Богат, беден? Не, еко хартия, ниска цена, по-малка тежест...

"Просвета" съжалява, че едно "добро начинание" се проваля
66
Богат, беден? Не, еко хартия, ниска цена, по-малка тежест...

Не е вярна интерпретацията, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата, категорични са от екипа на "Просвета" в позиция по казуса с учебниците за 8 клас за "бедни" и за "богати".

От издателството са готови да не ги разпространяват и са посочили като причина "разгърналата се масова кампания срещу тези учебници".

Още по темата

Според "Просвета" истинската цел на тяхното издаване е да се осигури право на избор на родителите и децата, да се намали с повече от 50% тежестта на учебниците, да се използва екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета, да се намали цената с 30%, да се осигури електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник.

"Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали", коментират издателите.

По-рано просветният министър Красимир Вълчев обяви, че учебниците няма да се разпространяват в този вариант, а наредбата, която допуска това, ще бъде променена.

В позиция от МОН също бе посочено, че това е възможност за избор, но обяснението не намали гневните реакции в социалните мрежи, в които се говори за дискриминация и социално разделение.

Те бяха породени и от това, че от издателството акцентираха на варианта по-евтиният учебник да бъде избран от семейства без големи материални възможности.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира шефът на издателството Никола Кицевски преди два дни в интервю по БНТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До товаса различни нещаТи не разбра ли, че "Пак повтарям" се майтапи? И критикува "примри-п/тките", които уж са загрижени за по-бедните дечица, но поддържат идеята за по-скъпи учебници?Истински лицемерни кухи ***!
57
0
 
17
 
! Отговори
Деленето преди 6 години
Като се делят на преференции за бедни и богати за елементарни неща в 21 век, да се разделим на висша група, която е надарена в науката и изкуствата, ценна група на хората, които работят и произвеждат и нисша група, която е богата от нищото и паразитира
56
1
 
17
 
! Отговори
Кера преди 6 години
До ГеоргиевПолучи се така, че се върнаха във времена на касти. Тези, които либерално говорят уж против дискриминация и сегрегация, си мълчат за липсата на равен достъп до правосъдие и здравеопазване
55
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали да е с шарени картинки или не,но съдържанието на учебниците определено те отказва да ги четеш.Пълен сбироток,без последователност и логика.Оттук оттам пренаписано нещо за някой лев.
54
0
 
17
 
! Отговори
едно и също преди 6 години
До АнонименКаква Нинова те сърби.Тя не решава нищо.Нека си вика,какво те бърка.Нали ужким е "опозиция".Да ви имам опозициятя!!
53
0
 
20
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Дискриминацията от кога е добро дело??
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огромната част от учениците НЕ ЧЕТАТ никакви учебници! Нито цветни, нито черно-бели! идеята с електронните учебници е добра, но явно няма да се реализира. К. Нинова се оказа ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЯКАЩА неградивна опозиция!
51
0
 
24
 
! Отговори
А1 преди 6 години
Хахаха и на един ученик не му пука за това всички ще си вземат по-евтиното, смешни сте!!!!
50
2
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Богатите биха могли да вземат черно -бели учебници, за да покажат съпричастност. А истеричните да врякат колкото могат по-силно.
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХУБАВО Е ДА ИМА ДВА ВАРИАНТА НА УЧЕБНИЦИТЕ И ВСЕКИ ДА МОЖЕ ДА СИ ИЗБИРА,ХУБАВО Е ЗА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА . А НА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЧАЛГАТА,КАТО ТЕЗИ КОИТО БЯХА В СТУДИОТО НА НОВА,Е ЯСНО ЧЕ НЯМА ДА ИМ ХАРЕСА- ТЯ ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДЕЛА ПО ГОРАТА
48
1
 
23
 
! Отговори
проста работа преди 6 години
Номера е в цената на цветния учебник!Ако е много скъп,значи и комисионната ще е голяма!А комисионната,или част от нея,ще я вземе този,който го е одобрил за печат!Толкова ли е трудно да го изритат като кирливо коте тоя алчен тарикат!?
47
1
 
18
 
! Отговори
товаса различни неща преди 6 години
До Пак повтарямМисленето ти е линейно!Всеки проблем се решава сам за себе си!Обща рецепта за решаването на всички проблеми няма!
46
1
 
29
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Не е никаква дискриминация това да има два варианта за учебниците.И без друго учениците си се познават и знаят кой е "по-богат" и кой не.Какво да се прави,като един се труди за 460лв,а друг за 3 460лв.примерно.Това не е ли дискриминация?Направете заплатите нормални и всеки да може да купува цветни учебници на децата си.А до тогава,нека има вариант и за по-евтини учебници.
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо е необходимо да се дават луди пари за нещо, което ще служи само една година? Пък и черно-белите са по-леки. Аз бих купила от тях, а със спестената сума - нещо готино за детето, което да му достави удоволствие
44
0
 
24
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До УчащКоличеството хартия може да е едно и също, но хартията е различна. Не знам какво учип, но май не си чувал за рециклиране.
43
3
 
36
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Трябваше Всички да са черно -бели , в 8 клас няма нужда от цветни картинки, Трябваше да се проведе разяснителна кампания че са по-екологични,по-леки и по-евтини .
42
9
 
19
 
! Отговори
Учащ преди 6 години
Чета статията, след това коментарите и все още не проумявам глупостта на мнозинството българи. Една в планината чистела, друг загрижен за дърветата, трети за цената. Абе хора, цветни или черно - бели количеството използвана хартия е едно. Само, че възприятието е друго. И това е главния проблем. Срещу това трябва да се роптае. Децата заслужават качество във всеки аспект от битието си.
41
1
 
29
 
! Отговори
1984 преди 6 години
Всъщност какво налага писането на нови учебници с нови картинки от нов екип с нов хонорар всяка година? И то в няколко варианта. Цената за печат е нищожна част от разходите за хонорари, редакция, рецензии и утвърждаване. Например за написването на едно учебниче взимат хонорар 15 000 лв. на парче експерт, като цената на отпечатъка е 1200 лв. цветно или 600 лв. черно.
40
1
 
19
 
! Отговори
evavlad преди 6 години
До АнонименГоворим за деца ...пак класови разслоения...
39
0
 
21
 
! Отговори
хидко преди 6 години
Малоумието е главно качество за успех у нас. Да бъдеш ***, означава да можеш да не мислиш за повече от едно нещо наведнъж, но пък така да го измислиш, че да разцепиш мрака!