150 хиляди деца от уязвимите групи – вън от училище

Местят се в София, във Варна, но никъде не се регистрират
26
150 хиляди деца от уязвимите групи – вън от училище
Снимка: Булфото, архив

150 хиляди деца от уязвимите групи не ходят на училище и детска градина, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на дискусия за мерките за задържане на децата в образователната система.

Всяка година 15 хиляди деца отпадат от училищната мрежа, като половината от тях заминават с родителите си в чужбина, уточни Такева.

Според нея общините, МВР и другите институции трябва да затегнат дисциплината за регистрирането на семействата, които се местят от едно населено място в друго.

"Ако се направи проверка, ще видите, че една голяма част от хората от уязвимите групи идват в София, идват във Варна, но те не са се регистрирали, така който и да иска да направи проверка и да обхване техните деца в училище или в детската градина, не може да го направи", обясни Такева.

На дискусия, организирана от просветното министерство, вицепремиерът Томислав Дончев прзизна, че проблемът със задържането на децата в училище няма как да бъде решен с усилията само на една институция.

"Ако искаме резултат, трябва да се мобилизира целият държавен апарат. В решаването на този проблем трябва да се включат всички структури на МОН, на МТСП, на МВР, както и местната власт", отбеляза той.

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев обясни, че се предвижда промяна в механизма на делегираните бюджети, а от септември се предвижда увеличение на заплатите на педагогическите кадри с 15% и това е отразено в стандартите.

Предстои приемането на новите стандарти в края на годината, където ще се види увеличението на заплатите през 2018 г., добави Кирил Ананиев.

Образователната политика има за цел да се постигне по-високо качество на образованието и по-добър достъп до него или казано на "финансов език" постигане на по-ефективно използване на публичния ресурс, който се предоставя на образованието. Целта е българските деца и младежи да бъдат конкурентни на своите връстници по света, обясни заместник-министър Ананиев.

Добрата новина е, че правителството е поставило за свой приоритет образованието, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той отбеляза, че МВР има ясното съзнание, че подрастващите трябва да са там, където им е мястото - в училище. МВР има национална програма за детско полицейско управление, по която са открити 201 детски полицейски управления и са обучени над 4500 деца по различни модули по програмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ няма и да се учудя ако е така . Навярно и тя днес има цял футболен отбор деца кара на помощи наготово . В един от другите класове имаше 5-6 някъде . Класната им какво ли не правеше жената за да ги уговаря да идват на училище и все удряше на камък . Кажете как да ги накара човек да идват на училище като те не желаят да учат повечето от тях ?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После в 4 клас при тях дойде още едно "уязвимо дете" . Не правеше проблеми беше кротка , обаче не се учеше добре и често отсъстваше без причина . Класната им непрекъснато правеше какво ли не увещаваше я да идва на училище - тя обещаваше , че повече няма да бяга и пак си правеше какво си иска . Втория срок на 6 клас изведнъж изчезна и повече не се появи в училище , а когато веднъж карахме двата класа и учителката попита за въпросното момиче съучениците и се бъзикаха , че навярно се е омъжила .
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато бях малка в другия клас дойде едно "уязвимо" дете . Беше изключително агресивен е непрекъснато тормозеше останалите деца без причина , дори на госпожите , които се опитваха да го укротят налиташе с юмруци . 4 клас изчезна мистериозно или го бяха изгонили от училището или сам отпадна . Сега вече на 24 г. навярно е поредната *** живееща като *** на наш гръб и ограбваща и пребиваща възрастни хора за жълти стотинки .
18
0
 
6
 
! Отговори
стига преди 6 години
грижи и помощи са нисши същества, стига дискриминация над българите.
17
0
 
6
 
! Отговори
dede преди 6 години
уязвимите - сляп клон в еволюцията
16
0
 
4
 
! Отговори
55 преди 6 години
"Безсмъртната"Такева кога ще заеме мястото си при уязвимите пенсионери?Десетилетия вече се бори с тези уязвими групи и ...нищо!Да каза някой как ще стане това?Чета само ТРЯБВА!Никой от тези няма да изкара и тройка по педагогика и психология-герберски неграмотници!
15
1
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Повръща ми се от такива ****трялчета!Присъединявам се безрезервно към писалите преди мен! "Уязвимите деца" еволюират в убийци, и грабители...в измамници, и използвачи!! Бившо "Уязвимо дете" сега е на съд в Германия, че се е отдало на животинските си инстинкти!Без "уязвимите деца"...убеден съм - България ще стане по-светло, и чисто място!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уязвимите групи да не правят деца безразборно,защото никой с нищо не им е длъжен заради нагона им на първобитни люде.
13
2
 
2
 
! Отговори
Almanah преди 6 години
Ste vnesem deca i uchiteli ot Katar ot neuiazvimi grupi.
12
1
 
11
 
! Отговори
Много уязвим преди 6 години
Малеее какви статий вече се появяват.Вървете на пазара да видите уязвими хора на по 80г да продават разни неща, защото с 140лв как се живее. Ама те са работили за държавата 40 години и сега кво правим, награда 140лв.Тези така наречени уязвими деца, родителите работили ли са 40г и такса плащали ли са искам да знам.
11
5
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 години
стига, стига...500 000 ги изкарахте 3 млн....30 млн. са :))))мечти
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уязвими ли се казват сега??Уязвими са българчетата, нашите баби и дядовци с мизерните пенсии. За тях някой споменава ли??Аман от горките и уязвими малцинства!! Какво става с нашите деца и родители?? Геноцид над един народ в полза на първобитни племена, отказващи тотално да се интегрират и превръщайки се в електорат на мафията която управлява!! Това е България днес! Уязвими са българите на собствената си земя
9
1
 
15
 
! Отговори
!!!! преди 6 години
"уязвимите" деца, които ограбват и убиват пенсионеривървете да търсите съчувствие за тия животни някъде другаде
8
0
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
И във тая ли новина за "уязвимите"деца трябваше да ни припомняте за увеличението на заплатите на учителите?Вече до втръсване ни натяквате за това-няма новина отнасяща се за училище,да не се вметне и за заплатите.Това е най-незаслуженото увеличение на заплати в България.За най-малко отработени часове 1300лв!плюс най-много отпуски и по-ранно пенсиониране и т.н.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат закнно построени жилища и не могат да се регистрират.Свикнали са да живеят без регистрация. Защо им се дават тогава детски, 10 и повече вида помощи?Така могат да си поискат помощи на 10 места в различни общини.(Убиецът от пазара в Берлин бил регистриран на 5 места с различни имена и получавал съответните пари на всяко място)Детски надбавки и помощи за деца на училищна възраст да се дават само при завършен съответен клас,а не при бележка ,че е записан ученик!!!!Записват ги и после на кофите
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде не са регистрирани, никой не го преброява, не влизат в никакви статистики - това са 2-3 милиона от гетата, а ние българите до 10 години ще сме малцинство в България.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
150 000 не се образоват, още толкова може би ходят на училище до някой клас. И това са децата само до 18 години, а възрастните колко са? Май никой не знае реалният брой на ромите у нас, на мен ми се струва, че вече гонят двата милиона, въпреки, че преброяването 2010 г. ги изкара само 300 хиляди.
4
0
 
24
 
! Отговори
А преди 6 години
Това са черни мамби!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е хем искате да се образоват! Хем не искате да ги регистрирвате! Как ще стане?
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по-черно, и по-мръсно, и по-миришещо ...