Заплатата на учителите – над средната за страната. Защо?

Сметката: Педагози от 3 училища вземат по... 1400 лева
25 авг 2017 09:45, Петя Славова
55
Заплатата на учителите – над средната за страната. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Педагози от 3 училища вземат по 1400 лв. С увеличението от 15 на сто от 1 септември 2017 г. може да се направи прогноза за средна брутна работна заплата за педагогическите специалисти около 1080 лв.

По данни на Националния статистически институт пък през второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата за страната e 1040 лв. Така най-после учителите са с възнаграждения над средните за страната, макар и с малко.

Чистата заплата обаче е по-ниска, след като се удържат данъци и осигуровки, пише "24 часа".

Ако средната брутна заплата преди 1 септември е 940 лв., като се махнат осигуровките и 10-процентният данък, остават малко над/ под 800 лв.

Още по темата

Най-големият процент от педагогическите специалисти са на длъжност старши учител - над 60% от 90 000 души.

Ако приемем, че средната им възраст е около 55 години, се предполага, че имат поне 30 години трудов стаж в системата. Новата им начална заплата е 792 лв. Ако приемем среден процент за трудов стаж 30%, защото възнаграждението за трудов стаж и професионален опит е договорено в отраслов колективен трудов договор да е 1 на сто всяка година.

При 30 години стаж те получават над основната заплата добавка от 237,60 лв. Така брутната заплата на такъв педагогически специалист при минимална заплата и 30 години професионален опит става 1029 лв. Тази сума е сбор само от основната работна заплата и прослуженото време. Разликата спрямо предишната минимална заплата при същите условия е 135 лв.

"Смятаме, че увеличението от 104 лв. от нашия пример е доста приличен ръст. В последните години не е имало подобно увеличение. Имало е 6-8 до 10% на минималните заплати", коментираха експерти от министерството на образованието.

Учителите получават допълнителни средства за допълнителна квалификация, която се нарича професионално квалификационна степен и която се защитава по определен ред пред висши училища. Те са от първа до пета, като пета е най-ниска.

Най-много педагогически специалисти има с втора професионално-квалификационна степен. Минималният размер на това допълнително възнаграждение, договорен в колективния трудов договор, е 60 лв. Има и учители с трета степен, която е 30 лв. Тези пари се получават целогодишно/ежемесечно.

За учебните месеци към брутната заплата допълнителни пари получават класните ръководители, тъй като това е допълнителен труд - и педагогически, и административен. Те попълват много документация, работят с децата, консултират родители, обясниха от МОН. За тази си работа те получават 30 лв. в деветте учебни месеца.

За всеки учебен час, над нормата преподавателска работа учителите получават допълнително по 5,50 лв.

Всички, които не отговарят на условията за старши учител, постъпват в системата като учители. При тях увеличението на началната заплата е със 100 лв.

В системата няма таван на учителските заплати. Определят се само минималните размери. В рамките на делегираните бюджети в условията на финансова децентрализация правата са прехвърлени на директорите на училищата и детските градини. Те определят броя на персонала и неговите възнаграждения, затова картината е различна, обясниха още експертите на образователния министър Красимир Вълчев.

Само в 3 училища в страната учителите вземат средна брутна заплата между 1000 и 1400 лв. Те са в София, Пловдив и Пловдив-област. На 9 август Министерският съвет одобри допълнителни средства от 79 942 068 лв. за увеличение на учителските заплати с 15%, считано от 1 септември 2017 г.

Директорът на 119-а гимназия в София Диян Стаматов се надява, че с увеличението на заплатите учителите ще бъдат с по-добра мотивация за преподаване и по-добро самочувствие.

"Един от стратегическите приоритети на правителството е увеличението на инвестициите в образованието. Водеща задача е системата на предучилищното и училищното образование да бъде осигурена с мотивирани и квалифицирани педагогически специалисти", мотивираха увеличението от Министерския съвет. За изпълнението на тази цел било необходимо поетапно повишаване на възнагражденията на педагозите, като до края на четиригодишния мандат на управление заплатите трябва да бъдат удвоени.

С друго решение на Министерския съвет пък бяха одобрени промени в модул "Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини, ученическите общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование" на Национална програма “Оптимизация на училищната мрежа”.

С тях се актуализират граничните стойности на разходите, извършени от съответната институция, при които се възстановява пълният размер на обезщетенията.

Промяната е в съответствие с увеличението на минималната работна заплата за страната и на началните работни заплати на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: заплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В 118 СОУ директорката непрекъснато "работи" за имиджа на учителите - обижда, мачка, крещи неистово, унизява ги и то пред учениците, обвинява преподавателите за гаменското поведение на учениците, за отсъствието им от часовете... Изобщо, да не си учител в 118 СОУ! Единствено "обгрижва" пом.директорката си с много висока заплата, а другите - по усмотрение, т. е. според симпатиите си.
34
23
 
4
 
! Отговори
ХАХАХ преди 6 години
зазщо толкова, аз незавърших висше и работя като ИТ и вземам 2000 лв, защо да вземат по 1000 лв учители и доктори , с какво са заслужили аааа ???
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29в затвора не искат парите от роднините на затворника за храната и за поддръжката на затвора....за тях се грижи държавата...а за детските градини и училища????
32
3
 
40
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Три училища по 1400 лв. и няколко в София по 1000 лв. и правим статистика? Масово учителите взимат по 700 - 850 лв. бруто. След данъците и осигуровките сметнете сами колко остава. Пак се настройват хората едни срещу други.
31
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по мое време, присъствах на следната случка:Момче с тъмни очила в училището. Минава учителка Х и му ги взима и почва с конското, реакцията:- алооу внимавай, тия очила са колкото годишната ти заплата!реакцията на учителката: Един як шамар и баща му да дойде да ги вземе от директорският кабинет.Та тогава това бе прецедент, сега всяко второ дете има повече джобни от на учителя заплатата...
30
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие ще уважавате ли някой, който се е съгласил да работи за по-малко отколкото са джобните, които ви дават родителите ви?
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Всички сме работили за тези пари а не се оплакваме."Кога сте работили за тези пари? 2003? Само че в учителската професия заплатата не скача двойно след 10 години стаж, а най-много с 10%. Мизерията е за цял живот.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да се помисли и за училищните бази, не може още на първата родителска среща да се търсят дарения от родителите, защото училището не може да подсигури елементарни за 21-ви век консумативи.Като цяло целият сектор е в колапс от години, но защо чакаха да умре че да го съживяват?
27
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите учители в повечето случаи имат желание да работят по професията си и да се развиват, но ниското заплащане е най-голямата спънка. Уважението ще дойде след заплащането.
26
2
 
15
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Щото ви учат на четмо и писмо,затова...
25
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа измисли нещо. Всички сме работили за тези пари а не се оплакваме. Младите много разглезени напоследък само за пари мислят.
24
1
 
40
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До който не работи ....Ами като не ходят на училище, в клас постоянно цъкат по телефоните си, не уважават учителите, мързи ги да четат.. А вкъщи на мама и тати им е през оная работа дали детето им ходи на училище. И ако изобщо имат време да се занимават допълнително с него, не го правят. Така че не може за всичко да се обвинява държавата и учителите в частност. Всичко започва в семейството.
23
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой иска да става милионер от училищно преподаване, да си смени професията или въобще да не се пробва.Никой учител не е тръгнал да става милионер, но заплащането е в границите на подигравката. Как млад човек без наследствено жилище, със заплата от 500-600 лева да плаща наем, сметки, да създава семейство, да отглежда деца и т. н?
22
3
 
20
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
За съжаление същото се отнася и за обучаемите!!! Само че в една фирма като не работиш те гонят, а в училище нямат право да те изгонят!!! хващаш ли? Затова не хвърляй помия по учителите а помисли къде е проблема!
21
30
 
4
 
! Отговори
който не работи .... преди 6 години
Хора вижте какви прости и неграмотни излизат от училище,не знаят да пишат,да смятат,не знаят историята и тн.постоянни скандали по училищата а те още пари искат за какво?
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвам се че има хора които разбират проблема в образованието! Последните два,три коментара го доказват!!! Така е, и парите са проблем,но най вече унижението от страна на директор, липсата на уважение от учениците и пълното нежелание да се спазват правилниците от страна на обучаемите!!! Няма никой зад гърба на учителя, той е хвърлен на кучетата и е сам!!! Стресът е в огромни количества! Е, кой млад да дойде в училище да преподава... още малко и разберете че и 1800лв да давате пак няма кой да
19
2
 
2
 
! Отговори
тъп преди 6 години
нали като е средна ше се осреднява нещо по високо с по ниско ве. ако нема по високо нема ли средното да спадне? абе сложно нещо матматиката трудна работа. ше я остаим на експертите те знаят как да ни опраят.
18
9
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
До до циркВдигането на заплатите не е критерии и е доказано,всичко зависи от човека искали да работи или не,едно време са учили децата без пари само и само да има образовано бъдеще,даскалите са били бедни .....
17
2
 
21
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Tри училища ,а се пише все едно всички учители вземат по 1400 лв. Чисто вземат 550лв
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учениците в Испания получават 500 евро месечно, затова че ходят на училище. Там заплатите на учителите са високи, но и учениците не падат по-долу.