Богат, беден? Не, еко хартия, ниска цена, по-малка тежест...

"Просвета" съжалява, че едно "добро начинание" се проваля
66
Богат, беден? Не, еко хартия, ниска цена, по-малка тежест...

Не е вярна интерпретацията, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата, категорични са от екипа на "Просвета" в позиция по казуса с учебниците за 8 клас за "бедни" и за "богати".

От издателството са готови да не ги разпространяват и са посочили като причина "разгърналата се масова кампания срещу тези учебници".

Още по темата

Според "Просвета" истинската цел на тяхното издаване е да се осигури право на избор на родителите и децата, да се намали с повече от 50% тежестта на учебниците, да се използва екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета, да се намали цената с 30%, да се осигури електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник.

"Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали", коментират издателите.

По-рано просветният министър Красимир Вълчев обяви, че учебниците няма да се разпространяват в този вариант, а наредбата, която допуска това, ще бъде променена.

В позиция от МОН също бе посочено, че това е възможност за избор, но обяснението не намали гневните реакции в социалните мрежи, в които се говори за дискриминация и социално разделение.

Те бяха породени и от това, че от издателството акцентираха на варианта по-евтиният учебник да бъде избран от семейства без големи материални възможности.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира шефът на издателството Никола Кицевски преди два дни в интервю по БНТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
27
 
! Отговори
До анонимен 16 преди 6 години
Цветните картинки ще спомогнат изключително много за повишаване качеството на образованито, на бъдещите ръководители на България. Все пак бъдещите им домашни библиотеки, ще се състоят предимно от книжки за оцветяване! Какво толкова не разбираш?!
17
0
 
25
 
! Отговори
777 преди 6 години
След като са еко и е по-евтино да ги направят за всички ученици такива, а не да ги делят на цветни-богати и на черно-бели за бедни.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Не бива да са безплатни!Всяко безплатно нещо е порочно!Може да са много евтини,цената да е символична,но трябва да се плащат!
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е кво, с цветен учебник ще научат повече ли?
14
2
 
29
 
! Отговори
До Аз преди 6 години
И как точно цветните картинки ще повишат качеството на образованието, на осмокласниците?!! Моля те, обясни ми?
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А даването на помощи за първокласници не ги ли обижда? А даването на детски, само ако ходят на училище, не ги ли обижда, че са бедни? А "безплатните " закуски не ги ли обижда?А сетих се, ромите които не ходят на училище в горните класове, нема да се обидят..." Богатите имат големи телевизори, а бедните-големи библиотеки" намерете си сами кой го е казал, и ..не го търсете в учебник, там няма такъв цитат.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От мухата слон ми се струва тая "новина" тъй пламенно раздухвана от "***" търсещи поредният "скандал".
11
4
 
21
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не че на мен ми са приятни разходите, но образованието е инвестиция. Безплатно на сегашния свят нали знаете е само сиренцето в капана на мишката. В крайна сметка ясно е че ще има разходи за да си изучим децата. И по добре е да ги изучим качествено за да станат по читави хора в бъдеще.
10
1
 
21
 
! Отговори
булгар,булгааар... преди 6 години
До Анонимен 6Абсолютна комплексарщина!Но *** от край време е такъв!
9
7
 
19
 
! Отговори
Аз преди 6 години
30 дена по 5 лв на ден за цигари или казано по друг начин 1800 лв на година не ви е скъпо, но щом е за образованието на детето как ще ви карат да давате по 200 лв за учебници. А някъде пушат и двамата родители.... И за тетрадки ви е скъпо и за дрехи....после нямало бъдеще в таз държава. Ами живеем в капиталистическо общество това е положението.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо, когато държавата прави обещствена поръчка за нещо, търси офертат с най-ниска цена, не доказва, че държавата е бедна, а когато някой пусне евтини учебник всички властници се втурват да ме защитават от дискриминация и обида?Вие ли не сте в ред или аз? И как това, че трябва да купувам учебници прави държавното средно образование безплатно?
7
3
 
22
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Да живее уравниловката, една от най-извратените идеи на комунизма!
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за да не се чувствам беден ми спряхте евтиния вариант на учебници, които ме задължавате да си плащам, но ако взема заем, за да ги купя ще се водя богат.Страхотна логика. Извинявайте, но на мен не ми мина през акъла, че това с едноцветните учебници ме прави беден, докато вие не го решихте вместо мен.Аз все пак може ли да не се чувствам беден, ако купя такъв учебник, нали няма да е престъпление?Изборът на по-ниска ценя е прагмтизъм, а вашето отношение към него говори за комплекси.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво пречи да има по-евтини учебници, които и ще са предпочитани. За кво да плащаме двойно, като и без тва се ползват кратко.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицемерие без граници.Учебниците до 12 клас трябва да са безплатни, защото сега самата система дискриминира учениците след основно образование.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта е да изчезнат борсите за учебници и от всяка продаажба да печели издателството.Това може да се постигне с черно белите учебници, защото цените ще са евтини и направо ще се вземат от книжарницата.
2
1
 
35
 
! Отговори
Схемата преди 6 години
Господа популисти... политици исках да кажа! Понеже какъвто е народа, такива сте и вие, а именно хора с комплекси, ще ви помоля от СЪРЦЕ:Забранете евтините лекарства, че някои се чувстват дискриминирани.Забранете вноса на евтини автомобили, че някои се чувстват дискриминирани.Забранете продаването на която и да е стока, която може да бъде определена като евтина. Вдигнете цените на горивата тройна и най-накрая направете това билетче за градския 16 лева! ЧЕ НЯКОИ СЕ ЧУВСТВАТ ДИСКРИМИНИРАНИ!
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Зелени учебници", не черно-бели. Ще се изкупят от богатите и няма да останат бройки за бедните. Всеки с лъскав учебник е убиец на дървета. Така се прави.