Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!

МОН се надява така ромите да спрат да отпадат на по-късен етап
4 авг 2017 08:52, Боряна Павлова
128
Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!
Снимка: архив, Булфото

Предучилищната подготовка да започва задължително на 4 години и да е под формата на безплатна детска градина. Тази идея представи пред "Дарик" зам.-министърът на образованието Петър Николов и поясни, че Министерството на образованието и науката ще инициира промени в Закона за предучилищното и училищното образование за това.

Парите за изпълнението на предложението ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Анализ на министерството показва, че децата, които не преминават предучилищна подготовка, по-често отпадат от училище.

Още по темата

С идеята просветното ведомство се надява да се решат определени социални проблеми, стана ясно от думите на зам.-министър Петър Николов.

"Един от най-тежките проблеми е огромната ножица, която се отваря между образованите и необразованите граждани на страната. Ние не можем да си позволим образователната система да губи постоянно хиляди деца, които отпадат от образованието и които захранват организираната престъпност. Всичко това, което виждаме в цели региони", обясни той.

Заместник-министър Николов е категоричен, че не става въпрос за обучение на 4-годишните, а за развитие на социалните умения на децата под формата на игри.

"Аз мисля, че програмите, които функционират, са добри. Целта не е свалим училището до 4-годишна възраст, целта е да подготвим децата да имат такива умения - езикови, социални, така че моментът, в който влязат в училище, да могат да усвояват материала, който започват да учат", поясни Николов.

Образователното ведомство заема позицията, че предучилищната подготовка на 4-годишните ще  подпомогне ромската интеграция.

"Преди въвеждането на 5-годишната задължителна детска градина, 45% от ромските деца отпадаха в първите няколко години на прогимназията, на началното образование. След това този процент значително намаля. Ако ние не решим този проблем, сме обречени всеки един етнически конфликт да става социален и всеки социален - етнически. А това е много страшно за една страна", обясни още зам.-министърът.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за 5-годишните. Ако идеята на образователното ведомство за децата на 4 години бъде одобрена от парламента,  промяната може да бъде въведена през учебната 2018 -2019 г.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До д-р Исня 84
Не е той! Това е Георги Димитров (в средата), от ляво е "Професор" Вучков а най в дясно е Владимир Живков! Сите га са били дребни!
82
0
 
2
 
! Отговори
д-р Исня преди 2 години
Това Джим Кери ли е на снимката?
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалял процента на отпадналите?! Наистина ли мислите, че е заради предучилищната??? Да не е заради детските надбавки или пък просто си ги водят на училище, а те в Белгия примерно...
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да интегрираме добитъка
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви привилегии, само санкции, сериозни, системни санкции продължително време- само така ще има поне някакъв напредък. Иначе е още по- голям кошмар за образованите и работещите българи.
78
0
 
9
 
! Отговори
Решението - продълж. преди 2 години
5. Принудителен труд за всеки,който няма лични спестявания или имоти,носещи ренти.
6. Строителни войски (три години служба) за всеки здрав младеж,който е навършил 18 г., но е само с основно образование или пък дори и такова не е завършил.
7. Всякакви задължителни интегриращи мероприятия (включително и предлаганата забавачка) за деца в предучилищна възраст да се заплащат от родителите им - не си е направил труда да научи детето си на бълг.език и затова да го възнаградят с безплатна забавачка? НЕ!
77
0
 
11
 
! Отговори
Единственото решение преди 2 години
1. Криминализиране и тежки присъди за педофилите и за родителите "оженили" непълнолетните си или малолетни деца"; поправителен дом за малките "булки";
отнемане на децата от родители под 18 г., но те след време да изплатят парите, похарчени за отглеждане на техните деца!
2. За неосигурявани майки - помощи само за първото дете.
3. Детските надбавки - само под формата на удръжки от платени данъци.
4. Никакви помощи за здрави хора, отказали да постъпят на предложената им работа.

(продължение)
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога думата за човек, който по някакъв начин управлява коментарите под определена статия е обидна и АВТОМАТИЧНО се трие тук?
75
0
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
В България всички медии са на хранилка на Сорос за България. Само в Блиц са на хранилка на Доган и Прасчо, там всички луди имат абонамент. В Сега пък *** е дълта русофилка, но и възпитана и интелигетна жена, която не трие коментари само щото не са приятни за господарите от Козяк.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички на Работа на полето,на строежи ,който не Работи никакви помощи !
Само така ще се интегрират -
А простата ни "държава" все измисля още и още облаги и храна за сметка на българите.
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да бъде задължително 4-ри годишните да посещават забавачка, ще трябва да има осигурени места в детските градини за всички деца, а това както знаем не е така. Родителите на хиляди деца в София не успяват да ги запишат в детски заведения. Какво да правят тези, които няма да влязат в графата "малцинствена група", за да могат децата им да получат адекватна подкрепа от държавата?
72
0
 
5
 
! Отговори
Бучаков преди 2 години
В белите страни реалното училищно обучение почва на 4-5 години, а тук на 8 ги пускат 1-ви клас. В 4-ти клас вече са ергени и моми.
71
4
 
18
 
! Отговори
extremist преди 2 години
Ние не можем да си позволим образователната система да губи постоянно хиляди деца, които отпадат от образованието и които захранват организираната престъпност - ООО НАПРОТИВ ! ТОЧНО НИЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА РЕДУЦИРАМЕ ВСЯЧЕСКИ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА: НИТО СА НЕОБХОДИМИ ДАСКАЛИ КОИТО ДА ХРАНТУТИМ, НИТО ИМА НУЖДА ОТ СЪЩОТО КОЛИЧЕСТВО ОБРАЗОВАНИ ХОРА КАТО ПРЕДИ 1989. ОБРАЗОВАНИЕТО И ДИПЛОМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСЛУЖАТ С УЧЕНЕ, А НЕ КАТО ТЕ БУТАТ ДАСКАЛИ ДО ЗАВЪРШВАНЕ !!!
70
1
 
28
 
! Отговори
винаги модерен преди 2 години
До До 50

Тези хора са ВИНАГИ в гетото!ВИНАГИ!Явно си наивник,начел се с дебели книги,и вярващ във веганството,непушенето,епилирането под мишниците и добрите намерения на чичко Сорос!Поживей малко с тях,и веднага друга песен ще запееш!И то хорово ще я пееш,и сам ще си пригласяш!!!!
69
1
 
26
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 2 години
До Анонимен

Бавно и изключително агресивно и настойчиво ни убиват но не с куршуми а с меки и косвени средства ... малцинствата са едно от тях... парите са другото ... обратен расизъм при който се дискриминират белите ...периодични финансови кризи ... само Бог знае докога.
68
1
 
23
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 2 години
До Анонимен

Модераторчето е едновременно от БХК и Сорос за България ...
67
1
 
18
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 2 години
Тези хора дори и интегрирани а това е невъзможно си остават враждебно настроени към нас към нашата култура и цивилизация.
66
0
 
30
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 2 години
Няма ли най-накрая ДАНС да започне Разследване за така наречената Ромска Интеграция ?Мафията иска още пари .Все пак всички Партии се обединиха че ромите стават заплаха за Националната Сигурност .
65
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук явно коментарите се следят от бхк и неудобните се трият.
64
1
 
36
 
! Отговори
точка преди 2 години
Интеграция не се прави с наливане на пари в бездънната яма наречена от медийте -роми, а със санкции и задължения.Който не спазва законите и правилата в обществото да се лищава от българско гражданство и да поема към залеза.Свят широк.Няма да ни липсват изобщо.Политиканите ни да не се заиграват постоянно с тях и да им поднасят безплатен живот платен от работещите българи защото това ще доведе до гражданска война.Няма да ги дондуркаме вечно.