИЕЦА НА БЯЛАТА РАЖДАЕМОСТ > ПОДОХОДНИЯ ПРАГ ОТ 400 лв. БРУТО

3) ВЪВЕЖДАНЕ НА СПО ( СЕМЕЙНО ПОДХОДНО ОБЛАГАНЕ ) ПО АМЕРИКАНСКИ ОБРАЗЕЦ
21
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак взеха да интергират мазутa и водата. До сега никой не е успял. Опитите продължават. За наша сметка и в полза на няколкостотин алчни властници.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само се чудят как да им сурнат пари под масата на '***' избиратели. За наша сметка.
19
0
 
27
 
! Отговори
НЕ ПРАВЯТ ПРОВЕРКИ преди 1 година
В МНОГО СЕЛА СЪС 100 % ДЕЦА-РОМЕИ, УЧИЛИЩАТА НА ПРАКТИКА НЕ РАБОТЯТ

ТАКИВА НАПРИМЕР СА УЧИЛИЩАТА В СЕЛАТА КЪРНАРЕ И ХРИСТО-ДАНОВО КАРЛОВСКО

НАЗНАЧЕНИ СА "УЧИТЕЛКИ" КОИТО СИ СЕДЯТ В ДОМОВЕТЕ В КАРЛОВО,
НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА, А ДЕЦАТА НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ, ЩОТО "УЧИТЕЛКИТЕ" ГИ НЯМА

"УЧИТЕЛКИТЕ" СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ И СТАЖА ЗА ПЕНСИЯ БЕЗ ДА РАБОТЯТ,
А РОДИТЕЛИТЕ НА РОМЧЕТАТА СИ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ,
ВЪПРЕКИ ЧЕ ДЕЦАТА ИМ НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ

НЯМА КОЙ ДА НАПРАВИ И ЕДНА ПРОВЕРКА ОТ т.н. МОН
18
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да им плащате социал и няма да отпадат.

Мен никой не ме е интегрирал, нито родителите ми са били интегрирани, нито техните родители преди тях.

Тия приказки за интеграция целят да ни втълпят на нас, нормалните хора, някаква отговорност за това, че шандалите не стават за нищо, освен да забременяват сестрите си и да вършат всевъзможни престъпления. И всичко това не само има се позволява, но даже и парички им плащат.

ГРОБ, ДПС, ***, броите ли си дните? Ние броим.
17
1
 
27
 
! Отговори
PD преди 1 година
Няма достатъчно умствен капацитет в държавата, на нужните позиции, за да се предприемат стратегически и тактически стъпки за такъв проект. Реализацията му изисква от 20 до 40 г. минимум. Останалото е популизъм.
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавачката безплатна и задължителна, със следните условия:
1. При над 3 дни неизвинено отстъствие - спиране на помощи, детски и пр. социални плащания.
2. Помощи и детски се плащат само до 2-ро дете, който ражда 3-то явно може да си го позволи.
3. Съд за непълнолетни майки и бащи.
4. Глоби и спиране на помощите за родителите и деца, които нарушават общественият ред.
и пр. И да се спазва.
То и сега е така, само дето за нас е платено.
Интеграцията е умряла работа - избирател е това
15
0
 
37
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
За съжаление малцинството завършва някаква степен на образование, не поради факта, че са посещавали детска градина, а единствено на делегираните бюджети.Пишат се 3 на поразия за да има пари в училището.Иначе интелектуално са там откъдето да тръгнали. Скоро гледах филм за едно гето, където купонясваха по абитурентските балове и един от местите каза:Кой да очаква, че ще вземат средно?!?!Щото те си знаят матриала...
14
1
 
37
 
! Отговори
Вече няма накъде преди 1 година
До регулировчик

Това повтарям и аз, непрекъснато.
Досега, вече 50-60 години се мъчат да ги направят нормални и отговорни граждани на страната, като им дават все нови и нови, напълно безплатни за тях придобивки. Този модел не проработи.
Остава само още един метод - с твърда ръка да направиш невъзможно да живеят по старому. Или учи, работи и плаща за всичко, включително и за грешките си, или да се възползва от това, че границите са отворени и да си търси друга държава-донор.
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
решението е само едно - лишаването им от медицински услуги ! само така всичко ще си дойде на мястото
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как промяната на възрастта за предучилищна подготовка ЩЕ НАКАРА РОМИТЕ ДА СИ ДАВАТ ДЕЦАТА НА ГРАДИНА И У-ЩЕ?
Ако искаха щяха да правят и сега.
Е не, не са ромете целта, само си помислете ако ромският проблем изчезне, що програми ще се обезсмислят, що партии и фондации ще станат ненужни,
те са техният източник на съществуване.
Проблемът и решението иамт един и същ източник...
11
0
 
41
 
! Отговори
регулировчик преди 1 година
Дезинтеграцията им посредством прилагането на закона, ми се струва по-резултатна посока: спиране на неплатени ток и вода, отнемане на фалшивите книжки и дипломи, спиране майчински, "инвалидни", "първи учебен ден", детски(до второ дете)... в затвора за педофилия... събаряне на незаконните къщи... и те сами, бързо бързо ще се дезинтегрират къмту по-"толерантния" "запад".
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще има бум на въшки :Д
9
0
 
41
 
! Отговори
Никой няма право преди 1 година
да разваля възпитанието на нашите деца и да затормозява нормалното им развитие, като ги вкарва принудително в среда, която им влияе лошо!
Това е нарушение на човешките права и по-специално на правата на детето!
На нашите права пък ще посегнат, като ни изнудят да даваме децата си в частни забавачки. ще ни обременят финансово по този начин!
Който има възможност да гледа детето си у дома до 5-годишна възраст,защо да бъде затормозявани с проблемите, които ще възникнат с тази новоизмислена забавачка?
8
0
 
52
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Първо спрете раждането на по 5-6 чавета, второ да работят и да си плащат сметките!!!За сегашното положение в България са виновни политиците създадоха търтеи!!!
7
0
 
47
 
! Отговори
За да е ефективно преди 1 година
1. Родителите на ромчетата ДА ПЛАЩАТ услугата, която ще им направи държавата, като очовечава децата им - забавачката да е платена! Който няма пари, ще отработва.
2. Ако детето е прекалено диво и не възприема, а само пречи на останалите, родителите да плащат и глоба, освен таксата. Щом не може да си го възпита, с това дете ще трябва да работи и психолог, и отделен педагог, а това струва пари!
3. Категорично НЕ на опитите чрез административна принуда да бъдат вкарани и други деца в тези забавачки!
6
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам, че и за българчетата важе това?! И ще ги омешате в смесени детски градини, 2-3 българчета с 10-15 ромчета, защото такова е за съжаление положението в тази възрастова група? Боже, горките българчета...
5
0
 
42
 
! Отговори
Невежа преди 1 година
Завършват осми клас и не могат да си напишат името без грешка.
4
1
 
42
 
! Отговори
Огромна ножица преди 1 година
се отваряла между образованите и необразованите граждани! И поради това, ще решат проблема като натоварят образованите граждани с още една тегоба, та да се облажат необразованите!
Когато един проблем съществува поради нечия конкретна вина, какво трябва да се направи? Трябва да се санкционира виновника - онзи, който не си прави труда да научи детето си на български език, а мързелува по цял ден на соц.помощи.
Вместо това, управляващите отново ще възнаградят виновниците - ще им хрантутим челядта!